Krangel om Europas behov: Full gass eller null gass

2 months ago 21


Høyre mener norsk gass kan hjelpe EU i konkurransen mot Kina og USA, og advarer mot å la SV bremse på sokkelen. SV sender advarselen i retur.

Nestleder Tina Bru og energipolitisk talsperson Mathilde Tybring-Gjedde i Høyre. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Høyres Tina Bru og Mathilde Tybring-Gjedde møter E24 utenfor Stortinget.

De vil advare regjeringen mot å gi SV gjennomslag i olje- og gasspolitikken i forhandlingene om 2025-budsjettet.

– I nesten hvert eneste budsjettforlik har regjeringen gitt gjennomslag til SV innen letepolitikken for å få enighet, selv om dette ikke hører hjemme i budsjettforhandlinger, sier Høyre-nestleder Tina Bru (H).

– Vi har advart mot dette hver gang det har skjedd, men mener det er ekstra viktig å advare denne gangen.

Høyre ønsker enda mer leting etter olje og gass. De er særlig skeptiske til at SV tidligere har fått gjennomslag for å fjerne leteblokker fra tildelingsrunder i modne områder (TFO).

– Det er en uforutsigbarhet jeg mener vi ikke kan være bekjent med, sier Bru.

Les også

IEA tror prisene kan falle: – En veldig annerledes energiverden

Advarer mot Høyres politikk

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) sender advarselen i retur.

– Jeg vil på det sterkeste advare mot Høyres olje- og gasspolitikk, den gir stø kurs mot en varmere verden, sier han.

Les også

Olje- og gassbransjen venter høyere investeringer i 2025

Han er særlig kritisk til at Høyre vil lete i områdene utenfor Lofoten.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Dette vil være svært ødeleggende for Norges omdømme og for fiskerinæringen, sier han.

– Erfaringene fra oljeskattepakken er at oljenæringen sugde til seg kompetanse og investeringer på bekostning av den omleggingen vi må gjennom. Høyre tramper i samme grøten som de har gjort hele tiden.

Mener EU trenger norsk gass

Høyre viser til en fersk rapport som EU-kommisjonen har fått fra Mario Draghi, tidligere europeisk sentralbanksjef. Draghi frykter at EU skal tape konkurransen mot Kina og USA, blant annet fordi energi er så dyrt.

– EU har vært veldig tydelige på at konkurransekraften deres avhenger av fornybar energi som skal trappes kraftig opp, men også av norsk gass i en lang overgangsperiode, sier energipolitisk talsperson Mathilde Tybring-Gjedde (H).

– EU er fortsatt svært avhengig av russisk gass. De vil også satse på blått hydrogenblått hydrogenHydrogen produseres i dag ofte fra gass, men denne prosessen gir betydelige klimautslipp og omtales som grått hydrogen. Hvis man i stedet fanger og lagrer klimagassene i produksjonen av hydrogen, kaller man det for blått hydrogen. Dette har langt lavere klimafotavtrykk. Det er også mulig å produsere grønt hydrogen uten utslipp, hvis man splitter hydrogen fra vann ved hjelp av elektrolyse med bruk av fornybar energi., som kommer fra gass. Det kan vi levere.

I september overleverte tidligere europeisk sentralbanksjef Mario Draghi en rapport om Europas konkurranseevne til EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: NICOLAS TUCAT / AFP / NTB

Hun mener at EU først må fase ut all russisk gass, og så import av flytende naturgass (LNG) som har større klimaavtrykk enn norsk gass. I tillegg faller også egenproduksjonen av gass i Europa.

– Det vil være behov for relativt billig rørgass fra Norge med lave utslipp i produksjonen i en ganske lang overgangsfase. Jeg er ikke bekymret for fallet i etterspørselen, men jeg er bekymret for fallet i norsk produksjon hvis det ikke er forutsigbarhet i leteaktiviteten, sier Tybring-Gjedde.

Les også

Professorer om oljens klimaeffekt: – Norge har et visst moralsk ansvar

– Tar ikke innover seg realitetene

Draghi-rapporten påpeker at EUs gassbehov ligger an til å falle med mellom åtte prosent og 25 prosent innen 2030.

Haltbrekken har ikke tro på å konvertere norsk gass til blått hydrogen, og tror at Høyre overvurderer EUs gassbehov.

– Ja, det tror jeg. De tar ikke innover seg realitetene i omleggingen i EU.

– EU har redusert sitt gassforbruk, og vil redusere det videre fremover. Det har vært snakk om å levere blått hydrogen i stedet for gass, men Equinor har jo lagt sine planer i skuffen. Og Norge vil jo også eksportere gass i lang tid fremover selv uten ny leting, sier han.

Selv om Equinor-sjef Anders Opedal ikke vil produsere blått hydrogen i Norge, mener han at Europa kan gjøre det. Med norsk gass blir de samlede utslippene svært lave, fordi mange norske plattformer drives med ren energi, påpeker han.

– Derfor mener vi at blått hydrogen fra gass produsert i Norge vil spille en rolle i hydrogenøkonomien i Europa, sa Opedal til E24 etter å ha presentert selskapets tredje kvartal torsdag.

Les også

Equinor dropper eksport av hydrogen til Europa

Norsk produksjon kan falle raskt

Uten ny leting og nye utbygginger på norsk sokkel kan produksjonen falle mye fra midten av 2020-tallet og frem mot 2050, ifølge Sokkeldirektoratet.

– Fallet i gassproduksjon på norsk sokkel kommer uansett. Men det blir veldig bratt og vanskelig å håndtere hvis man ikke opprettholder en høy leteaktivitet, sier Tybring-Gjedde.

– Rystad har anslag på 60 prosent fall innen 2040. Det har enorme ringvirkninger for sikkerhetspolitikken, arbeidsplasser og klima. Letepolitikken må være forutsigbar, sier hun.

– Det er ikke snakk om å øke produksjonen inn i himmelen her. Dette handler om å dempe fallet i norsk produksjon og fortsette å levere gass i den perioden hvor EU har behov, legger Tina Bru til.

Les også

Kritiserer Høyre og Ap: – Et blindspor

– Fallet har stadig blitt utsatt. Hvorfor er det annerledes denne gangen?

– Nå har vi ikke hatt noe funn av veldig stor betydning de siste årene. Veldig mange prosjekter ble også fremskyndet etter oljeskattepakken under pandemikrisen, sier Bru.

– Det gir brattere nedgang i aktiviteten fremover, også i fastlandsindustrien. Fra 2026-2027 begynner du å se tomme ordrebøker i verftene, og da kan man komme tilbake til situasjonen i 2015 med permitteringer.

Les også

Slakter regjeringens spådommer: – Ekstremt urealistisk

– Takk og lov for det

Haltbrekken har ikke noe mot et fall på norsk sokkel.

– Det vil bli et stort fall i olje og gassproduksjonen, og takk og lov for det, sier han.

– Det er nødvendig for å nå klimamålene. Nå advarer klimaforskere mot mulige brå skifter i havstrømmene og værmønstrene. Jeg er ikke interessert i å eksperimentere med dette, men det er åpenbart Høyre, sier Haltbrekken.

Les også

Krever letestans og utfasing av felt: – Uansvarlig

Les også

Støre avviser tiltakspakke mot oljebrems

Read Entire Article