Boeing-varsler advarer om flytypene 777 og 787 Dreamliner

5 months ago 44


BYGGESETT: En 787 Dreamliner settes sammen på fabrikken i Sør-Carolina i desember 2013. Foto: LOGAN CYRUS / AFP

Flyingeniøren hevder selskapet tar snarveier som går på sikkerheten løs.

  • Bilde av Ingrid Hovda Storaas
onsdag 10. april kl. 02:09

– Jeg gjør ikke dette fordi jeg vil at Boeing skal feile, men fordi jeg vil at de skal lykkes, og for å forhindre ulykker fra å skje.

Det sier Sam Salehpour til reportere tirsdag. Han er ingeniør hos flyprodusenten Boeing, og har jobbet i selskapet i over ti år.

Nå advarer han om at feil på flytypene 777 og 787 Dreamliner kan få «katastrofale følger», skriver CNN.

Helt konkret hevder Salehpour, som har deltatt i byggingen av flyene, at deler av flykroppen er festet på en ufullstendig måte, noe som kan gjøre den svakere og svakere over tid.

Dette kan – i verste fall – føre til at flykroppen plutselig faller fra hverandre midt i luften etter tusenvis av flyturer, advarer han.

Påstandene granskes nå av USAs luftfartstilsyn FAA, og skal også gjennomgås i en høring i Kongressen 17. april, skriver New York Times.

– Gjentatte, sjokkerende anklager om svikt i Boeing-produksjonen peker på et rystende fravær av sikkerhetskultur og sikkerhetsprosedyrer, der profitt prioriteres over alt annet, sier den demokratiske senatoren Richard Blumenthal, som skal holde høringen.

Les også: Boeing-fly landet med manglende panel

Varsler funnet død

Flyselskapet Boeing har vært i hardt vær den siste tiden, etter flere ulike hendelser. I mars ble en annen Boeing-varsler, John Barnett, funnet død. Også han varslet om sikkerhetsproblemer hos selskapet.

I januar måtte et Alaska Airlines-fly nødlande etter at en del av flyet blåste av i luften:

New York Times, som har intervjuet Salehpour tirsdag, skriver at bekymringene hans rundt Dreamliner 787 oppsto etter at prosessen med hvordan de ulike delene av flykroppen settes sammen ble endret.

– Jeg så bokstavelig talt folk som hoppet på de ulike delene av flyet for å få dem til å passe sammen. Ved å hoppe opp og ned deformerer du delene sånn at hullene samsvarer midlertidig. Og det er ikke sånn man bygger et fly, sier varsleren ifølge CNN.

I HARDT VÆR: Boeing-sjef David Calhoun etter et møte i den amerikanske Kongressen 24. januar. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Avviser sikkerhetsbekymringer

En talsperson for Boeing, Paul Lewis, sier til New York Times at endringene i prosessen med å sette sammen flykroppen ikke har påvirket hverken holdbarheten eller sikkerheten.

– Våre ingeniører gjennomfører kompliserte analyser for å fastslå hvorvidt det kan være bekymring for langvarig slitasje på flyflåten, på alle deler av flyene, sier han.

Ifølge selskapet kan levetiden på Dreamliner-flyene være på opp til 50 år, eller rundt 44.000 flyginger, skriver CNN.

Les også: Alaska Airlines-ulykken: Boeing-sjefen innrømmer at selskapet har gjort feil

Selskapet sier videre at de er «fullstendig trygge» på 787 Dreamliner-flyene.

– Disse påstandene er feilaktige og representerer ikke det omfattende arbeidet Boeing har gjort for å sikre kvaliteten og den langvarige sikkerheten på flyene.

Mike Whitaker hos luftfartstilsynet FAA sier at de tar saken på alvor, og at Boeing ikke bare kan fortsette som om ingenting har skjedd.

– De må forplikte seg til reelle og dyptgående forbedringer. Såpass grundige endringer krever mye fra lederne, og vi vil holde dem ansvarlige i hele prosessen, sier han til New York Times.

Les også: Alaska Airlines har funnet flere løse bolter på Boeing-fly

Read Entire Article