Støre: Øker støtten til Ukraina med syv milliarder i år

5 months ago 39


Regjeringen vil bruke ytterligere milliarder til Ukraina i år, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) som har møtt partilederne i Stortinget tirsdag ettermiddag.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
tirsdag 30. april kl. 15:20

Seks milliarder går til å skaffe luftvern i hovedsak, mens en milliard kroner går til sivil støtte, opplyste Støre på en pressekonferanse i Stortinget etter møtet.

Dermed vil regjeringen totalt bruke 22 milliarder kroner i direkte støtte til Ukraina i 2024.

Russland har de siste dagene tatt kontroll over flere landsbyer i Ukraina. Ifølge Ukrainas militære ledelse opplever deres styrker russisk press langs hele fronten.

– Situasjonen i Ukraina er mer alvorlig og mer usikker, sa Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB

President Volodymyr Zelenskyj har etterlyst mer og raskere leveringer av militært materiell fra Nato-landene.

For en uke siden varslet Støre at det kan være aktuelt å øke støtten til Ukraina ut over rammen i Nansen-programmet som alle partiene på Stortinget støtter, og som er avtalt til 75 milliarder kroner over fem år.

– Regjeringen vil øke støtten til Ukraina. Det kan innebære en økning av totalrammen til Nansen-programmet. Vi vil invitere til samtale med partiene på Stortinget om dette, sa statsministeren til VG 20.april.

Ikke levert på løfter

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gikk mandag langt i å beklage at verken USA eller de europeiske Nato-landene har vært i stand til å levere på løfter til Ukraina.

Stoltenberg var i Kyiv mandag og møtte Zelenskyj.

– Det har vært alvorlige forsinkelser, sa Stoltenberg.

– I flere måneder var ikke USA i stand til å bli enige om lovet militær støtte. Og europeiske medlemsland har ikke vært i stand til å levere det vi har lovet, la han til.

Read Entire Article