«Bare gutter som voldtar»

5 months ago 44


For mange gutter tror jeg det føles umulig å være sårbar og åpen om overgrep de er utsatt for. Å generalisere gjør det enda vanskeligere.

TABU: Jeg vet om gutter som ikke tør å snakke om deres opplevelser med overgrep, fordi de opplever det som svært tabubelagt, skriver Ahmet Titrek i Unge Venstre. Foto: Istock
torsdag 11. april kl. 15:42
AHMET TITREK<-AHMET TITREK

Oslo Unge Venstre

Saken som endte med frifinnelse av tre menn i Bergen har opprørt mange. Reaksjonene har strømmet i sosiale medier.

Jeg er også frustrert over dagens rettssystem. Vi trenger en samtykkelov i Norge, som skiller tydelig et «ja» fra et «nei».

Men noen av kommentarene som kom på sosiale medier, skremmer meg.

Foto: Junge, Mia Oshiro / NTB

Kommentarer som: «Det er bare gutter som voldtar», «Menn er fæle» og «drep alle menn», kunne jeg lese under flere videoer.

Jeg har forståelse for at man blir frustrert og sint. Men jeg er sikker på at de aller fleste menn er enige i den frustrasjonen og det sinnet.

Samtidig må vi være forsiktige med hva vi sier, og hva slags effekt det kan ha på andre.

For det er kommentarer av denne typen, som angriper menn som gruppe, som kan bidra til at færre gutter vil snakke om sine utfordringer og problemer.

(Teksten fortsetter etter videoen)

Det finnes gutter som ikke tør å snakke om egne opplevelser med overgrep fordi det eneste de opplever i gjengjeld er at de føler seg ydmyket og mister maskuliniteten sin.

I et samfunn så progressivt som Norge, hvor maskulinitet fortsatt virker å være en viktig del av det å være mann, vil disse guttene miste alt.

Vi må ikke glemme at også menn opplever overgrep. For mange av oss gutta er dette temaet sårt. Jeg kjenner og vet om gutter som ikke tør å snakke om deres opplevelser, fordi de opplever det som svært tabubelagt.

For seksuell vold er faktisk et problem som berører alle kjønn. Når jeg skriver det, mener jeg på ingen måte å undergrave at jenter desidert opplever det mest.

Jeg skriver det fordi det er et reelt problem.

Følelser har alltid stått sentralt i debatten om likestilling, men i blant føles det som om vi ikke kommer noen vei. En debatt som denne har aldri vært lett, men sannheten er at akkurat nå trenger vi hverandre.

Vi trenger at både gutter og jenter, menn og kvinner står sammen, og at vi sammen presser på for et rettferdig rettssystem.

Fordi rettsvesenet har sviktet tilliten hos oss alle, og det må vi sammen få politikerne på Stortinget til gjøre noe med.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article