– Da jeg gikk inn for å sjekke, var hele etasjen full av røyk

5 months ago 52


Midt på dagen tok Steinars røykvarsler plutselig fyr. Nå har Brannvernforeningen en klar oppfordring.

SOTET: Taket på Steinars soverom etter at brannen i røykvarsleren var slukket. Foto: Privat
  • Bilde av Elise Rønnevig Andersen
tirsdag 30. april kl. 00:56

– Det var en dramatisk opplevelse.

Forrige uke var Steinar Svanåsbakken på hytta si i Elverum. Han satt ute på terrassen med kompisen da de plutselig hørte et brak.

– Det hørtes ut som et bilde som falt ned fra veggen. Da jeg gikk inn for å sjekke, var hele etasjen full av røyk.

Han forsøkte å lokalisere brannkilden og hørte at det knitret inne på soverommet.

– Og der sto flammene én meter over gulvet. Jeg skjønte ingenting, sier Svanåsbakken - før han forsto at røykvarsleren ikke lenger hang i taket, men hadde tatt fyr og falt i gulvet.

VG skrev lørdag om Tore Johansen som ble sjokkert da røykvarsleren tok fyr. Han visste ikke at røykvarsleren hans utgjorde en potensiell brannfare.

På hytta til Steinar Svanåsbakken lå det kun igjen en mørk flekk på gulvet.

– Det var ingenting igjen av den, alt var brent opp, sier han.

BRENT: Det var ingenting igjen av røykvarsleren. Foto: Privat

De to kompisene ringte nødetatene og startet med slukking.

– Sengen hadde også tatt fyr, forteller han.

Svanåsbakken og kompisen ble sendt til legevakten fordi de hadde fått i seg røyk. Han er likevel glad han var på hytta, og ikke hjemme i Bergen, da brannen oppsto:

– Hadde jeg vært i Bergen, hadde ikke hytta stått nå. Røykvarsleren var seriekoblet opp mot to andre i hytta, men de ultløste ikke alarm før brannen var slukket.

Han vet ennå ikke helt sikkert hvorfor brannen oppsto. Han hadde byttet batterier for ikke lenge siden.

– Brannvesenet sa at de i dette tilfellet mente at batteriene hadde eksplodert, sier han.

Dette må du være obs på

Brannvernforeningen har tidligere gått ut og advart mot én spesiell type varslere. Disse er påført nummer KD-101, etterfulgt av noen bokstaver. Svanåsbakken husker ikke hva slags varsler han hadde før den brant opp. De to andre ble hentet av politiet, forteller han.

Det har skjedd at batterier selvantenner og starter en brann, sier kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen, Tor Erik Skaar:

– I tilfelle er det ofte snakk om oppladbare batterier. Jeg vet ikke hva slags batteri det er snakk om i dette tilfelle på Elverum, men det forekommer ganske sjeldent at man bruker oppladbare batterier i røykvarsleren, sier Skaar.

Det er derfor naturlig å mistenke at det også i denne hendelsen er snakk om den samme røykvarsleren som nylig forårsaket en brann i Alta, sier han.

– Altså den som er merket bakpå med KD 101 LD. Problemet med denne er at man veldig enkelt kan sette inn 9-volts batteriet med polene feil vei. Det vanlige i denne sammenheng er at slike hendelser oppstår kort tid etter siste batteribytte.

Det som her har inntruffet, skjer heldigvis svært sjeldent, sier Skaar.

– Man blir naturlig nok opprørt om den viktigste livredderen vi har når det gjelder brann, selv forårsaker brannen.

Brannvernforeningens klare oppfordring er derfor: Sjekk om du har en røykvarsler merket KD101, eventuelt om du har en type som bruker 9-volts batteri uten batteripute. Slik ser en røykvarsler med batteripute ut:

Foto: Brannvernforeningen

– Om du har en røykvarsler uten batteripute OG som bruker 9-voltsbatteri, bør den byttes snarest, sier Skaar.

– Når det gjelder røykvarslere på hytta, vil vi understreke hvor viktig det er å sjekke disse hver gang hytta tas i bruk. Om man ikke har vært der på noen uker, kan de ha gått tom for strøm i mellomtiden, og vil derfor ikke fungere, legger han til.

Read Entire Article