Danby Choi: – Håper jeg får holde talen i fred på 17. mai

5 months ago 42


Høyre har invitert redaktør og samfunnsdebattant Danby Choi som 17. mai-taler i Oslo. Det har skapt reaksjoner. Selv har han ingen planer om å trekke seg.

TALTE I BEGRAVELSE: Redaktør i Subjekt, Danby Choi talte i begravelsen til Shabana Rehman i Oslo rådhus i januar 2023. Foto: Heiko Junge / NTB
onsdag 10. april kl. 08:53

– Jeg forstår veldig godt at det skaper reaksjoner, sier partileder i Sentrum, Geir Lippestad til NRK.

Som medlem av 17. mai-komiteen i Oslo, er han kritisk til invitasjonen av Subjekt-redaktøren og ønsker seg en mer «samlende» taler.

Komitémedlem og bystyrerepresentant Sulaksana Sivapatham (SV) sier at saken blir et tema i 17. mai-komiteen på torsdag.

– Det blir en diskusjon om han passer til rollen (...) Vi hadde ikke valgt ham. Det er en sammensetning av mange ting. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere det ytterligere, sier hun til NRK.

Geir Lippestad sitter i 17. mai-komiteen for partiet Sentrum. Foto: Terje Bringedal / VG

I forrige uke ble det klart at Subjekt-redaktøren Danby Choi skal holde tale i Oslo på 17. mai, etter invitasjon fra Mehmet Kaan Inan i Oslo Høyre.

Avgjørelsen har høstet kritikk i sosiale medier, og onsdag kveld gikk Choi selv ut på Facebook hvor han kommenterte saken.

– Jeg har fått æren av å holde hovedtalen på 17. mai, og bekranse Henrik Ibsens grav, på oppdrag fra Oslo kommune. Større blir det jo nesten ikke. At noen reagerer, er helt OK, skriver han og fortsetter:

– Men med en villedende kampanje om at jeg «støtter voldtektsmenn», har influencer og kampanjestarter Anine Olsen samlet 15.000 underskrifter mot at jeg skal få holde talen. Det varsles motdemonstrasjon, og truslene henger løst. Det kreves at jeg trekker meg.

TIK Toker Anine Olsen under Vixen-awards i 2023. Foto: Frode Hansen / VG

Han viser til Tiktoker Anine Olsen, som forrige uke satte i gang en underskriftskampanje: «NEI til at dem som offentlig støtter voldtektsmenn skal holde tale på 17. mai i Oslo».

Vil ikke trekke seg

«Kampanjen» mot han, stammer fra en video fra november 2023 der Danby Choi sier til en av de dømte i den mye omtalte overgrepssaken i Bergen at «du har blitt kansellert». Så klapper han mannen på ryggen og sier «dette går bra». Subjekt-redaktøren beklaget saken.

– Jeg har utvist dårlig dømmekraft, og beklager, skrev Danby Choi som hevdet at videoen var ment å være morsom.

De tiltalte i overgrepssaken ble 6. april i år frifunnet i Gulating lagmannsrett.

Hva tenker du?Synes du Danby Choi bør holde 17. mai-talen i Oslo?aJabNeicKunne ikke brydd meg mindre

Choi har ingen planer om trekke seg som 17. mai-taler.

– Man trenger ikke å like det, men jeg håper jeg får holde talen i fred på 17. mai. For det er ikke meg det skal handle om på nasjonaldagen, skriver han og fortsetter.

– Jeg kan forsikre dem om at jeg kommer til å gjennomføre 17. mai-talen. Aktivistene har nok evnet å gjøre talen min mye viktigere – og i hvert fall mer ikonisk – enn den noen gang var.

Anine Olsen svarer Choi slik på Instagram:

– Jeg prøver ikke å «kansellere» han, eller kneble hans ytringsfrihet. Jeg mener bare at det ikke en menneskerettighet å holde tale på 17. mai. Og bruker for øvrig også min egen ytringsfrihet til å formidle det.

Read Entire Article