Baneheia-saken: – Høy risiko for gjentakelse av seksuelle overgrep

4 months ago 34


NRK følger fremleggelsen av den rettspsykiatriske erklæringen i retten onsdag:

Ifølge Terje Tørrisen, spesialist i psykiatri, viser ikke Jan Helge Andersen tegn til svikt i hukommelse, og han har heller ingen medisinske tilstander som påvirker hukommelsen.

– Det fremkommer ingen funn som tilsier at observanden har betydelig svikt i dagligdags og sosial fungering, men han har noen utfordringer med dagligdags og sosial fungering som følge av personlighetsforstyrrelse, sier Terje Tørrisen om Jan Helge Andersen.

Ifølge rettspsykiateren har Andersen normale intellektuelle forutsetninger med fullskala-IQ målt til 98.

20 timer med samtaler

De to sakkyndige har årelang erfaring fra norske domstoler. Til sammen har de utarbeidet rundt 1200 rettspsykiatriske erklæringer. I Baneheia-saken har de hatt samtaler med Jan Helge Andersen på til sammen 20 timer.

De har også hatt tilgang til helseopplysninger og alle sakens dokumenter før de har konkludert. Ekspertene har også fulgt store deler av rettssaken i Sør-Rogaland tingrett.

baneheia-sandnes

De rettspsykiatrisk sakkyndige har fulgt hele rettssaken fra sine plasser foran dommerbordet.

Foto: Øystein Otterdal/NRK / Øystein Otterdal/NRK

– Dette er en vanskelig sak, som ligger langt tilbake i tid. Det vil være en tvil om hvilke tilstander man hadde på den tiden og hva man har i dag. Vi ser etter psykisk uhelse, vårt mandat er å beskrive den medisinske siden av det, sa Tørrisen i retten i formiddag.

Publisert 15.05.2024, kl. 10.47 Oppdatert 15.05.2024, kl. 11.00

Read Entire Article