Nå starter Baneheia-rettssaken

5 months ago 41


Jan Helge Andersen (43) må svare for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia.

Vi rapporterer fra Sør-Rogaland tingrett, rettssted Sandnes tirsdag 16. april kl. 08:41

Det er 22 år siden Jan Helge Andersen ble rettskraftig dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia den 19. mai 2000.

Tirsdag er han tilbake på tiltalebenken, denne gangen for å også ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10).

For etter at Viggo Kristiansen i 2022 ble helt frikjent for ugjerningene i Baneheia, har drapet på tiåringen stått uløst.

Derfor må Andersen igjen møte i retten, over 20 år etter han ble dømt i saken første gang.

Du kan følge VGs direktedekning av rettssaken og stille spørsmål her.

I denne rettssalen i Sandnes tinghus skal Jan Helge Andersen igjen forklare seg om drapene i Baneheia. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Påtalemyndigheten har tiltalt ham for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen med kniv om kvelden den 19. mai 2000 i Baneheia i Kristiansand. De mener å kunne bevise at han drepte Sløgedal Paulsen for å dekke over seksuelle overgrep han hadde begått mot henne og Stine Sofie Sørstrønen.

Bistandsadvokat Audun Beckstrøm har fortalt til VG at familien til Sløgedal Paulsen ser frem til at saken kommer for retten, selv om de vet at det blir tungt.

– Etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen har drapet på Lena stått uoppklart, og det har vært en uholdbar situasjon for dem, sa han til VG.

Les også: Jan Helge Andersen i retten igjen: – Fastholder sin forklaring

Tirsdag starter aktoratet med å legge frem sin side av saken for Sør-Rogaland tingrett i Sandnes. Senere skal Andersen selv innta vitneboksen.

Baneheia-saken oppsummert

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. mars 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Read Entire Article