Bryllup i dyrtid: Slik gjør du det billigere

12 hours ago 4



Bryllupssesongen er i full gang, men for dette unge brudeparet gjør dyrtid og høye priser det utfordrende å planlegge en rimelig feiring.

 Bryllupssesongen er i gang, men hvordan bør man tenke for å gjøre feiringen så rimelig som mulig? Foto: Dag Trygve Tegdan
BILLIG BRYLLUP: Bryllupssesongen er i gang, men hvordan bør man tenke for å gjøre feiringen så rimelig som mulig? Foto: Dag Trygve Tegdan

Publisert 05.07.2025 19:16

Sommeren er høysesong for bryllup, og mens sol, blomster og lange kvelder setter rammen for romantikk, merker mange par at lommeboka fort sier noe annet.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Sentio for Sparebank 1 Østlandet bruker norske par i snitt 176.000 kroner på bryllupet sitt. Hele 15 prosent bruker over 300.000 kroner, skriver NRK.

Undersøkelsen er gjennomført fra 6. til 12. februar blant 1000 personer over 18 år.

– Helt ville priser

Julie Alice Bording (22) og forloveden Alexander Rose (20) fra Grimstad har vært kjærester i åtte år. 

12. juli skal de endelig gifte seg, men veien dit har vist seg å kreve langt mer planlegging enn det Bording så for seg.

– Det er utrolig mye som forventes at man skal ha med, og mye man ikke tenker på før man står midt i det, forteller hun.

 Alexander Rose
DYRT: Julie Alice mener det fort kan bli dyrt å arrangere bryllup. Foto: Alexander Rose

Hun mener at sosiale medier, som Pinterest og Tiktok, har bidratt til økt forbrukspress og forventningspress rundt bryllup.

– Nå skal alt være så stort, flott og perfekt at prislappen blir kjempehøy, sier hun og fortsetter:

– Det er det nok mange unge som ikke føler de har økonomi til uten hjelp fra familie.

Det fikk hun selv erfare da hun begynte jakten på drømmelokalet.

– De lokalene som var aktuelle for oss i Grimstad kostet rundt 35.000 kroner, men var fullbooket to år frem i tid. 

– Utleie av telt og stoler, som skulle være et billigere alternativ, endte opp på 150.000 kroner. Prisene var helt ville, utdyper hun. 

Tyr til kreative løsninger 

Bording jobber som barne- og ungdomsarbeider og Rose som elektriker. De innså raskt at de måtte tenke alternativt for å få budsjettet til å gå opp.

– Vi kjenner heldigvis mange flinke folk. Det har vært helt avgjørende for å få dette til, sier Bording.

 Privat
KJØP BRUKT: Et av Bording sine råd er å kjøpe mest mulig brukt. Foto: Privat

Paret har kuttet kostnader ved å gjøre mye selv. Bording har laget dekorasjoner av falske blomster kjøpt brukt på Finn, og samlet vaser og telysholdere fra bruktbutikker rundt i Agder.

 Privat
LAGDE DEKOR: Et triks for å gjøre feiringen rimeligere er å lage dekoren selv. Foto: Privat

Sammen har de også ønsket seg bryllupsrelaterte gaver til jul og bursdager, og spart pantepenger til alkohol. Gifteringene er laget av omsmeltet gull.

– Stefaren min er snekker, en venninne er grafisk designer, og vi håper at gjestene kan hjelpe til med å fange øyeblikkene med mobilkamera i stedet for å betale en fotograf, legger den kommende bruden til.

 Dag Trygve Tegdan
GLEDER SEG: Bording og Rose gleder seg til den store dagen. Foto: Dag Trygve Tegdan

Paret endte opp med å leie et partytelt på Finn, som de skal plassere i moren til bruden sin hage. Det fikk en prislapp på 15.000 kroner. Der skal de samle 100 personer på den store dagen. 

Selv med alle sparetiltakene, lander likevel totalsummen på i underkant av 100.000 kroner.

– Det er fortsatt veldig mye penger, men vi føler vi har fått til noe som føles ekte og personlig. Vi gleder oss til å feire dagen, sier Bording. 

– Økende trend 

Therese Johannessen, bryllupsplanlegger og daglig leder i Bryllupshjelperen, forteller at det kan virke som dyrtiden påvirker flere par i planleggingsprosessen. 

– Vi ser at brudepar generelt trenger lengre beslutningstid enn tidligere. Dette kan komme av at det er dyrtid og at de vil planlegge nøye for ikke å sprenge budsjettet, forteller hun.

Ifølge henne er det en økende trend at folk har mindre og mer budsjettvennlige bryllup, samt bryllup utenom høytid og helg.

 Privat
BILLIGE LØSNINGER: Therese Johannessen, bryllupsplanlegger og daglig leder i Bryllupshjelperen, forteller at flere par velger billigere løsninger for bryllupene sine. Foto: Privat

– Der er veldig fokus på sparetiltak og litt mer miljøvennlige bryllup der gjenbruk og mikrobryllup er populært. 

– Så det brenner nok litt i lommeboka for enkelte par, legger bryllupsplanleggeren til.

Flere store utgifter

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, mener at et bryllup blir akkurat så dyrt som man vil, eller har råd til. 

Likevel er det noen ting man kan tenke på, som kan gjøre feiringen rimeligere. 

– Et av de viktigste rådene er å planlegge i god tid slik at man slipper unødvendig dyre løsninger, sier Gundersen.

En av de største utgiftspostene er lokale, mat og drikke. På et selskapslokale kan dette koste mellom 1000 og 1500 kroner per gjest, opplyser eksperten. 

 Ole Berg-Rusten / NTB
PLANLEGG TIDLIG: Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, forteller at mye avhenger av å planlegge tidlig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Hvis du heller velger et lokale hvor du kan ha catering og ta med drikke selv, sparer du omtrent halvparten av den summen. Lager du maten selv, blir det enda rimeligere. 

Prisene på lokaler vil også variere avhengig av hvor i landet du er.

Også antall gjester har mye å si for totalbudsjettet, mener Gundersen, som anbefaler å involvere folk rundt seg i prosessen, i tillegg til å sette opp et realistisk budsjett. 

– Unngå dette

Samtidig advarer Gundersen mot å låne penger for å finansiere den store dagen.

– Å ta opp lån for å arrangere bryllup, eller betale deler av festen med kredittkort, kan få langvarige konsekvenser. Noen ender opp med en gjeld de drar med seg i årevis. 

– Hvis man unngår dette, kan man senke skuldrene og nyte dagen uten å bekymre seg for regninger som følger etter, sier Gundersen.

Han vil også minne om hva et bryllup egentlig handler om.

– Et vellykket bryllup handler ikke om hvor mye penger man bruker. Lag et bryllup som passer for dere, ikke for å imponere andre.

Read Entire Article