Få dager etter korrupsjonsdommen i hjemlandet, registrerte entreprenøren et eget selskap i Norge. Nå jobber Metrostav med milliardprosjekt for Statens vegvesen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I 2012 ble den daværende guvernøren i Sentral-Böhmen-regionen i Tsjekkia, David Rath, pågrepet med en vinkasse som inneholdt kontanter til en verdi på over tre millioner kroner.
Pågripelsen var en del av en sak om korrupsjon i offentlige anbud i Tsjekkia. Saken involverte blant annet landets største entreprenør, Metrostav. Retten dømte selskapet for å ha drevet med bestikkelser og manipulering av en anbudsprosess, i forbindelse med byggeprosjekter ved to sykehus.
Den første dommen mot selskapet kom i 2020. Metrostav anket, men tapte i retten igjen i 2022. Selskapet fikk en bot på i underkant av fem millioner kroner, og ble utestengt fra offentlige anbud i Tsjekkia i tre år. Selskapets tidligere toppsjef, Pavel Pilát, ble dømt for bestikkelser. Han fikk en bot på i underkant av 1,5 millioner kroner og betinget fengsel i tre år.
Opprettet datterselskap i Norge
Metrostav har jobbet med flere store veiprosjekter i Norge siden 2014. De første årene hadde selskapet en underavdeling (NUFNUFAlle utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet i Norge må være registrert i Brønnøysundregistrene som et norskregistrert utenlandsk foretak (NUF). Foretaket fungerer som en underavdeling av det utenlandske selskapet. ) i Norge, men i begynnelsen av 2020 opprettet Metrostav et norsk datterselskap, Metrostav Norge AS.
Selskapet ble registrert i Brønnøysundregistrene 5. februar 2020 – fem dager etter den første korrupsjonsdommen mot Metrostav i Tsjekkia.
Samtidig som morselskapet var utvist fra offentlige anbud i hjemlandet, sikret Metrostav Norge seg en milliardkontrakt med Statens vegvesen:
- I 2023 inngikk selskapet, sammen med Bertelsen & Garpestad, en avtale verdt rundt to milliarder kroner for bygging av en strekning på E8 i Troms fylke.
Metrostav er ifølge Statens vegvesen også oppgitt som underleverandør for spanske OHLA, i forbindelse med byggingen av milliardprosjektet Gjønnestunellen i Bærum. Metrostav sier de fortsatt forhandler med OHLA.
Ifølge en KPMG-rapport fra april 2024, eier korrupsjonsdømte Pavel Pilát indirekte 8,54 prosent av aksjene i Metrostav Norge.
– Ville medført avvisningsplikt
Hvis Metrostav fortsatt opererte som en norsk underavdeling av det tsjekkiske selskapet, ville korrupsjonsdommen medført en «avvisningsplikt» fra offentlig anbud i Norge.
Det sier Robert Myhre, fagansvarlig for opplæring i Forum for offentlige anskaffelser, tidligere sekretariatsleder i KOFA og jurist.
– Ved at de opprettet et norsk datterselskap, er det ikke obligatorisk avvisningsplikt, men basert på en skjønnsmessig vurdering fra oppdragsgiver, sier Myhre.
En annen av landets fremste eksperter på offentlige anskaffelser, advokat Marianne H. Dragsten, mener imidlertid at en underavdeling kunne fått offentlige kontrakter i Norge, til tross for dommen.
Det ville ikke være noen automatikk i å avvise selskapet, sier hun.
– Det må gjøres en vurdering av om selskapet har ryddet opp i forholdene, såkalt «self cleaning»«self cleaning»Hvis et selskap er dømt for korrupsjon, kan det gjøre såkalt self cleaning og bli med på offentlige oppdrag likevel. «Self cleaning» innebærer blant annet at selskapet må rydde opp i problematikk knyttet til tidligere saker og gjøre forebyggende tiltak., sier Dragsten.
E24 har delt dokumenter med både Myhre og Dragsten som Statens vegvesen har brukt i sine vurderinger av Metrostav Norge.
– Tiltakene som beskrives i brev fra selskapets advokat, kan tilsi at det er gjennomført tilstrekkelig med tiltak til at det ikke er forholdsmessig å avvise lenger, og dermed kan det faktisk være at det uansett ikke hadde vært grunnlag for å avvise NUFet NUFet Alle utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet i Norge må være registrert i Brønnøysundregistrene som et norskregistrert utenlandsk foretak (NUF). Foretaket fungerer som en underavdeling av det utenlandske selskapet. heller, sier Dragsten.
Avviser sammenheng
Metrostav Norge-sjef Aleš Gothard avviser at opprettelsen av datterselskapet har noe å gjøre med deltagelse i offentlige anbud i Norge.
– Den tsjekkiske straffesaken mot Metrostav a.s hadde versert i mange år. Tidspunktet for oppretting av Metrostav Norge AS i 2020 hadde altså ingenting med de straffbare forholdene å gjøre, skriver han i en e-post til E24.
Ifølge Gothard opprettet de datterselskapet for «å få et bedre fotfeste i det lokale markedet», og sikre bedre samarbeid med parter i Norge. Han sier at de vanligvis bruker flere år på å etablere seg i nye markeder gjennom underavdelinger.
Metrostav Norges advokater forklarte det samme til Statens vegvesen i en redegjørelse om korrupsjonssaken i 2022. Etableringen av Metrostav Norge AS var «ikke et ledd i å omgå den avsagte dommen», ifølge advokatene.
Direktør for kontrakt og marked i Statens vegvesen, John Atle Haugland, sier til E24 at de har forholdt seg til Metrostavs forklaring om hvorfor de har opprettet et datterselskap i Norge.
– Vi har ingen konkrete holdepunkter for at opprettelsen er skjedd for å unngå avvisning, sier han.
John Arne Haugland
Direktør for Kontrakt og Marked i Statens vegvesen
– Tiltakene var tilstrekkelige
Haugland sier til E24 at Statens vegvesen ble kjent med korrupsjonssaken mot Metrostav i Tsjekkia våren 2021. De gjorde også undersøkelser av selskapet i 2022.
– Vi bruker betydelige ressurser på å avdekke om det foreligger straffbare eller kritikkverdige forhold som kan gi grunnlag for avvisning i våre største anskaffelser, sier Haugland.
Overfor Statens vegvesen redegjorde Metrostav blant annet for hvilke tiltak de hadde gjort for å rydde opp etter korrupsjonssaken.
– De dokumenterte tiltakene ble vurdert av PWCs eksperter innenfor anti-korrupsjonsarbeid. Deres konklusjon var at tiltakene var tilstrekkelige som «self cleaning», sier Haugland.
E24 har fått innsyn i rapporten fra konsulentselskapet PWC, en bakgrunnssjekk et annet konsulentselskap, KPMG, lagde for Statens vegvesen, og redegjørelsen fra Metrostavs advokater.
Basert på dokumentene sier jurist Robert Myhre at Metrostav ser ut til å ha gjort et «omfattende opprydningsarbeid».
– Det er derfor mulig at det norske datterselskapet dermed kan unngå å bli avvist fra konkurranser om offentlige oppdrag, sier Myhre.
Han mener likevel det ikke er tvil om at et norsk datterselskap kan bli avvist fordi et morselskap i utlandet er dømt for korrupsjon.
Også Marianne H. Dragsten har sett dokumentene.
– Jeg tenker at dette var en lovlig anskaffelse, og at det ikke var noen plikt til å avvise Metrostav Norge. AS. Jeg tenker at det heller ikke hadde vært lov å avvise selskapet, sier hun.
– Begrenset til Tsjekkia
Metrostav Norge-sjef Aleš Gothard viser til at de alltid har vært åpne om korrupsjonsdommen mot Metrostav i Tsjekkia, og understreker at de straffbare forholdene skjedde mer enn ti år før dommen falt.
Han sier Metrostav har gjennomført omfattende «self cleaning»-tiltak, som flere offentlige oppdragsgivere har vurdert som tilstrekkelige.
I tillegg har Metrostav Norge gjort sitt eget arbeid med å hindre enhver form for korrupsjon, sier han, og viser til at selskapet er sertifisert innenfor anti-korrupsjonsarbeid.
– Etter at de straffbare forholdene ble avdekket, startet Metrostav et omfattende arbeid, blant annet ved å bytte ut alt ledende personell i selskapet, sier Gothard.
Han sier at ansatte og ledende personell i Metrostav Norge AS på ingen måte var involvert i de straffbare forholdene i det tsjekkiske morselskapet.
– Som følge av de omfattende endringene som er gjort i tsjekkiske Metrostav, er også fokuset på antikorrupsjonsarbeid i Metrostav Norge AS svært høyt, sier Gothard.
Han sier at utestengelsen fra offentlige anskaffelser som følge av dommen er begrenset til Tsjekkia.