Daniel Owen: – Jeg angrer ikke

4 months ago 62


I FOKUS: Som jurymedlem i Eurovision tok Daniel Owen bladet fra munnen rundt Israels deltagelse. Nå gjør han det han helst vil bli kjent for – gi ut ny musikk. Foto: Gisle Oddstad / VG

Den 24 år gamle artisten brøt juryreglene i Eurovision, men hensynet til sin egen samvittighet veide tyngst.

  • Bilde av Stein Østbø
fredag 24. mai kl. 17:14

Opptakten til utgivelsen av sin nye låt, «Ukjente refleksjoner», ble litt annerledes enn Owen selv hadde tenkt da han som norsk jurymedlem i Eurovision-finalen gikk ut på sosiale medier og sa at Israel ikke burde ha deltatt.

Norge ga Israel åtte poeng. Det ville ikke Daniel Owen være bekjent av.

– Jeg angrer absolutt ikke at jeg gikk ut som jeg gjorde. Jeg ble sjokkert da jurystemmene ble kjent, og jeg følte at det ble feil perspektiv å gi inntrykk av at jeg hadde vært med på å gi poeng til Israel. Jeg har også mine meninger om konflikten, og det var viktig for meg å få frem min side av saken, sier Owen til VG.

Les også: Eurovision: Norsk jurymedlem beklager

I videoen så han seg nødt til å understreke at ingen av Israels poeng kom fra ham, for reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Det kom en haug med meldinger der jeg ble spurt om jeg støttet folkemord, og hvordan jeg kunne gjøre noe som dette. Jeg er egentlig ikke så veldig politisk av meg, men dette er et veldig betent tema. Til syvende og sist er jeg bare et menneske med følelser og tanker som gjør det umulig å skyve unna bilder og videoer jeg har sett fra Gaza den siste tiden, sier han.

Ifølge NRK, som har rapportert inn saken til EBU, vil regelbruddet neppe få konsekvenser.

– Jeg har fått god oppfølging fra NRK etter at jeg gikk ut med dette. De har sagt klart fra at det bare er å ta kontakt om det blir for intenst for meg.

Les også: NRK om norsk jury-uttalelse: – Kan se ut som regelbrudd

For intenst ble det for 24-åringen:

– Det ble en ganske heftig stemning med drittslenging og kommentarer som at «jeg skal voldta din mor» og sånt. Det var ganske tøft på et tidspunkt, ikke minst når det går utover ikke bare meg, men også familie og venner. At noen kan ha den energien til å sende slike meldinger, gjør situasjonen veldig rar, sier han og rister litt på hodet.

– Jeg er glad i ytringsfriheten, men dette ble bare et tydelig bevis på hvorfor det er krig i verden. Men det er viktig å ta med at jeg fikk masse støtte og kjærlighet også!

Les også: Eurovision: Norge stemplet som antisemitter i israelske medier

Nå håper Daniel Owen å kunne dreie fokuset mot det han faktisk holder på med, musikk. Owen ble ferdig utdannet vernepleier i fjor og har fast jobb, men drømmer om en dag å leve av musikken.

Hans nye låt, «Ukjente refleksjoner», sier han er «veldig personlig for meg».

– I prosessen med å lage den hadde jeg det veldig kjipt og var inne i min mørkeste periode en gang i fjor da jeg slet mentalt. Da hadde jeg gått rundt i 24 år og tenkt at jeg kjente meg selv veldig godt, så havner man i litt usunne relasjoner og omgivelser der jeg begynner å tvile på meg selv.

– Du mistet selvtillit?

– Absolutt. Det å kunne stå mer på sitt. Det har blitt lettere nå, etter å ha skrevet denne låten. Og det henger også sammen med at jeg publiserte den videoen – at det kommer noe godt ut av den opplevelsen. 

Read Entire Article