Daniel Radcliffe om J.K. Rowling: – Gjør meg trist

5 months ago 48


Daniel «Harry Potter» Radcliffe er dypt uenig i Potter-forfatter J. K. Rowlings syn på transpersoner. Foto: DIMITRIOS KAMBOURIS / AFP / NTB

«Harry Potter» har kuttet all kontakt med forfatteren som skaffet Daniel Radcliffe og hans rollefigur et navn over hele verden.

  • Bilde av Stein Østbø
onsdag 1. mai kl. 20:00

Kortversjonen

  • Daniel Radcliffe (34) har kuttet kontakt med forfatter J.K. Rowling (58) etter hennes kontroversielle uttalelser om transpersoner
  • Radcliffe uttaler seg om forholdet til Rowling i et intervju med The Atlantic
  • Skuespilleren ser fortsatt på Rowling som en empatisk person fra Harry Potter-perioden
  • Han forsøker å skille Rowlings synspunkter fra Harry Potter-fellesskapet
  • J.K. Rowling har tidligere blitt anklaget for transfobi, noe hun benekter

Utsagnet kommer i et større intervju med Daniel Radcliffe (34) i The Atlantic, der han forteller at han ikke har hatt direkte kontakt med J.K. Rowling (58) de siste årene, helt siden Rowling kom med sine første kontroversielle uttalelser rundt transpersoner.

– Til syvende og sist gjør det meg trist, virkelig, sier Radcliffe om å ha mistet kontakten med J.K. Rowling.

I stedet ser han på henne fra perioden de jobbet tett sammen da Daniel Radcliffe slo gjennom som skuespiller gjennom å spille hovedpersonen i Harry Potter-filmene.

Les også: Hun er ikke transfobisk

– For jeg ser på den personen jeg møtte, de gangene vi møttes og bøkene hun skrev, og den verdenen som hun skapte. Alt dette er dypt empatisk for meg, sier Radcliffe.

Han har også tidligere vært kritisk mot J. K. Rowlings uttalelser om transpersoner. Hun har flere ganger vært kalt transfob, noe hun selv har benektet.

I 2020 skrev Daniel Radcliffe et innlegg om dette som han – til Atlantic – sier var ment å skille Rowlings synspunkter fra synspunktene til alle som føler seg hjemme i fellesskapet rundt Harry Potter.

Les også: Dette er J.K. Rowling-kontroversen

– Jeg ville forsøke å hjelpe mennesker som hadde blitt negativt berørt av kommentarene. Å si at hvis dette er meningene til Jo (Rowling, red.anm.), så er det ikke nødvendigvis meningene til alle som på en eller annen måte er knyttet til Potter-franchisen, forklarer han.

I det fire år gamle innlegget skriver Radcliffe blant annet at «transkvinner er også kvinner», og knytter kritikken til kvinnen som han kaller «den personen som mer enn noen annen er ansvarlig for den retningen hans liv har tatt».

Les også: Internt bråk etter J.K. Rowlings transkommentar

J.K. Rowling havnet i unåde i mange miljøer etter at hun i 2019 tvitret støtte til forskeren Maya Forstater, som året før hadde mistet jobben i en britisk tankesmie etter å ha skrevet «støtende og ekskluderende» meldinger om transpersoner på Twitter.

Forstater saksøkte sin tidligere arbeidsgiver etter oppsigelsen, men tapte saken i en britisk arbeidsdomstol. I kjennelsen het det at Forstaters ytringer er «uforenlige med menneskeverd og fundamentale rettigheter».

Senest i april i år svarte J.K.Rawling på en kommentar til et lengre innlegg om sine synspunkter på X der beskjeden var at «venter bare på at Dan og Emma skal gi deg en veldig offentlig unnskyldning... trygg på at du vil tilgi dem».

Rowlings svar var langt fra forsonende.

«Det er ikke trygt, dessverre. Kjendiser som kurtiserte en bevegelse som har til hensikt å undergrave kvinners hardt opparbeidede rettigheter, og som brukte plattformene sine til å heie på kjønnsskifte for mindreårige, kan spare unnskyldningene sine, het det blant annet i forfatterens svar.

Read Entire Article