Advarsel fra Lavrov: – Det blir på slagmarken

4 months ago 34


Vladimir Putin og Sergej Lavrov fotografert under et møte med den kubanske presidenten sist torsdag. Foto: Maxim Shemetov / AP / NTB

Hvis Vesten vil kjempe for Ukraina på slagmarken, er Russland klar.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
onsdag 15. mai kl. 02:50

Kortversjonen

  • Russisk utenriksminister Sergej Lavrov sier Russland er klar for kamp hvis Vesten blir involvert med soldater i Ukraina.
  • Uttalelsen kommer etter at Frankrikes president Macron i et intervju sa at han ikke vil utelukke vestlige militære på ukrainsk jord.
  • En fredskonferanse om Ukraina i Sveits er planlagt til juni, ifølge Lavrov uten Moskvas deltakelse.

Det var budskapet fra Sergej Lavrov da han møtte i Føderasjonsrådet, som skal bekrefte Vladimir Putins avgjørelse om at den russiske utenriksministeren skal fortsette også i Putins femte periode som president.

– Dette er deres rett, hvis de ønsker det på slagmarken – så blir det på slagmarken, sier Lavrov ifølge RIA om Vesten.

Russiske statsstyrte medier er ikke i tvil om hva Lavrov mener med dette:

– Hvis vestlige land ønsker å løse den ukrainske krisen på slagmarken, så er Moskva klar for det, er RIAs tolkning av uttalelsen.

Bakgrunnen for at dette kommer opp nå, er at Frankrikes president Emmanuel Macron flere ganger har sagt at han ikke vil utelukke at vestlige soldater kan bli sendt til Ukraina, selv om både USA, Tyskland og Nato sier det er uaktuelt.

– Jeg utelukker ingenting, fordi vi står overfor noen som ikke utelukker noen ting, sa Macron i et intervju med The Economist.

Putin-talsmannen Dmitrij Peskov advarte sist uke Vesten mot å sette soldater inn i krigen.

– Vi har gjentatte ganger sagt at direkte inngripen i denne konflikten fra NATO-landene militært potensielt innebærer en enorm fare, så vi betrakter dette som en ekstremt utfordrende provokasjon, sa Peskov.

– Lavrov fortsetter i det samme sporet med bildet om at Russland er omgitt av fiender som prøver å ødelegge Russland også innenfra. Det handler om å drive opp stemningen ytterligere, sier Aage Borchgrevink, forfatter av boken «Krigsherren i Kreml» og ansatt i Helsingforskomiteen.

RUSSLAND-EKSPERT: Aage Borchgrevink. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Det er den samme historien om at det egentlig er Vesten som Russland er i krig med.

Borchgrevink sier at uttalelsene fra Lavrov ikke er noen stor omdreining.

– De franske utspillene passer inn i historien som Kreml ønsker å fortelle.

– Samtidig er ikke trusler og eskalering noe nytt. Det har vi hørt fra Moskva helt siden Putins første uttalelser i februar 2022.

Utenriksminister Lavrov sier at Moskva ikke er invitert til fredskonferansen for Ukraina som er planlagt i Sveits midt i juni.

Vladimir Putin meddelte søndag at han ønsker å fortsette med Lavrov som utenriksminister. Han har hatt jobben helt siden 2004. Forsvarsminister Sergej Sjojgu blir flyttet til sekretær i det mektige nasjonale sikkerhetsrådet, mens en sivilist, Andrej Belousov, blir ny forsvarsminister.

Barn i Kharkiv-regionen har mandag undervisning under bakken for å beskytte dem mot russiske angrep. Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters / NTB

Den ukrainske generalstaben går mandag langt i å innrømme at situasjonen er vanskelig. Russland har den siste tiden hatt en offensiv mot styrkene mot Kharkiv-regionen nordøst i Ukraina. Det har de hatt hell med, medgir ukrainerne.

Tenketanken Institute for the Study of War mener at Ukrainas problemer i stor grad skyldes Vestens restriksjoner på om Ukraina kan bruke donerte våpen til å angripe militære mål inne i Russland. De mener at Ukraina med «stor fordel» kunne bruke langtrekkende våpen til å ramme russisk logistikk og forsyningsruter til Kharkiv-regionen.

– Russiske styrker har fordeler av Vestens begrensning av Ukrainas bruk av vestlige våpen til å angripe legitime militære mål på russisk territorium, heter det i ISWs siste oppdatering.

RBK-Ukraina og andre ukrainske medier melder mandag at den øverste militære leder for Kharkiv-regionen ble byttet ut i helgen.

Read Entire Article