Matprisene fortsetter å falle

5 months ago 34


For andre måned på rad faller matprisene her til lands.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Matprisene har steget med 6,3 prosent de siste 12 månedene, viser ferske inflasjonstall fra SSB.

På månedsbasis, fra februar til mars, falt matprisene med 1,9 prosent.

Tilbudskampanjer i forbindelse med påsken preget matprisene i mars, akkurat som i fjor, påpeker SSB.

– Det er vanlig at matprisene faller i forbindelse med påske. Tilbud på flere klassiske påskevarer som sjokolade, kaffe, appelsiner og lammekjøtt bidro til at prisene på matvarer samlet sett gikk ned i mars, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i SSB.

I februar i år bidro matprisene til at inflasjonen falt mer enn ventet. Da roet årsveksten seg til 6,3 prosent, samtidig som prisene falt med 0,7 prosent på månedsbasis fra januar til februar.

Normalt øker matvareprisene i februar, mens de faller i mars. Bakgrunnen er et særnorsk forhandlingssystem der dagligvarebransjen har forhandlet med leverandørene om pris to ganger i åretto ganger i åretogså kalt "prisvinduer", noe som vanligvis har ført til at prisene har økt 1. februar og 1. juli. Dette har aktører i dagligvarebransjen nå signalisert at de vil gå bort fra.

I forkant av dagens tall har det derfor vært knyttet spenning til hvordan utvikling i mars ville bli, og om februar-effekten eventuelt kunne bli reversert noe.

Les også

Venter halvering av prisveksten på mat i år

Generelt var det på forhånd ventet at inflasjonen (KPI) i Norge skulle dempe seg videre til 4,2 prosent i mars, ifølge Bloomberg. Den falt til 4,5 prosent måneden før.

Kjerneinflasjon var også ventet å dempe seg til 4,7 prosent. Det er denne Norges Bank er mest opptatt av når renten settes.

Sentralbanken har holdt renten uendret på 4,5 prosent siden rentehevingen før jul. På forrige rentemøte i mars signaliserte Norges Bank at renten trolig må holdes på dagens nivå frem til høsten, for å få «prisveksten tilbake til målet på to prosent innen rimelig tid».

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa på den påfølgende pressekonferansen at rentebanen indikerer at det er mest sannsynlig med et første rentekutt i september.

Få dagens viktigste økonominyheter her!

Read Entire Article