Sjokk-exit: Tina Bru tar ikke gjenvalg

5 months ago 38


Kortversjonen

  • Høyre-nestleder Tina Bru (37) har bestemt seg for ikke å ta gjenvalg til Stortinget.
  • Hun prioriterer familien og barna foran fire år til på Stortinget.
  • Bru holder døren åpen for en mulig statsråd-rolle i fremtiden.

– Jeg har bestemt meg for ikke å ta gjenvalg til Stortinget, sier Bru.

Det kommer som et sjokk i Høyre, men partileder Erna Solberg sier hun har forståelse for Brus valg.

– Mitt valg er tatt etter en haug av grubling, masse tvil og vanskelige prosesser i hodet. Tiden er inne nå for å si farvel til den lange forpliktelsen en periode til på Stortinget er, sier Høyre-nestlederen.

Bru sier det er en overskyggende og viktig årsak.

– Det er nesten utelukkende at jeg ønsker å bruke mer tid på familien og barna. Jeg ønsker å oppleve å ha en vanlig familiehverdag. Det har jeg aldri opplevd. Stortinget forplikter meg til å bo fire nye år i Oslo, uten en vei ut hvis det blir nødvendig. Det vil jeg ikke.

Barna Ellis og Kitty er blitt fem og halvannet år.

– Eldste blir seks til høsten og skal begynne på skolen. Så fikk jeg nummer to for halvannet år siden. Vi har aldri hatt en normal hverdag; jeg har ikke sett dem når de har stått opp om morgenen og jeg har ikke vært der når de skal legges.

Hun legger til:

– Sånn utenom i helgene, da.

Datteren skal prioriteres. Foto: Gisle Oddstad / VG

Er broer brent for Bru?

Hva innebærer det å være stortingsrepresentant?

En stortingsrepresentant er en person som er valgt til å sitte i Stortinget, som er Norges høyeste politiske organ. De tar viktige beslutninger om lover og regler i landet, og det krever ofte at de må bo i Oslo og være tilgjengelige for politisk arbeid mesteparten av tiden.

Kan Tina Bru fortsatt være involvert i politikken uten å være på Stortinget?

Ja, det er mulig. Selv om hun ikke tar gjenvalg til Stortinget, holder hun døren åpen for andre politiske roller, som for eksempel å være statsråd. Dette ville ikke kreve at hun er bundet til Stortinget og Oslo på samme måte, i fire år.

Hva betyr det for Høyre at Tina Bru ikke tar gjenvalg?

Det kan være en utfordring for Høyre siden Tina Bru har vært en profilert og populær politiker. Partiet må finne andre som kan ta over hennes deler av hennes roller og oppgaver, og det kan påvirke deres politiske strategi og valgkamp.

Er det vanlig at politikere velger å ikke ta gjenvalg av familiære årsaker?

Det er ikke uvanlig at politikere må ta hensyn til personlige og familiære forhold når de vurderer sin politiske karriere. Balansen mellom privatliv og en krevende politisk karriere kan være vanskelig, og noen ganger fører det til at politikere velger å prioritere familien i perioder.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.

Hun sier det er et argument til:

– Vi tok et valg om å bli boende i Stavanger da vi bygde nytt hus. Det er også en konsekvens av det valget. Det er vanskelig å leve hele sitt arbeidsliv over mange år i en annen by, når ungene vokser opp her.

– Du vil ikke inn på Stortinget etter stortingsvalget neste høst. Hva gjør du hvis Erna Solberg vil ha deg som statsråd hvis det blir borgerlig flertall: Da må du uansett til Oslo?

– Det er en forskjell. Sier jeg ja til Stortinget så forplikter det meg til å bo i Oslo i fire år. Du har ingen exit-mulighet fra Stortinget. Hvis det skulle skje noe, med min familie eller annet som gir behov for å dra hjem, så har jeg ikke den muligheten når jeg er på Stortinget.

Og sønnen. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Det betyr at du holder døren åpen for å bli statsråd?

– Å være statsråd som jeg fikk være i deler av forrige stortingsperiode var et stort privilegium, det var supergøy. Skulle jeg være så heldig å få anledning til det en gang til, så må jeg vurdere det på det tidspunktet.

Hun legger til:

– Det er ikke politikken jeg har lyst til å forlate, jeg bare velger familien foran fire låste år på Stortinget.

– Det er ikke så lett å vise til eksempler på at det over tid har vært lett og vellykket å være nestleder i et parti uten å ha Stortinget som base?

– Nei, og det har jeg forståelse for. Det å være nestleder i et parti, innebærer at det skjer noe hver dag.

– Vil du da vurdere å trekke deg som nestleder på neste landsmøte?

– Det er for tidlig å ta stilling til. Det er ikke landsmøte før neste vår og jeg skal sitte på Stortinget lengre enn det, så jeg vil ha fokus på å gjøre jobben min fremover.

– Sett utenfra kommer dette veldig overraskende; du er fortsatt veldig ung til politiker å være, og sett på som en kronprinsesse etter Erna Solberg når hun skal gå av som partileder i 10–20 år?

Den litt alvorlige stemningen sprekker opp i noen sekunder. Hun ler og ler.

Foto: Gisle Oddstad / VG

– Da vil jeg være omtrent like gammel som Erna er nå, så det er ikke umulig.

Hun tar etter hvert opp ballen om at det er overraskende.

– Ja, det kommer litt overraskende på meg også. Jeg må jo innrømme at det oppleves som et samlivsbrudd. Jeg har vært i Høyre siden jeg var 20 år. Jeg har storkost meg og fått mange spennende roller. Jeg elsker dette livet så mye, så det er veldig trist.

Denne gleden taper mot politisk glede. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hun legger til:

– Jeg tror folk ser engasjementet mitt og at det fortsatt er der. Jeg er absolutt ikke lei, men jeg har kommet til et umulig veiskille.

– Har du fortsatt en statsminister i magen: Som nestleder må man alltid være innstilt på å bli leder hvis partiet vil ha deg?

– Jeg har ikke de ambisjonene i meg nå. Jeg har egentlig aldri hatt det: Jeg har aldri vært drevet av slikt. Jeg har vært med i politikken fordi det er gøy og givende. Mange tror at det bare er noe jeg sier, men det er sant.

Hun ler og legger til:

– Det er nå bevist: Det ærlige svaret er at det er ikke der jeg er. Hvis jeg hadde slike ambisjoner, så måtte jeg nå velge annerledes.

– Fortsatt ha valgt Stortinget?

– Ja.

Erna: Forstår godt

Høyre-leder Erna Solberg sier hun forstår at Bru har vært gjennom vanskelige vurderinger.

– Jeg forstår veldig godt at det er vanskelig å forplikte seg til fire nye år i Oslo som stortingsrepresentant når hun har små barn i en helt annen by.

Solberg sier hun ikke opplever det som noen endelig exit for Bru i politikken.

– Jeg er veldig glad for at dette ikke er et farvel til politikken, og at hun åpner for å bidra i andre roller som ikke låser henne til fire år borte fra familien. Tina er en viktig politiker for Høyre. Hun har markert seg som en tydelig stemme på flere områder og har et blikk på politikken som har stor verdi for oss.

– Kan partiet over fire år ha en nestleder som ikke sitter på Stortinget?

Erna Solberg kom på besøk kort tid etter fødselen i desember 2022, da vesle Kitty kom velberget til verden. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Det må både partiet og Tina ta en diskusjon om når vi kommer så langt. Vi har landsmøte neste vår hvor vi skal vedta politikken vi skal gå til valg på, og hvilken ledelse partiet vil ha med seg inn i sluttspurten av en lang valgkamp.

– Er hun aktuell som statsråd i en ny Solberg-regjering?

– Først må vi jobbe hardt, for å vinne valget. Vi deler ikke ut posisjoner i en regjering før velgerne har sagt sitt. Med det sagt, så er Tina er en dyktig politiker som jeg alltid har hatt tillit til at tar de utfordringene hun får på strak arm, og leverer godt.

Read Entire Article