Norgesgruppen måtte ta kvinnegrep i 99 styrer

4 hours ago 5


Mange selskaper er ute i siste liten før nye lovkrav til kjønnsbalanse i styret innføres fra nyttår.

 (f.v.) Johan Johannson, Torbjørn Johannson og Knut Hartvig Johannson. Foto: Berit Roald / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Fristen for å få på plass kjønnsbalanse i styret, nærmer seg.

Innen 1. januar 2025 skal alle selskaper med over 100 millioner kroner i inntekter ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret.

Det betyr at en rekke selskaper må gjøre omrokkeringer - de fleste for å få inn flere kvinner.

Handelsgiganten Norgesgruppen er et av selskapene som har måttet gjøre store endringer. Siden den nye loven ble vedtatt for ett år siden, har konsernet endret styrene i 99 av selskapene de eier, blant annet i Kiwi, Meny og Asko.

Det tilsvarer nesten en tredjedel av alle selskapene i konsernet.

– Vi bestemte oss for å ta dette seriøst, ikke bare gjøre det «fort og gæli» for å fylle opp kvoten, sier HR-direktør Dina R. Thune i Norgesgruppen.

50 prosent må omrokkere

En oversikt E24 har laget tyder på at mange selskaper er nødt til å gjøre endringer i siste liten.

Over halvparten av selskapene som omfattes av de nye reglene, oppfylte ikke kravene da E24 hentet ut styresammensetningen deres fra BizWeb BizWeb Bizweb er et register for næringslivsinformasjon, basert på blant annet Brønnøysundregistrene.i desember. Det tilsvarer rundt 3000 selskaper.

  • 49 prosent av selskapene hadde for mange menn
  • 1 prosent av selskapene hadde for mange kvinner

Oversikten til E24 fanger ikke opp alle styreendringer som er gjort de siste månedene, fordi det er en treghet fra et nytt styre oppnevnes til det fanges opp av BizWeb. Flere av selskapene kan derfor ha rukket å rette opp balansen på oppløpssiden.

100 kvinner ville bli styremedlem

Kiwi hadde frem til desember i år seks menn og ingen kvinner i styret. Nå har de endret sammensetningen til tre menn og to kvinner.

Også resten av Norgesgruppens datterselskaper vil innfri reglene innen fristen, ifølge HR-direktør Dina R. Thune.

– Vi har brukt dette positivt. Vi ser på dette som en måte å drive kompetansebygging for de ansatte og å fornye kompetansen i styrene våre, sier hun.

 – Det var nok på tide å se på det med nye øyne, sier HR-direktør Dina R. Thune i Norgesgruppen. Foto: Norgesgruppen

Konsernledelsen sendte ut en oppfordring til kvinner i konsernet om å sende inn CV-en sin hvis de var interessert i et styreverv. De fikk inn nærmere hundre navn. Nå har mange fått sitt første styreverv og tilbud om styrekurs.

– Hvorfor har dere ikke gjort dette tidligere?

– Vi satt i gang et prosjekt for mangfold året før. Men det ga oss litt ekstra fart at den lovendringen kom, sier hun.

– Hvorfor har dere hatt så mannsdominerte styrer frem til nå?

– Mange har sittet der i mange år og de har gjort det bra, så det har vel bare føltes naturlig. Men det var nok på tide å se på det med nye øyne, sier hun.

Reitan tar inn datteren i styret

Dagligvarekjempen Reitan AS har i dag tre menn og en dame i styret, noe som ikke er innenfor regelverket som gjelder fra nyttår.

Men også de rekker å rette opp balansen i siste øyeblikk.

Fra og med 1. januar går Sunniva Reitan, datter av toppsjef Ole Robert Reitan, inn som styremedlem. Hun startet som trainee i selskapet, og jobber nå i REMA 1000 Norge.

 Sunniva Reitan, datter av toppsjef Ole Robert Reitan, går inn i styret til Reitan AS fra nyttår. Foto: Øyvind Breivik/Reitan Retail

– Det har lenge vært planlagt at neste Reitan-generasjon inntar styret i morselskapet. At det også bidrar til kjønnsbalanse, syns vi er fint, skriver kommunikasjonssjef Nils Vibe-Rheymer i Reitan i en e-post til E24.

BAMA gruppen, der Reitan AS eier 46 prosent, er blant de som ikke innfrir kravene ved starten av desember. De har fem menn og ingen kvinner blant de aksjonærvalgte styremedlemmene.

– Vi vil oppfylle kravene til styresammensetning innen årsskiftet, skriver styreleder Kristian Nergaard i BAMA i en e-post til E24.

Det er i dag 20 prosent kvinner i styrene i norske aksjeselskaper, ifølge lovforslaget fra regjeringen. Til sammenligning er andelen 43 prosent i allmennaksjeselskaper som har hatt krav om kjønnsbalanse siden 2006.

Flere selskaper vil bli omfattet av reglene i årene fremover.

Read Entire Article