Politiet har bedt kurdiske myndigheter om hjelp – vil ha informasjon om terrorsiktede Aisha

5 months ago 100


Det var meldinger politiet mener kommer fra terrorsiktede Aisha Kausar som fikk varsellampene til å blinke i E-tjenesten i juni 2022.

I meldingene skrev det som skal være Kausar, en kjent norsk islamist som nå befinner seg i Roj-leiren i Syria, om et nært forestående angrep i et skandinavisk land.

19. juni 2022

NI

Norsk ettersøkt islamist:But its gonna be in one of the Scandinavian countries.

Bi idhnillah

E-tjenesten varslet PST om angrepet, men det ble ikke handlet tidsnok til å hindre det.

Først i februar 2024 har norske myndigheter sendt en forespørsel om informasjon til kurdiske selvstyremyndigheter. Det bekrefter politiadvokat Ingvild Myrold til NRK.

Matapour rettsak

Marius Dietrichson og tiltalte Zaniar Matapour på første rettsdag i mars.

Foto: Torstein Georg Bøe / Torstein Georg Bøe

– Jeg registrerer at politiet har vært svært lite fremoverlent i dette spørsmålet og egentlig bare sittet og tatt imot informasjon fra Etterretningstjenesten. Det er ikke nok. Her må man kryssjekke, kontrasjekke og søke å innhente annen informasjon fra andre, sier Matapours forsvarer, Marius Dietrichson.

To personer ble drept og ni skuddskadet natt til 25. juni 2022.

Følg NRKs dekning av rettssaken her:

Mener mobilen til islamist er viktig

Den fjerde uka i rettssaken mot Matapour er nå i gang. I flere dager skal to politioverbetjenter gjennomgå meldingene mellom den de mener er Aisha Kausar, den de mener er Arfan Bhatti, og en agent i E-tjenesten.

Bhatti og Kausar er begge siktet i saken. Politiet legger til grunn at de trodde de meldte med personer i IS. I virkeligheten gikk meldingene til en agent som jobbet for Etterretningstjenesten i Norge.

Forrige uke brukte Dietrichson mye tid på å stille spørsmål ved politiets etterforsking.

Dietrichson stilte også da spørsmål om hvorfor anmodningen til kurdiske selvstyremyndigheter først ble sendt i år.

Han framsto som svært kritisk til politiets arbeid i etterforskingen av Matapour og de fire andre siktede. Og til E-tjenestens kontakt med to av de siktede.

Straffesaken mot Zaniar Matapour

E-tjeneste-sjef Nils Andreas Stensønes på vei inn i rettssalen forrige fredag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Overfor NRK påpeker han at det var slått på automatisk sletting på appen som agenten brukte til å kommunisere med den de mener er Kausar.

Han mener derfor er kritisk for etterforskingen å få tilgang til Aisha Kausars telefon, for å prøve å gjenskape samtalen mellom dem.

– Den kan avdekke alle meldingene som Etterretningstjenesten har sørget for at ble slettet. Slettede meldinger kan fremdeles finnes på telefonen. Gitt at Kausar er den som etterretningstjenesten har snakket med, så kan meldingene ligge der.

Politiadvokat Myrold sier politiet også ønsker å få tilgang til alle telefoner som kan opplyse saken.

I en e-post skriver hun at meldingene mellom Kausar og agenten ble sikret gjennom at agenten tok bilder av chatten.

– Hvorvidt slettede meldinger kan gjenfinnes på en telefon vil avhenge av flere faktorer, og det er vanskelig å si med sikkerhet i hvilke tilfeller et innhold kan gjenskapes.

– Meget omfattende etterforsking

Aisha Shezadi Kausar reiste til Syria i 2014 for å slutte seg til IS. I 2017 skal hun ha rømt fra kalifatet, men hun ble pågrepet og satt i en fangeleir kontrollert av kurdiske selvstyremyndigheter.

Kurdiske styrker var viktige for nedkjempe IS, og driver nå leirene hvor IS-fanger sitter. Men selvstyremyndighetene er ikke anerkjent av andre land.

Norge har derfor ikke noe land å sende begjæring om utlevering av Kausar. De kan heller ikke be kurdiske selvstyremyndigheter gjøre avhør, beslag eller ransake Kausar på deres vegne.

Men de har altså bedt om informasjon fra kurdiske myndigheter. Politiadvokat Myrold ønsker ikke å kommentere hva slags informasjon politiet har bedt om.

I retten forrige uke sa imidlertid Dietrichson at politiet har bedt om telefonen til Kausar, dersom kurdiske selvstyremyndigheter har den.

Straffesaken mot Zaniar Matapour

Politiadvokat Ingvild Myrold viser sjefen for Etteretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, til vitneboksen forrige fredag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Ifølge Myrold har politiet siden august 2022 undersøkt mulighetene for å gjøre etterforskingsskritt i kurdiskkontrollert Syria, hvor Kausar oppholder seg.

– Det foreligger juridiske og praktiske hindringer for politiets arbeid i området med kurdiske selvstyre. Politiet søker å belyse saken mot Kausar på best mulig måte, og vi gjennomfører etterforskningsskritt i Norge for å belyse hennes rolle i angrepet, skriver Myrold.

På spørsmål om Dietrichsons kritikk av etterforskingen, svarer hun følgende:

Pressekonferanse med etterforskningsledelsen i terrorsaken i Oslo

Politiadvokat Ingvild Myrold.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Politiet har gjennomgått, analysert og vurdert materialet grundig. Politiet har på eget initiativ henvendt seg til Etterretningstjenesten og bedt om mer informasjon. Det er gjennomført en meget omfattende etterforskning. Mye av arbeidet vil bli bevisført i retten.

Forsvarsadvokat Petar Sekulic.

Petar Sekulic er forsvareren til Aisha Kausar.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Kausars forsvarer Petar Sekulic sier hun ikke erkjenner straffskyld i saken, og heller ikke ønsker å kommentere den.

Norske myndigheter har bedt kurdiske selvstyremyndigheter om informasjon om klienten din. Hva tenker du om det?

– Det ville jo være naturlig at norske myndigheter gjør det. Så får vi jo bare se i hvilken grad det er mulig å oppnå fornuftig kontakt med kurdiske selvstyremyndigheter. Men noen informasjon om det har ikke jeg, svarer han NRK.

Utdrag fra meldingene mellom agenten og det som skal være Kausar:

EA

E-tjenestens agent:Are they able to take you by force?

Aisha Kausar:They already planned to take me, but i refused their offer. After this i got to know that they have put international arrest order on me, because they obviously are worried that I would try to run away

Aisha Kausar:Yes, if they want to they can. But for now, they just want to keep me here, so that i will stay under their control.

EA

E-tjenestens agent:But how they would know that you want to run away or not?

Aisha Kausar:Because they know already how many tousands of woman and children got smuggled out of the camps. Every one know this

Aisha Kausar:So of course they are worried that i will also be able to run away

Aisha Kausar:Even though there is no way from roj

Aisha Kausar:But they put the arrest order on me, so I can not be safe anywhere

Aisha Kausar:But allah is the best protector

Tiltalt

  • Zaniar Matapour  bildet er hentet fra et overvåkningskamera på en restaurant i oslo. Matapour har på seg blå tskjorte og en sort lue. Han har grånende skjegg. Rundt ham er trebord og mørke skinnstoler. Han ser til høyre ut av bildet.

    Zaniar Matapour (44)

    • Tiltalt for grov terrorhandling, med en øvre strafferamme på 30 år. 
    • Norsk-iransk av kurdisk opphav. Han var 12 da han og familien kom som flyktninger til Bergen i 1991.
    • PST har hatt kjennskap til Matapour siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge.

De siktede

  • Arfan Bhatti

    Arfan Bhatti

    •  Siktet for medvirkning til grov terror.

    • Bhatti forlot Norge 7. juni 2022, og ble pågrepet i Pakistan i etterkant av terrorangrepet. Norske myndigheter har ønsket ham utlevert. Bhatti har motsatt seg utlevering, og fordi det ikke finnes noe utleveringsavtale, er prosessen komplisert.

    • Bhatti hadde kontakt med Matapour før terrorangrepet, men sier han ikke har hatt noe med angrepet å gjøre. De to ble stoppet av politiet i Oslo i april da de fulgte etter SIAN-leder Lars Thorsen. Thorsen skulle brenne koranen utenfor en moské. Bhatti og Matapour hadde kniv i bilen.

    • 14. juni la han ut et bilde av et brennende regnbueflagg på sin Facebook-side. Han la også ut et sitat som kan tolkes som en oppfordring til drap på homofile.
  • Aisha Shazadi Kausar i leiren Roj nordøst i Syria.

    Aisha Shezadi Kausar (32)

    • Siktet for medvirkning til grov terror.
    • Politiet mener hun forsøkte å hjelpe til med å etablere kontakt mellom norske islamister og noen i terrorgruppa IS i dagene før angrepet i Norge. Ifølge siktelsen er det hun som står bak meldingene som førte til at E-tjenesten varslet PST om et forestående terrorangrep i Oslo.
    • Kausar bor nå i et telt i den kurdiske fangeleiren Roj nordøst i Syria, sammen med sønnen sin. Kurdiske selvstyremyndigheter sier Kausar selv avgjør om hun vil bli utlevert til Norge. Hun erkjenner ikke straffskyld for det hun er siktet for. 
  • Medsiktet i 25. juni-terrorsaken tok ut kontanter

    Mann (36)

    • Norsk-pakistaner siktet for medvirkning til grov terror.
    • Matapour hadde med telefonnummeret til mannen på en lapp i lomma da han utførte terrorangrepet. 
    • Forsvarer Øyvind Bratlien har sagt at det ikke er mulig å vite hvorfor Matapour hadde tatt med seg nummeret til 36-åringen, men at de er bekjente.
    • Politiet har en teori om at 36-åringen kan ha hjulpet Matapour med å skaffe våpen før angrepet. Mannen erkjenner ikke straffskyld.
  • Siktet etter pride-terroren

    Mann (47)

    • Mannen har somalisk statsborgerskap. Han er siktet for medvirkning til grov terror.
    • Telefonnummeret til mannen ble funnet i lomma til Matapour etter angrepet. 
    • Leiligheten til 47-åringen er den siste kjente boligen Matapour var i før angrepet skjedde.
    • Matapour spilte inn en baya – et troskapsløfte til IS – i leiligheten, før han tok taxi til Oslo sentrum.
    • Han nekter straffskyld.

Publisert 09.04.2024, kl. 14.53

Read Entire Article