Nye russiske angrep i natt – «vil ha kollaps»

5 months ago 51


En anerkjent tenketank fastslår at Russland utnytter det svekkede luftvernet i et forsøk på å få Ukrainas energinett til å kollapse.

Vladimir Putin fotografert i et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet torsdag. Foto: SPUTNIK / Reuters / NTB
  • Bilde av Ole Kristian Strøm
fredag 12. april kl. 02:44

Samtidig gjentar president Volodymyr Zelenskyj torsdag bønnen til Vesten om å få luftvern.

– Vi har ikke noe eget luftvern som kan sammenlignes med Patriot, sier Zelenskyj – med henvisning til det langtrekkende amerikanskbygde systemet.

– Nylig har vi sett en serie angrep mot våre energiinstallasjoner, og vi har vært nødt til å svare, sier Russlands president Vladimir Putin etter at russiske styrker natt til torsdag gjennomførte en serie med missil- og droneangrep som forårsaket betydelig og trolig langvarig skade på Ukrainas el-forsyning.

Dette bildet fra det russiske forsvarsdepartementet viser en selvgående 152,4 mm haubits ta posisjon nær grensen til Ukraina - i den russiske Belgorod-regionen. Foto: AP / NTB

Han viser blant annet til angrep mot oljeraffinerier inne i Russland.

Natt til fredag melder både ukrainske og russiske medier om nye russiske droneangrep mot minst åtte ukrainske regioner.

Institute for the Study of War (ISW) skriver natt til fredag på X:

– Russiske angrep har tvunget Ukraina til å ta vanskelige valg mellom å gi luftvern til store befolkningssentre eller frontlinjen, skriver ISW - og det heter videre:

– Russland ser ut til å utnytte Ukrainas svekkede luftvernskjold i et forsøk på å få Ukrainas energinett til å kollapse og begrense Ukrainas forsvarsindustrielle kapasitet mens russiske bakkestyrker utnytter sin evne til å bruke luftangrep på ukrainske frontposisjoner for å oppnå sakte, men jevne fremskritt.

En ukrainsk soldat fra Azov-brigaden bærer en granat. Foto: Alex Babenko / AP / NTB

ISW fastslår at russerne bruker samme taktikk nå som ved erobringen av Avdiivka i februar 2024.

– Vladimir Putin fortsetter å forsøke å knekke den ukrainske befolkningens ånd og kaste den ut i mørket, sier Karine Jean-Pierre, talskvinne for Det hvite hus, natt til fredag.

– Russland utførte angrep mot det største kraftverket i Kyiv-regionen, og energiinstallasjoner i fem andre regioner i Ukraina. Som president Zelenskyj har uttalt de siste dagene, trenger Ukraina flere luftvernsystemer for å beskytte sine innbyggere og kritisk infrastruktur mot russiske raketter og droner som leveres fra Iran, fortsatte hun på sin briefing.

Read Entire Article