Slakter forslag fra regjeringen: – En formulering vi sjelden bruker

1 month ago 16


Advokatforeningen mener utredningen er «mangelfull og ensidig». NHO forteller om medlemmer som mener dette er «nok et bevis på at vi har en næringsfiendtlig regjering».

Helge Stemshaug, leder av Advokatforeningens lovutvalg for konkurranserett, mener forslaget om markedsetterforskningsverktøy er for dårlig utredet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Regjeringen ønsker å gi Konkurransetilsynet større muskler gjennom et såkalt «markedsetterforskningsverktøy».

Det skal gi tilsynet mulighet til å gripe inn i markeder med konkurranseproblemer uten å måtte bevise noe brudd på konkurranseloven.

E24 har i flere omganger omtalt næringslivets omfattende protester mot forslaget. Tirsdag forrige uke var det høring i Stortinget om saken. Der var Advokatforeningens Helge Stemshaug svært klar i talen.

– Vi mener at lovforslaget er så dårlig forberedt at Stortinget ikke bør vedta det. Utredningen er mangelfull og ensidig. Det er en formulering vi sjelden bruker.

Les på E24+

Kan man sjarmere seg til ny jobb?

Kan vedta oppsplitting

Han påpeker at forslaget legger opp til en endring av Konkurransetilsynets oppgaver.

I dag handler dette først og fremst om:

  • Hindre konkurranseskadelig samarbeid.
  • Hindre misbruk av dominerende stilling.
  • Hindre konkurranseskadelige oppkjøp og fusjoner.

Med det nye verktøyet kan tilsynet få anledning til å gå så langt som å fatte strukturelle tiltak av typen tvangsoppsplitting eller -salg av et selskap.

– Beviskravet som skal til der, er alminnelig sannsynlighetsovervektalminnelig sannsynlighetsovervektAt man anser det som mer enn 50 prosent sannsynlig at noe stemmer. . Jeg tror det er ulike synspunkter på dette, at det burde være et strengere beviskrav. Men det er egentlig ikke drøftet ordentlig i forarbeidene, sier Stemshaug.

Les på E24+

Gåten Donald Trump

– Frustrerte og oppgitte

Det var en gjennomgående samstemt gruppe høringsinstanser som hadde møtt opp på Stortinget tirsdag, noe også Høyres representant Lene Westgaard-Halle poengterte.

– Det er ikke ofte vi er i en høring der så mange parter er så tydelige.

NHO og Virke tilhørte denne båsen. Begge tar til orde for at forslaget ikke bør vedtas nå, men utredes nærmere.

Det er nylig satt ned et utvalg som skal vurdere konkurranseloven, og de mener denne gruppen eksperter burde få som oppgave å se på markedsetterforskningsverktøyet i tillegg.

Viseadministrerende direktør Anniken Hauglie mener at konsekvensene for norske bedrifter er høyst uklare nå.

– Medlemmene våre er frustrerte og oppgitte. Mange mener det er nok et bevis på at vi har en næringsfiendtlig regjering, sier hun til E24.

Les på E24+

– Aksjen er lavt priset

Vet ikke hvor grensen går

Hun mener at det vil påføre næringslivet altfor mye usikkerhet.

– Bedrifter kan risikere at Konkurransetilsynet griper inn i eksisterende virksomhet som er helt lovlig – men bedriftene vet ikke hvor den grensen går.

Anniken Hauglie i NHO sammenligner den makten Konkurransetilsynet kan få med at en dommer bestemmer at Erling Braut Haaland må byttes ut midt i kampen. Foto: Siv Dolmen

Hauglie prøver seg på en fotball-analogi.

– For en bedrift kan den nye virkeligheten bli at spillereglene endres underveis. Det er litt som om at dommeren bestemmer at Erling Braut Haaland skal byttes ut i pausen fordi motstanderlaget er så dårlig.

Konkurransetilsynet selv ønsker seg verktøyet. Direktør Tina Søreide har tidligere sagt til E24 at «det er påfallende at man skal måtte finne bevis for ulovlig praksis – slik det er i dag – for å kunne gjøre noe med store konkurranseproblemer».

– Kritikken vår går på Konkurransetilsynets vide myndighet, som er uten politisk styring og kontroll. Dette er dessuten så alvorlige inngrep for bedriftene, at vi må sikre formell og reell rettssikkerhet i hele prosessen, sier Hauglie.

Les på E24+

Storinvestorens oppskrift for å slå Børsen

Positive meglere

Anita Sundal, leder for konkurransevilkår i Virke, frykter at usikkerheten vil gjøre at bedrifter mister interesse for å vokse.

– Kommer bedrifter til en grense hvor de må vurdere sin egen vekst opp mot hva Konkurransetilsynet kanskje vil reagere mot?

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) var eneste fremmøtte bransjeorganisasjon som ønsker forslaget velkommen.

– Vi mener det vil ha en preventiv virkning som vil få bukt med opptreden der det er liten konkurranse i dag, sa juridisk direktør Cecilie Eide Knudsen i høringen.

NEF har tidligere klaget Finn.no inn for Konkurransetilsynet.

Komplisert og vanskelig

Det var Senterpartiets Willfred Nordlund, leder for næringskomiteen, som ledet høringen. Han sier at han sitter igjen med inntrykk av at flere aktører ser behov for «et eller annet som kan regulere uheldig konkurranse», selv om mange uttrykte skepsis til om akkurat dette forslaget er det riktige.

– Det er ikke til å stikke under stol at dette er en komplisert og vanskelig sak.

– Taler ikke det for at den burde vært grundigere utredet?

– Det er regjeringen som har utredningsansvaret. Her har Stortinget kommet med en bestilling og så leverer regjeringen på den bestillingen. Så må Stortinget ta stilling til om det svarer ut saken, eller om det er noen uheldige fallgruver.

Read Entire Article