Mulig kroneforklaring: – Satt i samme bås som svenskene

5 months ago 43


Usikkerhet om rentefremtiden i USA svekker kronen, mener analytikere.

Den norske kronen har svekket seg mot sentrale valutaer som euro og dollar siden starten av året. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– De sterke nøkkeltallene fra USA har gjort at markedsaktørene i økende grad priser inn at rentene i USA skal forbli «higher for longerhigher for longerAt rentene skal forbli relativt høye over lengre tid.», skriver valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets.

Hun mener at markedets økte forventninger til høyere renter i USA er en «sentral forklaring bak svekkelsen av den norske kronen gjennom mars».

På den andre siden har enkelte sentralbanker i Europa begynt å kutte rentene.

Les på E24+

DNB og Delphi Fondene: Aksjene ekspertene satser på nå

– For rentefølsomme skandinaviske økonomier tenker nok mange at rentekuttene nærmer seg, skriver hun videre.

Aktører i valutamarkedet foretrekker gjerne å ha penger plassert i land der renten er høy. Litt på samme måte som at du ønsker høyere rente i banken.

I Sverige ligger det an til at rentene kan kuttes allerede i mai. I Norge handler diskusjonen hovedsakelig om rentekutt kommer i september eller i desember.

– Selv om Ida Wolden Bache og Co i Norges Bank nok vil holde stand lenger
enn kollegaene i Sverige før de begynne å kutte, har vi en tendens til å bli satt i samme bås som svenskene, i alle fall av aktørene i valutamarkedet, skriver Borgen.

Forskjellige økonomier

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn sier til E24 at det ofte er en tendens til at internasjonale aktører ser likt på Norge og Sverige selv om det er to ulike økonomier.

Norge eksporterer for eksempel mer energi og sjømat, og Sverige er mer industritungt.

– Fellesnevneren som vi likevel ikke kommer bort fra, det er jo at Norge og Sverige er to små åpne økonomier.

Han mener at den svenske og norske valutaen har en tendens til å gå like mye i perioder der det for eksempel er mye kjøp av dollar.

– Vi er små valutamarkeder internasjonalt, sier han.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn mener forventninger om høyere renter i USA påvirker kronens verdi.  Foto: John Thomas Aarø

– Usikkerhet

Rente -og valutastrateg i Handelsbanken Nils Kristian Knudsen sier at mye at det som skjer fremover med den norske kronen vil være avhengig av USA.

– Når det blir så stor usikkerhet rundt utviklingen i den amerikanske økonomien og renta i USA, da betyr det også at det blir usikkert å investere i norske kroner, sier han.

Knudsen sier videre at når dollaren styrker seg så svekkes samtidig valutaer i fremvoksende markeder.

– Akkurat nå så er vi litt der, i den kategorien, sier han.

Read Entire Article