Sp med Kongsberg-stikk til Høyre: – Ser jo nå hvor mye vi ville ha tapt

1 month ago 33


Staten kunne ha tapt hele 31 milliarder på et tidligere Høyre-forslag om å redusere eierskapet i Kongsberg, påpeker Sp. – Hypotetisk problemstilling, svarer Nikolai Astrup (H).

Dette bildet viser et Nasams-missil fra Kongsberg Gruppen. Foto: Kongsberg

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Tallet kommer frem i et skriftlig svar fra næringsminister Cecilie Myrseth til stortingsrepresentant Per Martin Sandtrøen (Sp).

Sandtrøen ønsket å vite hva staten kunne ha tapt hvis Høyre i 2014 hadde gjennomført sin idé om å redusere statens eierskap i forsvarskjempen Kongsberg Gruppen fra 50 prosent til 34 prosent.

Stortingsrepresentant Per Martin Sandtrøen (Sp). Foto: Javad Parsa / NTB

Svaret er rundt 31 milliarder kroner, gitt visse forutsetninger (se faktaboks). Kongsberg Gruppen har steget svært mye i børsverdi etter Russlands invasjon av Ukraina.

– Vi ser jo nå hvor mye vi ville ha tapt om vi hadde gjennomført dette forslaget. Den andelen Høyre ønsket å selge var den gang verdt rundt to milliarder, men nå er den verdt rundt 30 milliarder, sier Sandtrøen til E24.

– Vi ønsker nasjonal kontroll, og Kongsberg Gruppen er et utrolig viktig selskap for sikkerheten. Det å selge seg ned ville vært uheldig med dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier Sandtrøen.

– Hypotetisk problemstilling

I 2014 fikk Høyre mye kritikk for forslaget om nedsalg, og partiet snudde etter hvert og droppet idéen.

– Dette er en helt hypotetisk problemstilling, for den salgsfullmakten ble ikke benyttet, sier stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) til E24.

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Når det gjelder den kraftige verdioppgangen i Kongsberg Gruppen, så mener han det skyldes en krig i Europa som ingen kunne forutse.

– Hadde du for eksempel sett på avkastningen i Kongsberg Gruppen fra 2014 til 2020, så hadde avkastningen vært bedre i Oljefondet, sier Astrup.

Høyre-toppen retter skytset mot Senterpartiets eierskapspolitikk.

– Jeg har ikke tenkt å bli belært av Sp om investeringer. De har ganske mange svin på skogen, sier han.

Astrup mener at regjeringen blant annet betalte én milliard for mye for landeiendommen Meraker Brug, at Aker Kværner Holding har vært en krevende investering for staten.

– Og under en tidligere regjering startet Sp en statlig dørfabrikk i Årdal, Dooria, men den gikk konkurs, sier han.

– Så sent som i 2020 foreslo Senterpartiets Marit Arnstad at staten skulle kjøpe seg opp i SAS. Et selskap som ble tatt av børs i år etter konkursbehandling hvor aksjen ble nullet og verdiløs.

Når det gjelder kjøpet av Meraker Brug til 2,65 milliarder kroner påpeker Sandtrøen at dette handlet om kontroll over norske naturressurser.

– Det er umulig å tape i nærheten av like mye på kjøpet av Meraker Brug som man ville gjort på å selge seg ned i Kongsberg Gruppen, sier han.

– Blind markedstro

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Høyre-forslaget fra 2014 synliggjør de politiske forskjellene når det gjelder eierskap.

– I rettferdighetens navn så visste hverken Høyre eller Frp at det ville komme en krig i Ukraina som ville øke selskapets verdi mye. Men vi mener at dette viser at man ikke bare må ha en blind markedstro. Vi må tenke langsiktig om norsk eierskap, sier Vedum til E24.

– Sylvi Listhaug mente det var galskap at vi kjøpte Meraker Brug for litt over to milliarder kroner, men det vi sparte på å ikke selge oss ned i Kongsberg Gruppen kunne ha finansiert dette kjøpet mange ganger, sier han.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Dette er mange år siden, hvorfor rippe opp i det nå?

– For å synliggjøre politiske forskjeller. Vi sa nei til å selge oss ned i Kongsberg Gruppen fordi vi ville tenke langsiktig. Nå ligger H og Frp høyt på målingene, og jeg er veldig bekymret for at de skal gjøre noe lignende igjen, sier Vedum.

– De startet i sin tid en prosess for å selge alt av statens skogarealer og selge seg ned i flere statlige selskaper. Det var noe av prosjektet deres, men det er vi mot.

– Ikke noen umiddelbare planer

Ifølge Astrup vil Høyre ikke foreslå noe nedsalg i Kongsberg Gruppen nå.

– Vi har ikke noen umiddelbare planer om det, sier han.

– Tok dere feil den gangen?

– Vi ba om en salgsfullmakt, noe som ikke er uvanlig å gjøre for selskaper der målet er å beholde hovedkontoret i Norge, sier han.

– Hadde jeg vært Sp, så ville jeg vært mer bekymret for andre deler av næringspolitikken. Det er bråstopp i ansettelser i privat sektor, lønnsomheten i norske bedrifter er den laveste på ti år, og bedriftseiere stemmer med føttene og flytter fra landet. Det burde bekymre Sp veldig mye mer enn hva som kunne ha skjedd i 2014.

– Vil dere selge mer hvis dere tar over i regjering?

– Vi har ingen store salgsplaner, men vi ønsker mer privat eierskap i norsk næringsliv. Jeg ser at regjeringen ber om fullmakt til å selge seg ned i Akastor, Aker Solutions og Mesta og å redusere deltagelsen i hybridlån og obligasjonslån i Norwegian. Jeg tror vi kommer til å støtte det, sier Astrup.

– Ut over det er vi opptatt av at Norge skal være et attraktivt land å investere i, også for private aktører.

– Styrker argumentene våre

– Er ikke dette bare etterpåklokskap fra Senterpartiets side?

– Dette har vi vært i mot hele veien, vi gjorde alt vi kunne for å stanse det i 2014, sier Sandtrøen.

– Hadde du vært like opptatt av dette hvis ikke Kongsberg-aksjen hadde skutt så mye i været?

– Selvfølgelig styrker det argumentene våre ytterligere.

– Så Høyre ville hatt mer rett hvis Kongsberg-kursen var lavere?

– Jeg mener fortsatt at det er viktig å eie i Kongsberg av sikkerhetspolitiske grunner. Det mener vi uavhengig av kursutviklingen. Verdioppgangen blir bare ytterligere et argument, sier Sandtrøen.

Les også

Staten var tidlig ute med Entra-salg – kunne fått 615 mill. mer for aksjene

Read Entire Article