Nyboligsalget: – Lenge siden vi har fått positive glimt

5 months ago 39


Obos melder om høyeste salgstakt på over to år. Boligprodusentenes Forening mener likevel at nyboligmarkedet er langt fra friskmeldt.

Boligprodusentenes Forening sier at det meldes om litt lystigere utsikter for boligutbyggerne. Illustrasjonsbilde fra Fornebu. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Sist uke solgte Obos 125 boliger, som er det høyeste antallet salg i en enkelt uke siden februar 2022.

– De høye salgstallene viser at det er et stort behov i markedet, og at kundene er i kjøpsmodus. I tillegg er mange av prosjektene lagt ut for salg tett opp til innflytting, sier Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i Obos, før han legger til:

– Vi har ventet med å legge dem ut til vi trodde at kundene skulle være klare.

Siraj mener at et stabilt rentenivå over tid og lavere prisvekst generelt sett har ført kundene tilbake.

Les på E24+

Dette er sentralbanksjefens boliglån

Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, sier at det er gode nyheter at Obos melder om høyere salgstakter.

– Det er lenge siden vi har fått positive glimt. Vi får forsiktige signaler fra flere bedrifter om at salget nå går noe bedre. Men vi må huske at vi fremdeles er på et historisk svakt nivå, sier Hiim.

Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i Obos, sier det er grunn til optimisme med tanke på at boligbyggingen kan komme i gang igjen. Foto: Krister Sørbø / E24

Flere fordeler

Torsdag legger Obos frem boligpristall for april. I mars steg Obos-prisene to prosent på landsbasis, mens de i Oslo steg 2,3 prosent.

Siraj venter en moderat prisutvikling fremover.

– Vi ser ikke for oss den villeste utviklingen, og dynamikken er også litt annerledes enn i bruktboligmarkedet. Nyboligprisene er også høye i utgangspunktet, så det vil begrense seg litt, sier han.

Han trekker også frem at det kan være flere økonomiske fordeler ved å kjøpe nybolig, deriblant mer forutsigbare bokostnader. Kjøper du bruktbolig, må du antagelig påregne ulike vedlikeholdsgrep.

– Samtidig ser man at det er høy fart i bruktmarkedet, ofte med heftige budrunder, så det å kjøpe en nybolig til fastpris gir deg en roligere kjøpssituasjon.

Historisk lavt nivå

Byggebransjen har blitt hardt rammet av høyere renter og økte materialkostnader.

Nyboligsalget falt med 14 prosent i mars, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Boligprodusentene. Tallene for første kvartal i 2024 viser en nedgang på tre prosent i nyboligsalget, sammenlignet med første kvartal i fjor.

Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, sier at bransjen må ta med seg alle de positive nyhetene den kan få. Foto: Johnny Syversen

Nyboligsalget har lenge vært i fritt fall, og Lars Jacob Hiim har tidligere kalt 2023 for et kriseår for bransjen.

Hiim peker på at tallene så langt i år viser en utflating, og at det nå er håp om at bunnen er nådd.

– Samtidig må man forberede seg på at det kan være vanskelig å komme seg ut av den negative situasjonen som bransjen er i, sier han.

– Langt ifra friskmeldt

Daniel Kjørberg Siraj i Obos håper at gode salg nå vil legge grunnlag for oppstart av nye prosjekter.

– Det er grunn til å være optimistisk med tanke på at nyboligbyggingen kan komme i gang igjen. Både prisene og kjøperne er avhengige av at det tilføres boliger i markedet.

– Obos har vært nokså offensive, ved å ta beslutninger om å bygge før boligene er solgt. Dette korter ned ventetiden, og vi tror det kan gjøre det lettere for folk å ta skrittet til å kjøpe, fortsetter han.

Hiim i Boligprodusentene er enig i at det nå er svært forsiktig optimisme å spore. Likevel er det for tidlig å slippe jubelen løs.

– Nyboligmarkedet er langt ifra friskmeldt ennå. Selv om vi får noe bedre signaler, så er det fremdeles behov for drahjelp fra myndighetene, hovedsakelig gjennom styrking av Husbanken og endringer i utlånsforskriften, sier han.

Les på E24+

Åshild (28) og August (29) sikret seg bolig uten å delta i budkrigen

Les også

Eiendom Norge: Boliger har faktisk blitt billigere siden 2017

Les også

Meglertopp advarer om usunt marked: – Liker ikke det jeg ser

Read Entire Article