Mineralutvinning på havbunnen: Ber aktører melde inn ønsker

5 months ago 46


Sokkeldirektoratet ber aktører melde inn hvor de vil lete etter mineraler på havbunnen. – Startskuddet for noe som kan bli en ny næring, sier direktør Torgeir Stordal.

Direktør Torgeir Stordal i Sokkeldirektoratet. Foto: Jonas Haarr Friestad / Stavanger Aftenblad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Norges planer om mineralutvinning på havbunnen har vært omstridt både blant miljøvernere og i EU.

Nå fortsetter prosessen frem mot Norges første konsesjonsrunde for mineralutvinning på bunnen av havet. Områdene som er aktuelle ligger i nord, fra utenfor Nordland og nordover, inkludert store områder mellom Svalbard og Jan Mayen.

inviterer Sokkeldirektoratet aktører til å spille inn hvilke blokker de ønsker på sokkelen. Dette er en del av kunnskapsinnhentingen, påpeker direktoratet.

– Dette er startskuddet for noe som kan bli en ny næring på norsk sokkel. Vi ser fram til å få innspill fra aktørene, sier direktør Torgeir Stordal i Sokkeldirektoratet ifølge en melding.

Les også

Stortinget sa ja til omstridt gruvedrift på havbunnen

Venter utlysning til høsten

Fristen for å melde inn ønskede blokker er 21. mai.

Etter dette vil Energidepartementet legge ut et forslag på høring. Utlysningen av første konsesjonsrunde skal etter planen komme etter sommeren 2024.

Det trengs mange grunnstoffer i et moderne samfunn, og behovet øker knyttet til utbyggingen av ny fornybar energi, elbiler og annen miljøteknologi. Sokkeldirektoratet har påpekt at det blant annet er stort behov for litium, kobolt, nikkel, mangan og enkelte sjeldne jordarter.

Regjeringen vil blant annet tilby arealer for mineralutvinning i områdene mellom Svalbard og Jan Mayen. Nå kan aktører melde inn hvilke blokker de ønsker å utforske i forbindelse med åpningsprosessen for utvinning av havbunnsmineraler på norsk sokkel. Foto: Sokkeldirektoratet

Disse grunnstoffene forekommer blant annet i avsetninger på havbunnen, opplyser direktoratet.

Sokkeldirektoratet har tidligere oppgitt at det kan være store mengder kobber, sink, kobolt og dessuten også gull og sølv i sulfidforekomster på sokkelen.

En rekke andre metaller finnes i manganskorper, inkludert mangan, titan, magnesium, litium, vanadium, kobolt, niob, hafnium, wolfram, cerioum, neodym og mange andre, ifølge regjeringens stortingsmelding om mineralutvinning på norsk sokkel fra i fjor.

Det er usikkert hvor mye av disse ressursene som kan utvinnes.

Les også

Regjeringen vil utvinne mineraler på havbunnen: Forskere frykter store miljøkonsekvenser

– Akseptabel grad av miljøpåvirkning

Energidepartementet har tidligere gjennomført en konsekvensutredning etter havbunnsmineralloven.

«En forutsetning for slik utvinning er at ressursene kan høstes på en lønnsom måte med akseptabel grad av miljøpåvirkning», skrev regjeringen i utredningen.

Svært store områder har vært utredet og kan bli tatt i bruk til utvinning på havbunnen, og det er begrenset kunnskap tilgjengelig. Åpningsprosessen skal endre dette, ifølge regjeringen.

«I utredningsområdet som dekker 592.500 kvadratkilometer med havdyp fra 100-4.000 meter, generelt dypere enn 1.500 meter, er kunnskap om fauna og naturmiljø begrenset», skrev regjeringen i konsekvensutredningen.

«Åpning og mulighet for kommersiell utforskning vil bidra til en klarere avgrensning av utvinnbare ressurser og videreutvikling av teknologier kan bidra til økt kunnskap om utvinningskonsepter og mulige påvirkninger», skrev regjeringen.

Les også

Kampen om havbunnen

Ulike meninger i høring

I høringen om konsekvensutredningen for mineralutvinning på havbunnen advarte Havforskningsinstituttet mot å sette i gang tross kunnskapsmangel og i strid med rådene fra fagmiljøene.

«Norges omdømme som fiskerinasjon og pålitelig partner i havspørsmål vil kunne komme under sterkt press dersom planene for videre prosess med letelisenser og senere utvinningslisenser iverksettes på et mangelfullt kunnskapsgrunnlag som foreliggende konsekvensutredning», skrev instituttet.

Dette er noen hydrotermale forekomster på sokkelen, ifølge regjeringens konsekvensutredning. Foto: Konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel

Norsk Bergindustri var derimot positiv i sitt høringsinnspill.

«Det eksisterer fremdeles flere kunnskapshull, særlig knyttet til de miljømessige konsekvensene av fremtidig utvinning av mineralforekomster», skrev organisasjonen.

«Et viktig neste steg vil derfor være åpning av områder for leting, ettersom dette er en forutsetning for å samle inn relevante data på en tids- og kostnadseffektiv måte. I forlengelsen av dette er det også behov for at det utvikles et robust regelverk som gir forutsigbarhet og god risikostyring», skrev Norsk Bergindustri.

Det kom over 1.000 innspill til denne høringen. Mange av dem var fra privatpersoner som kom med likelydende innspill mot virksomheten, og viste til kunnskapsmangel.

Les også

Regjeringen enig med Høyre og Frp om å åpne for gruvedrift på havbunnen

Dette sier regjeringen

Regjeringen la frem en stortingsmelding om mineralvirksomhet på sokkelen i fjor.

«Det blir satt i gang kommersiell mineralvirksomhet bare dersom og når aktører ønsker å drive leteaktivitet fordi de har kommet til at det er regningssvarende å drive slik aktivitet. De vil da søke om tillatelse fra staten», skrev regjeringen i meldingen.

«Uten utsikt til at utvinning kan skje bærekraftig og forsvarlig, vil ingen kommersielle aktører ønske å drive leteaktivitet», skrev regjeringen.

Slik kan utvinning av havbunnsmineraler foregå. Illustrasjonen er publisert i regjeringens stortingsmelding om mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel fra 2023. Foto: Sokkeldirektoratet

Les også

Høyre vil ha hurtigspor for mineralutvinning

Les også

Norge inngår mineralavtale med USA

Read Entire Article