USA venter angrep i Israel – innfører restriksjoner for diplomater

5 months ago 81


FORSVARSMØTE: Israels forsvarsminister Yoav Gallant (t.v.) møtte USAs forsvarsminister Lloyd Austin (t.h.) i Washington 26. mars. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Tiltaket knyttes til uro før et mulig iransk angrep.

fredag 12. april kl. 01:17

Amerikanske statsansatte og deres familier får ikke dra på personlige reiser utenfor Tel Aviv, Jerusalem og Beersheeva, står det i et notat fra den amerikanske ambassaden i landet.

– Sikkerhetssituasjonen er kompleks og kan endre seg raskt avhengig av den politiske situasjonen og nylige hendelser, står det videre.

Ambassaden oppgir ingen konkret grunn for restriksjonene, som kommer mer enn et halvt år inn i Israels krig mot Hamas.

– Jeg kommer ikke til å si noe om de spesifikke vurderingene som har ledet oss til å innføre restriksjoner for våre ansatte og deres familier, men det er klart vi overvåker trusselbildet i Midtøsten, og spesielt i Israel, sa talsperson Matthew Miller for det amerikanske utenriksdepartementet torsdag kveld.

Les også: Bakgrunn: Frykter Storkrig

Knyttes til angrep på iransk konsulat

Syv medlemmer i Irans Revolusjonsgarde ble drept i et angrep mot det iranske konsulatet i Damaskus 1. april.

Israel har blitt beskyldt for å ha stått bak angrepet, men har ikke kommentert anklagene.

Irans øverste leder Ali Khamenei uttalte onsdag at Israel må og vil bli straffet for angrepet.

Folk utenfor en bygning som ble rammet i et israelsk angrep i Syrias hovedstad Damaskus 1. april. Irans konsulat i landet ble ødelagt, og sju medlemmer i Irans Revolusjonsgarde ble drept. Siden har mange fryktet et iransk gjengjeldelsesangrep som kan eskalere situasjonen ytterligere. Foto: SANA via AP / NTB

Advarer Iran

USAs president Joe Biden sa onsdag at Iran har truet med å gjennomføre et angrep mot Israel.

Også Storbritannia har advart mot et iransk angrep. Utenriksminister David Cameron skriver på X at han har snakket med Irans utenriksminister Amir-Abdollahian, og gjort det klart for ham at Iran ikke må dra Midtøsten inn i en større konflikt.

– Jeg er svært bekymret over potensialet for feilberegninger som kan lede til mer vold. Iran bør heller jobbe for å roe ned situasjonen og forhindre flere angrep, skriver han.

Irans Amir-Abdollahian skriver at han delte sitt syn på Israel med den britiske utenriksministeren.

– Iran søker ikke en eskalering av fiendtligheten, men for at situasjonen i regionen skal vende tilbake til å bli stabil, må de krigshissende og forvirrede lederne av zionist-regimet kontrolleres, og deres krigsforbrytelser i Gaza og på Vestbredden må opphøre, skriver han.

Reuters: USA venter angrep

En amerikansk tjenesteperson opplyser til Reuters at USA venter at Iran vil gjennomføre et angrep mot Israel som omtales som «større enn vanlig», men ikke så stort at USA trekkes inn i krigen.

Tjenestepersonen sier også at USA har vært i kontakt med partnere i regionen for å diskutere tiltak for å håndtere og på sikt redusere risikoen for ytterligere eskalering.

Flere land, blant dem USA Russland og Tyskland, har de siste dagene bedt Iran og Israel om å roe ned spenningen.

Les også: Reuters: USA har bedt utenriksministre fra Midtøsten om å roe ned Iran

Israel varsler svar

Israel vil svare direkte på ethvert angrep fra Iran, sa Israels forsvarsminister Yoav Gallant torsdag i samtale med USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

– Et direkte iransk angrep vil kreve en passende israelsk respons mot Iran, sa Gallant til Austin ifølge en oppsummering av samtalen fra Gallants kontor.

Pentagon melder at de to diskuterte USAs forpliktelse til Israels sikkerhet mot trusler fra Iran og gruppene som landet støtter. Iran støtter både Hamas og Houthi-opprørerne i Jemen, som har utført angrep mot skipsfarten i Rødehavet.

Det legges til at et besøk fra USAs fremste general til Israel blir framskyndet slik at han kan møte det israelske militære lederskapet og israelske styrker for å diskutere «nåværende sikkerhetstrusler».

Generalen det er snakk om, Michael Kurilla, har reist jevnlig til Israel de siste månedene.

Read Entire Article