Vitne om Andersen i Baneheia: – Speidet etter noe

5 months ago 38


Andersen er tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia den 19. mai 2000. Han er fra før dømt for å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8).

Etter at Viggo Kristiansen i 2022 ble frifunnet for ugjerningene i Baneheia, har drapet på Sløgedal Paulsen stått uløst.

En mann som var ute og gikk tur den kvelden, så Jan Helge Andersen. I retten mandag sier han at det begynner å bli mange år siden, men forteller fritt om hvor han møtte Andersen.

– Det virket ikke som han var ute og trente. Jeg tror ikke han hadde treningstøy på seg da. Han gikk fort og så litt anspent ut, sier turgåeren i retten.

Han forteller i retten at han ikke visste hva Andersen het den gang, men at han kjente igjen ansiktet hans. Turgåeren plukket også ut Andersen i en fotokonfrontasjon i 2000.

– Det som jeg bet meg merke i, var at da jeg så han første gangen så sto han og stirret, akkurat som han spionerte eller speidet etter noe i skauen, forklarer turgåeren.

PS: Retten var på befaring i Baneheia den 18. april. Mer om det kan du lese her.

Baneheia-saken forklart

Det var nær i lysløypa i Baneheia, nær fotballbanen og strekningen Fant Olsen.

Da var klokken rundt 17.30, altså før Andersen og Kristiansen møtte hverandre i Baneheia den kvelden.

Senere blir de plassert ved en lekeplass utenfor Baneheia av et vitne.

Noen minutter etter, ser turgåeren Andersen igjen, også da i lysløypa.

Andersens forsvarer Svein Holden spør hvor lang tid det tar å gå fra der turgåeren så Andersen første gang til der han så han andre gang.

– Jeg vil tro en 8–10 minutter kanskje, i vanlig gange, svarer han.

Holden viser til forklaringen til Andersens far som ble lest opp forrige uke. Da sa faren at han ble oppringt klokken 17.47 av Viggo Kristiansen, og sa at Andersen var i Baneheia og trente.

Du finner alt fra VG om Baneheia-saken her.

Les også: Vitne om bommen: Sikker på at det ikke var noen sykkel

– Kan du være helt sikker?

– I lys av det, har du noen tanker om tidspunktet du angir?

– Dette er nok ikke på minuttet, men jeg tror det er så godt det lar seg gjøre for meg i det hele tatt. Jeg må igjen vise til politiavhørene, for de er nok mer presise når det gjelder tidsaspektet, svarer turgåeren.

Holden spør også vitnet om bekledningen til personen han så i Baneheia.

Under en rundspørring sa mannen «vanlige klær», i et avhør sa han at han ikke husket, og tredje gang sa han at det kanskje var kortbukse og T-skjorte.

– Når jeg har ment vanlige klær, så har jeg nok ment at det ikke var noe spesielt å se på klesdrakten til han som var uvanlig, svarer turgåeren.

Holden sier at både Andersens far og Kristiansen har sagt at han hadde på seg en mørk blå treningsbukse den kvelden.

– Kan du være helt sikker på at det er Jan Helge Andersen du så? Spør forsvareren.

– Det er jeg veldig sikker på. Jeg kan ha tatt feil av klær og alt det, det er andre ting jeg fester meg ved, sier turgåeren.

Bommen

Kameraten som var med Leonard Hovden og jogget i Baneheia den 19. mai 2000, forklarer seg for Sør-Rogaland tingrett mandag.

VG gikk i 2021 gjennom skjebnetimene i Baneheia, og kartla flere av vitnene. Du kan se kartet og forklaringene selv her.

Hovden sa da han vitnet for retten forrige uke at han husket det ikke sto noen sykkel ved bommen da de var ferdige med løpeturen og tøyde ut.

Joggeren som vitner mandag, husker ikke om han la merke til noe.

– Når du har stått på bommen og tøyd 1000 ganger, så ...

Andersen har forklart at Kristiansen låste sykkelen sin til bommen den kvelden.

Frikjente Viggo Kristiansen har forklart at han syklet hjem.

I september 2000 var joggeren også inne til avhør. Da sa han at han ikke husket å ha sett noen sykkel på eller ved p-plassen, leser statsadvokat Johan Øverberg.

– Men Leonard er mye mer interessert i sykler enn meg, sier joggeren i retten i dag.

VGs krimkommentator forklarer: Derfor er bommen så viktig:

Fastholder sin forklaring

Andersen er tiltalt for å ha drept ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen.

Påtalemyndigheten mener Andersen drepte henne med kniv om kvelden den 19. mai 2000 i Baneheia i Kristiansand.

De mener å kunne bevise at han gjorde det for å dekke over seksuelle overgrep han hadde begått mot henne og Stine Sofie Sørstrønen

Andersen har på sin side fastholdt sin forklaring om at de var to om drapene, og at den andre var Viggo Kristiansen.

Kristiansen ble i 2022 frikjent for å ha noe med drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) å gjøre.

Han var innkalt som vitne i saken mot Andersen. Onsdag ble Kristiansen sterkt presset av Andersens forsvarere.

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. mars 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Read Entire Article