Ny rapport: Flerkoneri holder 1400 barn utenfor Norge

5 months ago 38


Polygame ekteskap, eller flerkoneri, er utbredt i flere av landene migranter som kommer til Norge, er født og vokst opp i.

Et religiøst ekteskap en mann med norsk statsborgerskap inngår hjemlandet med kone nummer to, gir ikke denne kvinnen mulighet for familiegjenforening i Norge.

Når disse kvinnene får barn, er også barna automatisk norske statsborgere.

Det innebærer at rundt 1400 barn med norsk pass i dag bor i Vest-Afrika sammen med sin mor, som ikke nødvendigvis har krav på familiegjenforening.

Det kommer fram i en rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som slippes torsdag. Den er utført på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Omfanget av barn med norsk statsborgerskap som vokser opp i andre land på grunn av polygami, var stort og overraskende, sier Hilde Lidén, som er prosjektleder for rapporten.

Den har fått navnet «Kvinner og barn holdt tilbake i utlandet mot sin vilje».

Prosjektleder, Institutt for samfunnsforskning<-Prosjektleder, Institutt for samfunnsforskning

Hilde Lidén

I studien undersøkes et problematisk fenomen knyttet til transnasjonale familier, nemlig at noen kvinner og deres eventuelle barn blir holdt tilbake i utlandet mot sin vilje.

«Spesialutsendingenes rapportering viser mange henvendelser angående ufrivillig utenlandsopphold. Vår kartleggingsundersøkelse fra relevante utenriksstasjoner viser at i de siste to årene har 123 kvinner kontaktet ambassaden, mens 15 fikk bistand til å returnere», heter det i rapporten.

Polygami trekkes frem som en av flere årsaker til tilbakeholdelse av kvinner og barn. Landene kan ha ulike regelverk, og det kan være parallelle sivilrettslige og religiøse regler for ekteskap og skilsmisse.

Problemstillingen beskrives som «avgrenset, men høyst problematisk».

Kjent for norske ambassader

I flere land med relativt stor utvandring til Norge, som Somalia, er det vanlig med polygami. Menn som returnerer til Somalia, kan gifte seg med en ny kvinne mens han er registrert som gift med den første konen i Norge.

I rapporten beskriver noen av de norske ambassadene, som er brukt som kilder, dette fenomenet:

«Slike saker er kjent fra de norske ambassadene i regionen, ved at mannen tar kontakt med norske myndigheter for å anmode om fødselsnummer til barn som er født i regionen av en kvinne han ikke er registrert som gift med i folkeregisteret. I noen tilfeller kan ekteskapet være inngått med svært unge kvinner.»

Spesialutsendingen ved ambassaden i Kenya uttaler følgende i rapporten:

– I ett tilfelle oppdaget jeg at en av de to kvinnene han var gift med i Somalia var 15 år gammel ved inngåelse av ekteskapet, og han var 39–40.

– Opprørt

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna skriver i en e-post til VG at «ingen skal leve ufrie liv».

– Det gjør meg opprørt at barn tas med fra Norge og tvinges til å oppholde seg i utlandet av familien. Det hviler et tungt ansvar på de familiene som utsetter barna sine for dette.

Arbeids- og inkluderingsminister <-Arbeids- og inkluderingsminister

Tonje Brenna

Hun viser til at regjeringen nylig har lagt frem en ny integreringsmelding.

– Den understreker at vi skal stille krav, men også stille opp. Mye av integreringen i Norge går bra, men negativ sosial kontroll og æresrelatert vold er et problem i noen miljøer. Vi er ikke i mål før denne kulturen tilhører fortiden.

Somalia og Vest-Afrika

Det kommer også fram at den norske ambassaden i Ghana er kjent med at et større antall barn av kvinner i regionen er norske, som følge av at far er norsk borger.

Ambassaden dekker tolv land, men den største mengden saker er fra Gambia, Ghana og Senegal.

I rapporten beskriver ambassaden en typisk situasjon med en lokal mor og en far med norsk statsborgerskap som opprinnelig kommer fra samme land:

«Etnisk og kulturelt kommer altså begge foreldrene fra denne regionen. I flere tilfeller er far lokalt gift og har barn med flere kvinner samtidig.»

Om lag 95 prosent av ambassadens pass-saker i regionen gjelder søknad om førstegangspass for barn som er født i distriktet og søker norsk pass.

Ambassadens estimat over hvor mange norske borgere som bor fast i deres embetsdistrikt er rundt 1400. Tallet er basert på antall saker som gjelder farskap, personnummer og førstegangspass.

Til enhver tid håndterer den norske ambassaden i Ghana mellom 80–100 saker der barnet, født og oppvokst i distriktet, søker om norsk pass.

Inkluderingsminister Brenna sier at arbeidet mot sosial kontroll skal fortsette og forsterkes.

– Senere i vår kommer et lovutvalg om negativ sosial kontroll med vurderinger av hvordan vi kan styrke rettsvernet for barn og unge som er ufrivillig etterlatt i utlandet.

– Sammen med funnene og anbefalingene i rapportene, vil det gi oss et viktig grunnlag for hva vi kan gjøre for å motarbeide at barn og unge holdes mot sin vilje i utlandet.

Problemer med integrering

Ifølge Folkeregisteret er ikke foreldrene til disse barna gift.

Som regel blir barnet boende hos mor til de blir myndige. Om dette er med eller mot deres vilje er ikke kjent.

Polygami kan på den måten føre til at kvinnen og eventuelle barn blir boende i kvinnens hjemland, og at kvinnen ikke har rett til familiegjenforening med barnefaren, ifølge rapporten.

– Mulige integrerings-utfordringer på grunn av dette har ikke norske myndigheter reflektert nok over, mener prosjektleder bak rapporten, Hilde Lidén.

Read Entire Article