Biskop ut mot Magdis 17.mai-tale: - Problematisk

4 months ago 115


Kortversjonen

  • Rapper Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid talte under 17.mai-feiring på Eidsvoll, der han kritiserte Israels krig mot Gaza og forbanner det israelske flagget.
  • Biskop Kari Mangrud Alvsvåg reagerer på Magdis setning om å forbanne det israelske flagget, kaller konteksten problematisk.
  • Alvsvåg takker Magdi for en engasjerende tale, men oppfordrer til varsomhet og inkluderende språk for å unngå fiendebilder.

Under årets 17.mai feiring holdt rapper Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid tale på Eidsvoll.

Her snakket Karpe-artisten om den tradisjonelle 17.mai feiringen og ytringsfrihet, men tok også opp temaer som omhandlet krig og konflikt.

Spesielt tydelig var hans budskap om «barnas dag» i kontrast til Israels pågående krigføring på Gaza.

– Jeg har sett foreldre lete etter barnas kroppsdeler, legge dem i plastposer og samle dem til slutt som et puslespill for å dobbeltsjekke at ikke noe av barnet deres er fra et annet barn som ble drept, sier blant annet rapperen.

Duoen Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (t.h.) og Chirag Rashmikant Patel fra Karpe. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tilstede under talen var biskop Kari Mangrud Alvsvåg.

Hun ble sterkt berørt av talen, men ett utsagn gjorde at det «gikk kaldt nedover ryggen» på henne.

VG har forsøkt å få kontakt med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, foreløpig uten hell.

Det var Vårt Land som føst omtalte saken.

Forbanner det israelske flagget

Biskopen forteller til VG at hun synes det var en flott og viktig tale, og at hun er enig i hans budskap om at krigen og bombingen av Gaza må ta slutt.

– Jeg veldig beveget og rørt av talen han holdt. Han er en utrolig dyktig taler med et veldig viktig budskap, sier biskopen.

Biskop Kari Mangrud Alvsvåg. Foto: Annika Byrde / NTB

I talen formidler rapperen i Karpe at han fordømmer Israels handlinger overfor palestinerene.

– Jeg står her i dag og veiver med det norske flagget, men jeg forbanner det israelske, sier Magdi i talen sin.

Nettopp denne setningen reagerer biskop Kari Mangrud Alvsvåg på.

Hun omtaler det som «problematisk».

– Fordi det er mange jøder i Norge og hele verden som knytter seg til flagget. Som knytter mye av identiteten sin opp mot flagget - de har ikke ansvaret for krigen regjeringen fører.

– Det som også blir problematisk er konteksten. Vi står der ved Eidsvollbygningen der vi vet at en rasistisk paragraf mot jøder ble vedtatt. Den konteksten gjør at budskapet blir helt feil.

Her referer Mangrud Alvsvåg til det som i senere tid har blitt omtalt som «jødeparagrafen». Det var paragraf 2 i Grunnloven som mellom 1814 og 1851 nektet jøder adgang til riket.

– Bidrar til fiendebilder

I etterkant av Hamas’ angrep mot Israel i oktober, skrev VG om at antisemittismen eksploderer i Europa.

– Vi vet jo av holdningsundersøkelser at antisemittismen i Norge og verden er i fremvekst. Jeg synes jo alt han snakker om knyttet til ytringsfrihet og forsamlingsrett er så fint, men dette må gjelde for alle. Alle skal føle seg trygge. Og da er det viktig at vi klarer å føre et språk som mest mulig skaper fellesskap og at vi ikke bidrar til fiendebilder, sier biskopen.

I et innlegg på Facebook omtaler hun talen med overskriften «Magdis farlige blindsone». Hun skriver blant annet at «når Magdi forbanner det israelske flagget, går det kaldt nedover ryggen på meg».

Les hele Facebook-innlegget til biskop Kari Mangrud Alvsvåg her

Magdis farlige blindsone.

Jeg feiret grunnlovsdagen på Eidsvoll verk i år. Det var fantastisk! Med grunnlovsbygningen som bakvegg og Andelva som alterbilde, holdt vi gudstjeneste og sang våre kjære fedrelandssalmer. Etterpå spiste vi is og pølser, hurret for bunadsparaden og skålte Henrik Wergelands skål med ordføreren i spissen. Så var det Magdis tur. Hvilken ordkunstner! For en tale! Om ytringsfrihet, om tillit, om vårt lille lands forunderlige annerledeshet. Om enkeltmenneskets verdi og rett til trygge og frie liv. Om takknemlighet til Gud for at vi har det så godt i Norge, om takknemlighet til de som døde for vår frihet under krigen.

Så taler han om de som dør i krig nå. Om barna på Gaza. Om foreldrene deres som må plukke kroppsdelene til barna sine opp fra ruinene og legge puslespill med dem, for å vite at de gravlegger sitt eget barn.

Det er så sterkt å lytte til, og grusom kunnskap å ha. Jeg deler Magdis fortvilelse og sinne over palestinernes historie om flukt, undertrykkelse og stadig tap av land og rettigheter. Jeg deler Magdis sinne over alle som blir drept av bomber og krig på Gaza-stripen. Jeg deler Magdis forbannelse over Israels myndigheter som i tiår etter tiår har undertrykket palestinere og daglig krenker og fratar palestinere deres humanitet. Jeg deler hans forbannelse av Israels krig mot palestinere.

Men når Magdi forbanner det israelske flagget, går det kaldt nedover ryggen på meg. Tretti meter fra grunnlovsbygningen der våre sagnomsuste valgmenn som vi med rette er stolte av, vedtok den rasistiske Grunnlovens paragraf nr 2 som forbød jøder adgang til riket. Der velger Magdi å forbanne det israelske flagget. Og jeg tenker han har en farlig blindsone. I den blindsonen skapes fiendebilder som gir næring til antisemittismen. I den foregår det daglig trakassering av jøder i Norge. I den er jøde et skjellsord. I den finnes det norske jøder som har mistet store deler av sin familie i holocaust fordi nordmenn overgav dem til nazistene. I den finnes jøder som har Israels flagg som sitt flagg og en del av sin identitet. De har også rett til trygge og frie liv. Her og over alt i verden og i Israel.

Vi må ikke blande kortene. Vi kan forbanne krigen mot palestinere, undertrykkelsen av palestinere, ødeleggelsen av palestinernes land og kultur, den israelske regjering, drapene på palestinske barn. Men vi kan ikke forbanne det israelske flagg, og sånn koble staten Israel til noe genuint og gjennomgående ondskapsfullt. Da rammer vi jøder i Norge og hele verden, og det er galt.

Men la det ikke være noen tvil om at jeg mener at bombingen av Gaza må stanse øyeblikkelig, og at undertrykkelsen av palestinere må ta slutt.

Ønsker uansett å takke artisten

– Jeg oppfatter at han ønsker å formidle at denne grusomme krigen må ta slutt. At palestinerne må få sine rettigheter. Det kjenner jeg meg veldig igjen i. Samtidig vet vi at Norge ikke klarte å beskytte jøder under den andre verdenskrigen, så det er konteksten med å stå utenfor Eidsvollbygningen på 17.mai som gjorde at jeg reagerte.

Mangrud Alvsvåg forklarer at hun ikke enda har snakket med Ytreeide Abdelmaguid, men at hun ønsker å takke.

– Takk for et sterkt og viktig engasjement for våpenhvile, fred og rettferdighet for palestinere. Og så vil jeg si at jeg håper vi kan stå sammen for at alle skal få trygghet, frihet og rett.

Biskopen ønsker ikke gi noen råd til artisten. Hun vil derimot oppfordre til varsomhet.

– Vi som har talerstoler må vakte ordene våre.

Flere tusen møtte ifjor opp utenfor Stortinget for å kreve umiddelbar våpenhvile på Gazastripen. En av dem var Magdi:

Read Entire Article