Prisveksten demper seg til 3,9 prosent i mars

5 months ago 38


Det viser ferske inflasjonstall fra SSB.

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Prisveksten endte på 3,9 prosent i mars målt mot samme måned i fjor. Det viser ferske inflasjonstall fra SSB.

På forhånd var det ventet at prisveksten skulle dempe seg til 4,2 prosent ifølge en undersøkelse fra Bloomberg.

Det som trakk veksten mest ned i mars var prisutviklingen på energivarene strøm og drivstoff. Drivstoffprisene falt 1,9 prosent fra februar til mars i år, skriver SSB i en pressemelding.

I februar landet inflasjonen på 4,5 prosent etter et uvanlig prisfall på matvarer.

KjerneinflasjonenKjerneinflasjonenser bort fra energipriser og avgiftsendringer, som Norges Bank er mest opptatt av, dempet seg til 4,5 prosent i mars, fra 4,9 prosent i februar. På forhånd var det ventet at denne skulle dempe seg til 4,7 prosent.

Mål om to prosent

Norges Bank har satt opp renten fra 0 til 4,5 prosent på 2,5 år i et forsøk på å dempe prisveksten. Sentralbanken har et mål om at denne skal ligge på rundt to prosent over tid.

Under det forrige rentemøtet i mars der renten ble holdt uendret sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at rentebanen viste at første rentekutt sannsynligvis kommer i september. Flere økonomer tror at første kutt kommer i desember.

– Vi må trolig holde renten på dagens nivå en god stund fremover for å bringe prisveksten tilbake til målet på to prosent innen rimelig tid, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Read Entire Article