Slik har de etterforsket Baneheia-saken

5 months ago 48


Kortversjonen

  • Ingebjørg Hansen, etterforskningsleder i drapssaken Baneheia vitner mandag i retten i saken mot Jan Helge Andersen. Han er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10).
  • Andersen er allerede dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8).
  • Etter Viggo Kristiansens frifinnelse, ble drapet på Lena Sløgedal Paulsen stående uløst.
  • Ved å finne gamle prøverør og mikroslides på Oslo universitetssykehus, har man fått resultater.
  • Grunn til vanskeligheter i etterforskningen skyldes destruering eller utlevering av beslag.

Avsnittsleder på drapsseksjonen i Oslo politidistrikt, Ingebjørg Hansen, har ledet etterforskningen av drapene i Baneheia siden 2021.

Hun vitner mandag i retten i saken mot Jan Helge Andersen.

Han er tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia den 19. mai 2000. Han er fra før dømt for å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8).

Etter at Viggo Kristiansen i 2022 ble frifunnet for ugjerningene i Baneheia, har drapet på Sløgedal Paulsen stått uløst.

– Da vi startet etterforskningen, begynte vi med å kartlegge de tekniske sporene i saken. Kartleggingen gikk ut på å se om det var mulighet for å foreta nye undersøkelser, forklarer Hansen over videolink.

Ingebjørg Hansen<-Ingebjørg Hansen

Avsnittsleder og etterforskningsleder i Oslo politidistrikt

Hun sier at det var viktig for medlemmene av etterforskningsgruppen å utfordre de to hovedhypotenese, som var at det enten var én eller to gjerningspersoner.

– Det har vært viktige faktorer å ha en bevissthet rundt hypotesetenkning. For vi vet med erfaring at man ubevisst leter etter det som taler for, og ikke det som taler mot, forteller Hansen.

Du finner alt fra VG om Baneheia-saken her.

Baneheia-saken forklart

Servertrøbbel

Avsnittslederen forteller at de ba om alt fra Agder politidistrikt, men fikk til svar at det ikke var noen beslag som var oppbevart i saken. Da ba de om at alle backupservere fra 2000 til i dag ble gjennomgått.

Men de hadde blitt skiftet ut. IKT-avdelingen hadde ikke tilgang til selve saksmappen da utskiftningene ble gjort. Det var bare overskrifter som var tilgjengelig, ikke innholdet.

Les også: Jan Helge Andersen i retten igjen: – Fastholder sin forklaring

– De begynte å ettergå det, og fant tilfeldigvis noen backup-taper eller disketter i en safe i et lokale som de egentlig lengre disponerte. Men det var kreative sjeler som lette og fant det. Vi har gjort mye for å forsøke å gjenopprette det, men der har vi hatt negative resultater, sier Hansen.

I tillegg fant politiet diverse ringpermer med tips, rundspørringsskjema, og notater. De fant også et kart med klistrelapper over vitneobservasjoner.

– Vi fant også et komplett saksdokument som statsadvokaten i Agder hadde, legger hun til.

Les også: Derfor tror de Jan Helge Andersen var alene om drapene

Fant prøverør

Klær hadde blitt levert tilbake og vasket, og det var dermed ingen spor å finne på dem.

Hansen sier de tok kontakt med Oslo universitetssykehus og ba dem om å ettergå både frysere, skap og kontorer for å se om man fant mer bevismateriale.

Foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) sitter bak politioverbetjent Ole Fjørtoft. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Der fikk vi beskjed om at de hadde noen forprøvingsrør, som er utklipp av vattpinner eller tekstiler. De fant mikroslides, som er avstryk sikret på en glassplate, og også biopsier som er tatt fra underlivet til jentene, forklarer hun.

Det ble innhentet referanseprøver fra alle menn som kunne ha kontaminert prøvene, og alle prøvene ble analysert.

– Det var viktig for oss å avdekke om det kunne ha vært en kontaminering, sier hun.

Knivene

Etterforskningsleder Hansen sier hun ikke skal gå i dybden på hva de har funnet om kniver, all den tid Kripos skal legge frem en rapport.

– Det jeg kan tenke meg å nevne, er at vi har gått gjennom alle dokumentene i saken, og at vi ser at det er omtalt at folk har levert inn eller rapportert om at de har levert inn.

Hun forteller at det er snakk om fem kniver og to slirer.

– Det er både før og etter pågripelsen i 2000. Vi kan ikke finne at det er skrevet beslagsrapporter eller undersøkelsesrapporter på disse.

Les også: Ekspert om avhørene: – Fremstilt som en fasit

Destruert – eller utlevert

Slik Hansen ser det, er det i hovedtrakk nye DNA-undersøkelser og spor fra Oslo universitetssykehus som har gitt objektive resultater i den nye etterforskningen.

– Grunnen til at det har vært vanskelig og at det har gitt oss begrensninger med å foreta de undersøkelsene, er rett og slett at beslag er destruert eller utlevert. At det ikke bare er å finne. Når man ikke har det direkte, så er det vanskelig, forklarer hun i retten.

Read Entire Article