Kronprinsen om Se og Hør-saken: – Fint at det blir belyst

5 months ago 68


I USA: Kronprins Haakon er på reise i San Francisco, der han møter norsk og amerikansk næringsliv. Foto: Thomas Nilsson / VG

Sjaman Dureks mor er på kontrakt med ukebladet. Nå kommenterer kronprins Haakon praksisen for første gang.

Rapporterer fra San Francisco, California, USA tirsdag 16. april kl. 06:14

Kortversjonen

  • Sjaman Dureks mor er på kontrakt med ukebladet Se og Hør
  • Kronprins Haakon uttalte seg om saken for første gang under et besøk i USA
  • Han fremhever betydningen av medienes samfunnsrolle og verdien av kritikk
  • Prinsesse Märtha Louise mener Se og Hør utnytter Dureks mor og kritiserer deres praksis

VG publiserte nylig en lengre reportasje om ukebladets dekning av Durek Verrett, prinsesse Märtha Louises forlovede, og at hans mor er på kontrakt med Se og Hør.

Denne uken er kronprins Haakon på et lenge planlagt besøk til USAs vestkyst, for å møte norsk og amerikansk næringsliv.

Under en pressekonferanse i San Francisco, stilte VG spørsmål om hva kronprinsen mener om det som er kommet frem om Se og Hør.

Det er første gang kronprinsen uttaler seg om saken.

Dette er saken

Dureks mor på kontrakt med Se og Hør

I VGs artikkel kommer det frem at Dureks mor er på kontrakt med Se og Hør. Ukebladet har det siste året trykket flere intervjuer med moren, hvor hun er sitert på uttalelser som «Durek har hjernevasket Märtha» og «jeg vil advare alle nordmenn mot min egen sønn».

Se og Hør-journalisten var venn av Ari Behn

I artikkelen kommer det også frem at Se og Hør-journalisten som har skrevet sakene, var en nær venn av Märtha Louises eksmann, forfatteren og maleren Ari Behn (1972-2019). Journalisten sier han ikke har hatt noen agenda mot Verrett.

Etter hans død etterforsket en av Behns venner Durek

VGs artikkel beskriver kontakt mellom journalisten og en venn av Behn som etter hans død satte i gang en privat etterforskning av Durek Verrett. Etterforskningen resulterte i en rapport som ble forsøkt distribuert til personer i og rundt kongefamilien. Se og Hørs sjefredaktør avviser på det sterkeste at bladet eller bladets reportere var involvert.

– Hva tenker du om VGs avsløringer om Se og Hørs praksis overfor Dureks familie, og er dette noe du har opplevd selv gjennom ditt liv?

– Jeg tenker at media har en viktig samfunnsrolle, som norske medieinstitusjoner tar på stort alvor. Vi har dyktige journalister som gjør bra arbeid med høy kvalitet. Også er det samtidig sånn at hvis det er noe kritikkverdig som har skjedd innenfor media, er det fint at det blir belyst og tatt opp, svarer kronprins Haakon på VGs spørsmål.

I et intervju med VG har prinsessen fortalt om hvordan det var å vokse opp uten å helt kunne stole på dem rundt seg.

– Vi kunne aldri prate ordentlig med folk. For vi visste ikke hvem vi kunne stole på og ikke. Det gir en kjempeutrygghet å vokse opp på den måten, fortalte prinsesse Märtha til VG.

Det er fra tidligere kjent at kronprinsesse Mette-Marits far, avdøde Sven O. Høiby, fikk betalt av Se og Hør for intervjuer og informasjon.

Se og Hør har blant annet trykket disse intervjuene med Durek Verretts mor. Foto: Faksimile Se og Hør

«Penger er alltid et tema»

Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen har uttalt at ukebladet har brukt «helt ordinære journalistiske metoder» i deres dekning av Durek Verrett. Han har også beskrevet Verretts mor som «en meget oppegående og tilstedeværende kvinne» og sagt at Verretts mor «har full rett til å fortelle sin historie slik hun har opplevd den.

Tidligere har Se og Hør-sjefen uttalt at han aldri kommenterer enkeltsaker. På generelt grunnlag har han sagt at penger alltid er et tema når Se og Hør inngår kontrakter, men at bladet kun kjøper bilder og ikke intervjuer.

I forrige uke reagerte prinsessen på dette.
– Det faller vel litt på sin egen urimelighet at det kun er bilder.

Les også: Dureks søsken med bønn til Se og Hør: – La familien vår være i fred

Prinsesse Märtha Louise har gitt tydelig uttrykk for at hun at mener at Se og Hør utnytter Dureks mor.

– De utnytter svake mennesker, og gir dem penger for å oppnå noe de ønsker. De bryr seg ikke om familiene går i oppløsning. De vil bare ha storyen, og det er uetisk og ganske sjokkerende, har prinsessen sagt til VG.

Read Entire Article