Dagbladet avpubliserer Harald Eia-intervju etter AI-mistanker

5 months ago 47


AI-GENERERT? Harald Eias svar kan ha stammet fra kunstig intelligens (AI). Foto: Erlend Daae / VG

Avisen mistenker at intervjuet kan ha vært laget ved hjelp av kunstig intelligens.

onsdag 17. april kl. 09:25

Det var tirsdag at Aftenposten avslørte at intervjuet med Harald Eia i spalten «Leselyst» i Dagbladet kan være generert av kunstig intelligens (AI).

Avisen brukte tjenesten AI Content Detector, som konkluderte med det samme. Eia svarte kun at saken vil omtales i podkasten «Tore og Haralds podkast» fredag.

Tirsdag kveld avpubliserte Dagbladet hele intervjuet.

– Bakgrunnen for at vi har avpublisert saken er at det har dukket opp en konkret mistanke om at svarene som er gitt om boklitteratur, er en maskin sine og ikke Harald Eia sine, sier nyhetsredaktør Mads A. Andersen til VG.

– Hvorfor fikk dere den mistanken?

– Fordi Aftenposten ringte oss og har kjørt teksten gjennom en maskin hvor de får ut både en maskinell mistanke og sin menneskelige mistanke.

Nyhetsredaktør Mads Andersen i Dagbladet<-Nyhetsredaktør Mads Andersen i Dagbladet

– Vi tenker det er litt kjipt at vi har trodd at vi har intervjuet et menneske, også viser det seg at vi ikke har det. Men det er først og fremst synd for leserne våre, som ikke får vite hva Harald Eia mener om litteratur, men hva hans AI-maskin mener om litteratur. Men det er mulig at Eia føler seg litt for stor for å svare på en enquete om bøker.

– Dette tror jeg alle som driver med publikasjoner og journalistikk må ta med seg fremover. Dette er nok et eksempel på utfordringer som vi kommer til å møte i dagene, månedene og årene som kommer.

Han legger til at han i utgangspunktet synes at Eia er en morsom fyr.

Harald Eia har ikke besvart VGs henvendelse onsdag.

Dagbladet skriver følgende i sin rettelogg:

«Dagbladet ble tirsdag kveld gjort oppmerksom på at flere av Harald Eias sitater i spalten «Leselyst», publisert 15. april, kan være generert ved hjelp av kunstig intelligens. Saken er 16. april avpublisert på Dagbladets nettsider. Intervjuet ble også publisert i Dagbladets papirutgave lørdag 13. april.»

«Tore og Haralds podkast» gis ut av PodMe, som eies av Schibsted. VG er en del av Schibsted-konsernet. Redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengige av dette.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article