Støre i Tyskland: Skrur opp Ukraina-støtten og betaler for mer luftvern

5 months ago 50


Støre-regjeringen vil høyne støtten fra Norge til Ukraina betydelig den nærmeste tiden.

GÅR SAMMEN: Norge og Tyskland handler sammen med flere land for å skaffe Ukraina mer luftvern. Her er Jonas Gahr Støre og Olaf Scholz i Berlin i januar 2022. Foto: Hallgeir Vågenes / VG
  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
søndag 21. april kl. 20:33

– Ukraina har akutte behov her og nå, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en uttalelse til VG.

I første omgang vurderer Norge å delta i et tysk-ledet spleiselag slik at Ukraina får mer og bedre vern mot missiler og droner.

Nå varsler Støre også at det kan være aktuelt å øke støtten til Ukraina ut over rammen i Nansen-programmet som alle partiene på Stortinget støtter, og som er avtalt til 75 milliarder kroner over fem år.

– Regjeringen vil øke støtten til Ukraina. Det kan innebære en økning av totalrammen til Nansen-programmet. Vi vil invitere til samtale med partiene på Stortinget om dette, varsler Støre.

Beskjeden fra regjeringen kommer dagen etter at USAs folkevalgte endelig vedtok en støttepakke til Ukraina med 61 milliarder dollar - etter en intern politisk strid som det tok nær et halvår å løse.

Under vedvarende angrep

Støre sier at Ukraina trenger både militær støtte, penger og materiell, for å stå imot «den brutale russiske krigføringen, i felten og gjennom vedvarende drone- og missilangrep mot byer, bygninger og sivil infrastruktur».

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sammenlignet Russlands krig i Ukraina med et «slaktehus» etter sitt besøk i Ukraina i uken som gikk.

Jonas Gahr Støre er søndag kveld i den tyske byen Hannover, hvor han skal åpne en industrimesse med stor norsk deltagelse mandag.

Søndag har han møtt både Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og EU-kommisjonens tyske president, Ursula von der Leyen.

Avgjørende

– Russland utnytter Ukrainas mangel på luftvern til å angripe sivil infrastruktur og militære mål uten beskyttelse. De håper å knekke den ukrainske forsvarsviljen og bryte gjennom forsvarslinjene, uttaler Støre til VG.

– Det er helt avgjørende og i vår felles interesse at Ukraina ikke blir overkjørt og ødelagt, fysisk og politisk, legger han til.

Vil støtte luftvern

– Regjeringen vil i revidert statsbudsjett gi et betydelig bidrag til innkjøp av luftvern til Ukraina. Vi vurderer flere internasjonale luftvern-initiativ, opplyser Støre.

På en arbeidsmiddag mellom Scholz og Støre søndag kveld er det lagt opp til mer utveksling av informasjon om det tyske luftvern-initiativet kalt IAAD - «Immediate Action on Air Defense»

I uken som gikk varslet Tyskland at de ville sende ytterligere et batteri med Patriot luftvernsystem til Ukraina. Samtidig sendte landets forsvarsminister og utenriksminister brev til en rekke land i og utenfor Nato med bønn om støtte til enda mer luftvern.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa til Natos ekstraordinære forsvarsministermøte fredag, at landet trenger minst syv nye luftforvarssystemer for å klare å beskytte hele landet mot droner og missiler fra Russland.

Read Entire Article