Markedet tror på Trump-seier i USA-valget. Forvaltere i Storebrand, Sissener og Nordkinn tar noen grep, og er forberedt på uro.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Investorer som Nordkinn, Storebrand og Sissener tar grep før valget av ny president i USA, og tror markedene kan svinge mye. Stolt Explorer tar derimot ingen grep i porteføljen.
- Valget kan også få betydning for utviklingen i USAs pengebruk, gjeld og styringsrente, ifølge forvalterne.
- Ifølge forvalterne venter markedet at Trump vinner.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg tror fremdeles at Trump vinner, men at det er tightere enn det markedet diskonterermarkedet diskontererDet markedet forventer.. Det kan gå begge veier, sier investor Jan Petter Sissener.
Hvordan forbereder investorer og forvaltere seg til USA-valget, og vil det ha noe å si for markedene om det blir Trump eller Harris? E24 har gjort en liten spørrerunde.
– Skulle Trump tape, ville det kunne føre til en reversering, altså at det går ned for amerikanske bedrifter. Og kanskje opp i Europa, fordi det da ikke kommer toller som Trump har sagt at han skal innføre, sier Sissener.
– Tar du noen spesielle grep i forvaltningen nå i forkant av valgdagen?
– Jeg kjøpte for en stund siden amerikansk midcap-indeksmidcap-indeksAksjeindeks som inkluderer mellomstore selskaper. og hedgethedgetå hedge er det samme som å prissikre seg mot Europa-indeksen. Jeg mener at det er stor sjanse for at Trump vinner, og da er det ingen tvil om at midcap-indeksen i USA kommer til å gjøre det veldig bra. Det er ikke noen stor posisjon, men det er det lille vi har gjort.
– Veldig ulik politikk
USA-valget kan skape volatilitetvolatilitetVolatilitet er svigninger i markedet. i markedet, mener sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Managementhedgefondet Nordkinn Asset ManagementFondet lever av å kjøpe og selge valutaer og statsobligasjoner ved å blant annet tolke den makroøkonomiske utviklingen..
– Det har vi sett ved tidligere valg. I 2016 var det store bevegelser, sier han.
– Det er veldig ulik politikk fra de to kandidatene, og utgiftene som foreslås er spenstige og kan øke underskuddet på statsbudsjettet og dermed gjelden. Trump snakker også om økte tollsatser, noe som kan øke inflasjonen midlertidig og som kan påvirke pengepolitikken.
Les også
Kamalas eks til E24: – Umulig å definere henne
For Nordkinn er det naturlig å redusere risikoen, mener han.
– Vi trenger ikke å være fullinvestert. De fleste fond må være fullinvestert og er long-onlylong-onlyFond som eier verdipapirer som aksjer, men som ikke har mulighet til å vedde på kursfall.. De kan ha noe i kontanter og vri om til mer defensive aksjer, men vi har mulighet til å redusere risikoen i porteføljen. Det kan vi gjøre ved å avvikle en del posisjoner, sier Wilhelmsen.
– Da kan vi også ha tørt krutt hvis vi ser muligheter etter valget. Vi tror det kan være bra å avvente utfallet litt, og se etter muligheter som dukker opp når støvet har lagt seg.
Nordkinn holder seg unna amerikanske renter, og konsentrerer seg om det norske og svenske markedet.
– De blir også påvirket av USA-valget, men det er tryggere. Renteutslagene i USA blir veldig vanskelig å forutse.
– Hva sier magefølelsen din om utfallet?
– Jeg må innrømme at jeg personlig håper det blir Kamala Harris, men Trump ligger best an på meningsmålinger og ifølge ulike prediksjonsmodeller for valget i USA. Magefølelsen nå er at han blir president.
Mest opptatt av tiden etter valget
Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning er mest opptatt av perioden etter valget.
– Vi har pratet ganske mye om dette i teamet mitt, og har egentlig ikke gjort så mange posisjonsendringer basert på valget i USA, sier han.
– Vi har vært mer opptatt av hva som kan være reaksjonene når valgresultatet kommer, og hvordan vi skal reagere på dem.
Les også
Lommebøkene her kan avgjøre hele USA-valget
Selskapet har imidlertid tatt en liten posisjon som skal sikre det mot store svingninger i markedet, sier han.
– Vi er fortsatt overvekt aksjer og er ikke redde for kollapser eller store korreksjoner som følge av valget, men tar en liten posisjon for å motvirke eventuell stor volatilitetvolatilitetSvingninger i markedet. i markedet. Vi gir fra oss mye oppside, mot å beskytte oss på nedsiden, sier han.
Det viktigste for finanspolitikken er om vinneren får flertall i begge kamrenekamreneDen amerikanske Kongressen er delt i to kamre, Representantenes Hus og Senatet. i Kongressen, mener Chen.
– En Trump med begge kamre i ryggen er nok ytterpunktet når det gjelder ekspansiv finanspolitikk med skattekutt og høyt pengeforbruk, sier han.
Han tror renteoppgangen i det siste delvis skyldes at markedet ser mulighet for at Trump får flertall i begge kamre.
– Det som vil være mest status quo er hvis Kamala Harris vinner, uten å vinne begge kamrene i Kongressen. Skjer det, så tror jeg rentene vil falle litt.
– Her trumfer realøkonomien politikken
Forvalter Bernt Berg-Nielsen i Stolt Explorer sier at det amerikanske aksjemarkedet vanligvis har vært svakt og urolig i forkant av presidentvalg i USA, før det stiger i etterkant når usikkerheten om hvem som vinner er avklart.
Men det har ikke skjedd i år.
Amerikanske børser har tvert imot vært sterke, selv om det er stor usikkerhet om hvem som vil stikke av med seieren av de to kandidatene Donald Trump og Kamala Harris.
– Her er markedet, mot normalt, ganske robust inn mot valget. Det er ofte et tegn på at det er noe underliggende her som er sterkere enn politikken, sier Berg-Nielsen.
Hans teori er at utviklingen gjenspeiler økonomiske forhold.
Amerikansk økonomi vokser friskt, mens de børsnoterte selskapene ligger an til å levere solid vekst på 11 prosent i inntjeningen i år, påpeker forvalteren.
– Ofte er politikk mindre viktig enn politikerne liker å tro. Her trumfer realøkonomien politikken, sier Berg-Nielsen.
Les også
Nordea Markets: Kronen kan svekkes hvis Trump vinner valget
Selv tar Berg-Nielsen ingen grep i porteføljen før valget. Fondet har rundt 30 prosent av midlene i aksjer i USA.
Han peker på at det er vanskelig å forutse hva som blir konsekvensen når det kommer inn en ny president.
– Ta for eksempel Biden, han har vært «anti-drill» på olje. Aldri har det vært produsert så mye olje som når Biden har vært president. Og under Trump som var pro-kull gjorde kullaksjer det forferdelig i forhold til fornybaraksjer.
– Ofte er det en underliggende dynamikk som gjør at det å agere på politikk i realtid er vanskelig. Fordi konsekvensene har konsekvenser og det greier man ikke alltid å se. Derfor blir det vanskelig å tilpasse seg i forkant.
– Må nok laste ned Truth Social
I det siste har rentene på statsobligasjoner steget mye i USA. Men det har så langt ikke vært negativt for aksjemarkedene.
– Det skyldes nok at mange forventer skattekutt hvis Trump vinner, sier Chen.
– Hvis Kamala Harris vinner og rentene faller, vil mye av forventningene i markedet kunne reverseres.
Han er spent på eventuelle handelshindringer hvis Trump vinner.
– Trump har snakket om 20 prosent toll på alle importvarer, det vil kunne få konsekvenser for inflasjonen og rentene. Det vil kunne forsterke dyrtiden og kostnadene for befolkningen, og vil påvirke Feds rentesetting, sier Chen.
– Hva sier magefølelsen din om utfallet?
– Jeg tror på Trump, men ikke at han vinner begge kamrene. Rentene har nok priset inn dette. Hvis det skjer, vil jeg rigge meg mer for handelskrig, spesielt i Europa. Personlig håper jeg på Kamala Harris, men jeg tror det blir Trump.
– Jeg må nok laste ned Truth Social.