Støre viser hvem som er sjefen

5 months ago 35


Ingvild Kjerkol strittet imot. Men statsminister Jonas Gahr Støre var bestemt.

Foto: Roar Hagen / VG
fredag 12. april kl. 14:01

Statsminister Jonas Gahr Støre ville ikke ha en statsråd som har blitt tatt i fusk. Det hadde blitt for vanskelig å gjøre jobben som helseminister.

Det har han helt rett i, særlig når Kjerkol står fast på at hun ikke har plagiert med vilje. Nemnda for studentsaker ved Nord universitet har konkludert med det motsatte.

Støre var tydelig på at HAN hadde kommet til at hun bør trekke seg som statsråd. Og Kjerkol selv svarer uforståelig på spørsmål om hun trakk samme konklusjon selv.

Hun sa selv at man som statsråd er avhengig av tillit for å få gjort jobben. Det gjelder særlig tillit fra sjefen, og den mistet hun.

Regjeringen har slått hardt ned på studenter som fusker. Det har betydning for hvordan særlig studenter har oppfattet denne saken.

Når man vet hvor store konsekvenser det får for studenter som blir tatt for plagiat, ville det vært en tøff jobb å kommunisere en annen beslutning enn at Kjerkol måtte gå.

Nord universitet mener Kjerkol har fusket forsettlig. Omfanget av plagiat i oppgaven er altså så stort at det ikke kan ha skjedd ved slump eller slurv.

Ja, det må være rom for at studenter på alle nivå gjør feil og glemmer enkelte kildehenvisninger. Men det er ærlig talt ikke så vanskelig å unngå plagiat i et så stort omfang som i denne oppgaven.

Statsminister Jonas Gahr Støre og avgått helseminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen fredag. Foto: Gisle Oddstad / VG

Nær 20 % av oppgaven var identisk med andre tekster. At de har gjort et selvstendig og tilsynelatende godt stykke arbeid i tillegg, er selvsagt bra.

Kjerkols forklaring hang aldri på greip. “Vi har ikke kopiert, vi har brukt samme metode, og bruker da samme kildehenvisninger”, sa hun til NRK.

Det er rett og slett ikke en troverdig forklaring på at en femtedel av masteroppgaven er lik andre tekster.

Det vet alle helseforskerne hun som statsråd hadde ansvar for.

Når en dyktig, hardtarbeidende og robust statsråd går av, er det et tap for Støre. At hun også er leder av Trøndelag Arbeiderparti gjør alt verre. Fylkeslaget er uttalt uenig i at hun måtte gå.

Selvsagt vil det bli intern støy av dette. Det gjenstår å se hvorvidt Kjerkol selv tenker å dempe eller oppildne misnøyen hos sine tilhengere. På pressekonferansen fremsto hun mer klar til strid enn det norske Forsvaret.

Alternativet til å be Kjerkol gå hadde likevel vært verre. Det hadde fort sett ut som Støre la seg på rygg for å tilfredsstille Trøndelag. Det ville ikke styrket hans posisjon på sikt.

Støre viser nå hvem som er sjefen både i regjeringen og i Arbeiderpartiet. Det har ikke alltid vært så godt å vite.

Når han så kontant sender en misfornøyd Kjerkol ut av regjeringen, viser han trygghet.

Det er ikke bare Kjerkol som ville ha slitt med å få jobben gjort om hun ble sittende. Støre ville også hatt et vedvarende forklaringsproblem. Hadde han stilt seg bak henne, hadde han samtidig gått imot Nord universitets beslutning når hun så tydelig sier seg uenig med deres konklusjon.

En del av bildet her er også at Støre har et ganske godt lag på plass nå. Han har flere å spille på enn før. Både kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og arbeidsminister Tonje Brenna har sørget for et tydeligere Ap den siste tiden.

Støre har håndtert en strøm av vanskelige saker knyttet til statsråder som har rotet det til. For svak håndtering av habilitetsregelverket må han ta en flik av ansvaret for. At helseministeren hadde fusket på masteroppgaven kan han derimot vanskelig klandres for.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article