Angrepene i Kharkiv: – En gyllen mulighet

4 months ago 130


Kortversjonen

  • Russland har rykket inn i Kharkiv-regionen nord i Ukraina og tatt kontroll over flere landsbyer.
  • Minst 4000 sivile ukrainere har evakuert fra regionen.
  • Den nye offensiven blir sett på som et fremstøt Russland har gjort for å utnytte tiden før Ukraina får nye våpenleveranser fra Vesten.
  • Å ta Kharkiv by er usannsynlig, men vil være symbolsk viktig for Russland og et nederlag for Ukraina, sier eksperter.

Russland har siden fredag rykket inn i Kharkiv-regionen nord i Ukraina og tatt kontroll over flere landsbyer.

  • Russland prøver å skremme folk til å forlate Kharkiv by med daglige angrep mot boliger og innbyggere, har borgermester Ihor Terekho sagt til VG.
  • Minst 4000 sivile ukrainere har evakuert fra regionen.
  • Ukraina vedkjenner at Russland presser forsvarsstillinger, men sier de har presset dem tilbake i Lukjantsi.

Her kjempes det i Ukraina nå:

– Russland kan ha et ønske om å posisjonere seg før Ukraina får nye våpenleveranser fra Vesten, sier Tor Bukkvoll om russernes bakkeinvasjon i Kharkiv.

Han er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til VG.

Tor Bukkvoll<-Tor Bukkvoll

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

– Det kan virke som styrkene de bruker har forholdsvis kort tid på å trene før de blir sendt til Kharkiv. Russland vet at Ukraina vil få mer våpen utover sommeren og kan ønske å angripe så mye som mulig før de får våpnene.

– En gyllen mulighet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lenge bedyret landets behov for mer våpen og ammunisjon. I USA kranglet politikerne i flere måneder før de til slutt vedtok en ny hjelpepakke.

– Det er en tragedie, og det har gjort at Ukraina har kommet på bakbeina, sier Tom Røseth, som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole.

Tom Røseth<-Tom Røseth

FHS/Stabsskolen

Samtidig begynner nå materiell å rulle inn over Ukraina.

– Dette var en gyllen mulighet for Russland. Det er et handlingsrom som lukker seg om ikke så lenge.

Les også: Ukrainsk talsmann om Kharkiv: Tror russisk angrep er lureri

Ny utvikling

Røseth sier det nå er kamphandlinger langs en landegrense som i ganske stor grad har vært akseptert.

– Det har vært angrep, men ikke varige kryssinger av grenselinjen. Når det nå skjer, er det en ny utvikling som skaper alvorlige utfordringer for Ukraina.

Han forteller at det tidligere har vært snakk om mindre grupperinger fra Ukraina eller spesialsoldater fra Russland som har krysset grensen. Dermed har ikke grensen vært massivt minelagt fra begge sider.

– Ingen, hverken Russland eller Ukraina, er fullt forberedt for nye kamphandlinger i disse områdene. Derfor er det mulig for russerne å benytte seg av et overraskelsesmoment, og utnytte svakheter på ukrainsk side, sier Røseth.

Hovedlæreren tror ikke Kharkiv by er det faktiske målet for russerne, men heller å skape handlingsrom i Donetsk. At den nye fronten nå virker å ha åpnet seg i nord, tvinger Ukraina til å omprioritere langs den aktive frontlinjen, slik han ser det.

– Jeg tror russisk side helt klart prioriterer Donetsk, men det å true og bombardere Kharkiv og eventuelt rykke nærmere vil gjøre at Ukraina i større grad må fordele styrker dit. Da håper russerne på større åpninger i Donetsk.

«Dragetenner», som det heter, er satt opp nær forsvarsposisjoner utenfor Kharkiv. Betongklossene gjør det vanskelig for kjøretøy å ta seg frem. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

Ekspert: Langt unna å ta Kharkiv

– Dette er ikke noen gigantisk operasjon. Det er snakk om forflytninger noen kilometer og ikke veldig store russiske styrker, sier Bukkvoll.

Dersom Russland tar Kharkiv, er det en enorm seier, sier Bukkvoll. Men han tror de er langt unna å ta storbyen.

De er nærme rent fysisk, men å ta byer er veldig vanskelig. Russland har ikke folk, og sannsynligvis ikke våpen nok, til å ta Kharkiv.

– Endrer dette krigens gang på noe vis?

– Nei, det gjør det ikke. Det er tre ting som kan endre dette, sier Bukkvoll og lister opp:

  • Hvis vestlig våpenhjelp uteblir svekkes Ukrainas posisjon.
  • Dersom Russland setter i gang en storstilt mobilisering, altså tvinge folk til å dra i krigen, vil de styrke sin posisjon.
  • Går Russland mer eller mindre tom for større våpensystemer som for eksempel stridsvogner utover 2025, vil Ukraina styrke sin posisjon.

Hovedlæreren i etterretning tror heller ikke Kharkiv er oppnåelig for russerne.

– Russland har mer personell og materiell nå, men jeg tror ikke de nødvendigvis har kapasitet til å ta Kharkiv i nærmeste fremtid. De kan derimot utfordre den, og skape militære fordeler andre steder, sier han.

Røseth tror likevel ikke at Russland vil forkaste muligheter, om de byr seg:

– Den russiske prioriteringen er helt klart Donetsk fylke, så det er slik at i krigens dynamikk der det åpner seg handlingsrom vil de militære beslutningstagerne benytte seg av det. Får de handlingsrom til å gå videre i Kharkiv, så vil det være fristende. Det binder ukrainske styrker og skaper dilemmaer.

Samtidig ville Kharkiv vært en fjær i hatten for russiske styresmakter.

– Det er Ukrainas nest største by, og det vil være symbolsk viktig for Russland og et nederlag for Kyiv, som vil måtte gjøre store omprioriteringer for å beskytte byen.

Det er bygget skyttergraver utenfor Kharkiv. Bildet er fra 17. april. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB
Read Entire Article