Ber andre overta etterforskningen etter at Peder Angel (19) døde

4 months ago 77


Kortversjonen

  • Peder Angel (19) tok livet sitt i februar, og foreldrene har politianmeldt skolen og enkeltpersoner på grunn av mobbing.
  • Familiens bistandsadvokat Roy Arteid peker på habilitetsutfordringer rundt det lokale politiet som nå etterforsker saken og ber om at andre overtar.
  • Politiet tar habilitet på alvor og vurderer å flytte etterforskningsansvaret.

Familiens bistandsadvokat Roy Arteid peker på habilitetsutfordringer rundt det lokale politiet som nå etterforsker saken.

Han hevder også at detaljer fra avhør som er gjort i saken er utelatt i politidokumenter.

Arteid har sendt en begjæring til politimesteren i Innlandet om at en annen enhet tar over etterforskningen.

Politiet svarer til VG at spørsmål om habilitet er noe de tar på alvor. De vil nå diskutere familiens ønske om å flytte etterforskningsansvaret.

TØFF TID: – Denne kampen tar vi for Peder Angel, sier foreldrene John Arne Langen og Anna Lundquist Langen. Foto: Line Møller / VG

Peder Angel Langen Lundquist skulle vært russ i år og var kjent på Røros som et stort sangtalent.

Han ble mobbet gjennom store deler av livet, helt frem til han døde 13. februar i år, forteller Peder Angels mamma, Anna Lundquist Langen.

Familien står frem for å fokusere på hva mobbing kan føre til.

– Vi vil vise hvor vanskelig det kan være for unge i dag hvis du er litt annerledes, sier moren.

Foto: Line Møller / VG

– Peder Angel gikk i akkurat de klærne han ville, gjerne med støvletter og frakk, og helst i favorittfargen grønn. Han hadde Asperger syndrom og fikk gjennomgå mye, ikke minst i sosiale medier.

VG har sett flere av meldingene han har fått, blant dem er det også direkte oppfordringer til at han skal ta sitt eget liv.

Foreldrene mener at skolen der Peder Angel gikk ikke har fulgt opplæringslovens punkt 9a, som skal sikre at elevene har et trygt og godt skolemiljø, og har anmeldt skolen.

TALENTFULL: Peder Angel Langen Lunquist kom til semifinalen i Norske Talenter i 2019 og hadde en sentral rolle i den årlige oppsetningen av musikalen Elden på Røros. Foto: Privat

Statsforvalteren i Innlandet er også i gang med en gransking av skolen.

I tillegg har foreldrene politianmeldt flere enkeltpersoner for potensiell medvirkning til selvmord, og for plagsom, skremmende adferd.

– Målet er at dette skal få konsekvenser for noen, slik at andre kan se at du faktisk kan bli straffet for slik oppførsel, sier faren John Arne Langen.

KRITISK: Bistandsadvokat Roy Arteid reagerer på at detaljer fra avhør ser ut til å være utelatt fra politidokumentene.

Familiens bistandsadvokat Roy Arteid er kritisk til politiets håndtering hittil i saken.

Innlandet politidistrikt understreker at de personene som Arteid har pekt på med tanke på habilitetsutfordringene ikke har hatt noe med etterforskningen av saken å gjøre.

Arteid reagerer også på at detaljer som er kommet frem i avhør, ikke er å finne igjen i politidokumentene.

– Vi ser på dette som alvorlig og spør oss om årsaken, sier advokaten.

Innlandet politidistrikt er blitt forelagt disse opplysningene fra VG, men svarer ikke direkte på anklagene.

– Vi kan ikke kommentere saken nærmere av etterforskningsmessige hensyn nå, skriver politiadvokat Anna Vagstad Brunstad i en e-post.

– Det er vanskelig for oss å ha tillit til politiet når dette kan skje, så vi ønsker at saken etterforskes av noen som ikke er så tett på lokalmiljøet, sier Peder Angels far, John Arne Langen.

PEDERS PAPPA: – Kanskje kan den jobben vi gjør nå, berge noen andre fra å komme dit Peder Angel gjorde, sier faren John Arne Langen. Foto: Line Møller / VG

Politiadvokat Brunstad ved Innlandet politidistrikt forteller at de har hatt dialog med bistandsadvokaten og de pårørende.

– I denne saken trenger vi tid til å vurdere om, og i tilfelle hvor, etterforskningsansvaret skal flyttes. Stort arbeidspress og knappe ressurser i politidistriktet samt store geografiske avstander er faktorer som kompliserer bildet. Politiet har via foreldrenes bistandsadvokat, tilbudt dem et møte for å diskutere saken, skriver Brunstad.

VG har vært i kontakt med skolen som Peder Angel gikk på. Rektor svarer at dødsfallet til Peder Angel har preget dem hver dag siden. De har svart på tilsynet vedrørende det psykososiale skolemiljøet, og avventer svar fra Statsforvalteren.

Read Entire Article