Oljeanalytiker etter Iran-angrep: – Kjøp hver dipp

2 months ago 25


Problemet i Midtøsten er ikke løst etter Israels angrep på Iran, ifølge SEB-analytiker Ole Hvalbye.

 Frykten i Oljemarkedet var at Israel skulle angripe Irans oljeproduksjon, men det ser ikke ut til å ha skjedd under nattens angrep. Israel kaller angrepene «presise». Foto: Raheb Homavandi / Reuters

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Israel angrep Iran i natt som et svar på Irans missilangrep 1. oktober. To iranske soldater ble drept i angrepet, melder iranske medier.

– Vi har vært veldig tydelig på at dette kommer til å skje. Det har vært helt åpenbart at Israels motsvar kommer før eller senere. De kommer ikke til å vise svakhet, sier oljeanalytiker Ole Hvalbye i SEB til E24.

En forsvarsanalytiker sier til VG at angrepet var «veldig målrettet, spisset og begrenset», mens Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at det «kunne vært verre».

– Jo lengre tid det har tatt, jo mer kalkulert kunne motsvaret bli. Israel kunne få mer kontroll på situasjonen, ha mer dialog med USA, og bygge opp igjen luftforsvar på egen grunn etter Irans angrep, som nok var mer dramatisk enn man først trodde, sier Hvalbye.

– Det tyder per nå på at de har unngått olje- og atominfrastruktur i denne omgang, og hørt på Biden-administrasjonen. Det blir spennende å forstå mer om hva som egentlig skjedde i natt.

Les på E24+

På innsiden av skipsfartens trusselsenter

– Kjøp hver dipp

Hvalbye forklarer at oljemarkedet har gått en balansegang i det siste, mellom faktorer som drar prisen i motsatte retninger:

Risikoen for eskalering i Midtøsten trekker prisen opp. På nedsiden er risikoen et forventet overskudd av olje i markedet, drevet av kartellet Opecs tilgjengelige kapasitet og lavere etterspørsel fra Kina neste år.

– Vi har vært veldig tydelig overfor kundene våre: Kjøp hver dipp, sier han.

– Det er en dritvanskelig balanse, men vi mener at kortsiktig er oppsiderisikoen mye større en nedsiderisikoen.

Ole Hvalbye analyserer råvarer for den svenske storbanken SEB. Foto: SEB

Han kaller prissvingningene i det siste «ganske voldsomme». Ett fat nordsjøolje (Brent) koster nå rundt 76 dollar.

– Hvis prisen hadde gått til 70 dollar nå, hadde jeg kjøpt med begge hender, men hvis den går til 85, hadde jeg nok solgt. Prisingen i det siste har ligget på et mer eller mindre fornuftig nivå, med 2–3–4 dollar i risikopremierisikopremieEn risikopremie er den ekstra avkastningen en investor forventer ved å plassere penger i noe det knyttes stor usikkerhet til. priset inn på grunn av Midtøsten. Men markedet har gradvis sluttet å prise inn risikoen for eskalering de siste ukene, dog med et lite oppsving i slutten av denne uken.

– Hvis det ikke hadde vært snakk om noe overskudd av olje neste år, ville nok prisen vært 10 dollar høyere i dag. Akkurat her og nå er markedet faktisk ganske «tight». Amerikanske lagertall, for eksempel, er godt under det historiske snittet.

– Problemet er ikke løst

SEB-analytikeren er tydelig på at problemet i Midtøsten ikke er løst.

– Det er en «tit for tatt»«tit for tatt»Engelsk uttrykk som kan betyr noe i nærheten av "øye for øye, tann for tann" eller å "svare med samme mynt".-mentalitet. Selv om Israel ikke gikk etter energi-infrastruktur i denne runden, er det ikke umulig at det skjer hvis det blir en nye runde med angrep. Det er nervøsitet i hele regionen. Det er litt som å tøye en strikk. Hvor langt kan du dra den før den ryker. Og da kan det ryke skikkelig.

Frykten er at Irans oljeproduksjon skal lammes av et israelsk angrep, og at det vil skape videre ringvirkninger.

– Irans olje utgjør rundt 2 prosent av konsumet hvert år. Det er betydelig. Hvis det faller bort, vil det ha massiv påvirkning på prisen.

– Iran har truet med at de kan angripe nærliggende lands infrastruktur hvis deres egen produksjon blir rammet.

 Det amerikanske hangarskipet USS Abraham Lincoln seiler gjennom Hormuzstredet i 2019. Foto: Zachary Pearson / AFP

Et «worst case scenario» er en stenging av Hormuzstredet, men ingen tror på det akkurat nå, ifølge Hvalbye.

– Det ville gitt et par dager med kraftige utfall, før amerikansk og annen vestlig marine er på plass. Nesten 20 prosent av verdens olje går gjennom stredet.

Han vil følge nøye med på om det kommer noe motsvar fra Iran.

– Det kan hende de mener angrepet til Israel i natt var såpass puslete at de tillater seg å vente en stund. Det hadde vært enormt bra for oljemarkedet å få roet ned situasjonen litt. Det blir også superviktig fremover å få mer data om Kina, OPEC og ukentlige lagertall fra USA, for å få et bedre bilde på det fundamentale.

Read Entire Article