Klimautløst skred på Grønland ga utslag på seismiske målestasjoner verden over

1 week ago 8


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges Geotekniske Institutt - les mer.

Bildet viser fjellsiden noen uker før raset i september 2023. (Foto: Søren Rysgaard / Danish Army)

– Skredet skapte en 200 meter høy tsunami som skvulpet frem og tilbake i den smale fjorden i ni dager, forklarer Finn Løvholt.

En unik seismisk bølge som varte i ni dager, gjorde at tsunamien i Dicksonfjorden på Grønland ble oppdaget. Likevel tok det lang tid for forskerne å finne forklaringen. 

Seismiske bølger er mekaniske bølger som skapes av jordskjelv eller av kunstig frembrakte rystelser (Store norske leksikon).

De seismiske bølgene ble forårsaket av et massivt skred. Minst 25 millioner kubikkmeter med stein og is falt ned i den avsidesliggende fjorden. 

Det var ingen mennesker i nærheten som så bølgen og skredet.

– Tsunamien i Dicksonfjorden er én av de høyeste som er observert i nyere tid. Det forteller Steven Gibbons ved Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Viktigere enn noensinne å overvåke tidligere stabile regioner

Ifølge forskerne skyldtes skredet at en fjelltopp kollapset. Toppen ruvet tidligere 1,2 kilometer over fjorden. Årsaken til skredet er endringer i klima.

 – Fjellet kollapset fordi isen ved foten av fjellet var blitt tynnere de siste ti årene. Det er sannsynlig at utløsning av skredet er knyttet til klimaendringer, fortsetter Gibbons.

Den globale oppvarmingen går stadig raskere. Ifølge forskerne vil det derfor bli viktigere enn noensinne å karakterisere og overvåke regioner som tidligere ble ansett som stabile. Det blir også viktig å tidlig varsle om massive hendelser som jordskred og tsunamier.

– Dette er det første skredet og tsunamien som noen gang er observert fra Øst-Grønland. Samtidig viser det hvordan klimaendringer kan kobles til hendelser med store konsekvenser i arktiske strøk, forklarer Sylfest Glimsdal ved NGI.

Utfordret forskernes modeller

Det seismiske signalet var først så forvirrende at forskerne slet lenge med å forstå hvordan det oppsto. 

Det måtte flere detaljerte beregninger til å vise hvordan tsunamien fikk jorden til å vibrere i ni dager.

Før og etter-bilde av breen.

Før- og etterbilde av fjellveggen. Begge er tatt fra fjorden av Det danske forsvaret. (Foto:Søren Rysgaard / Danish Army)

– Beregningene viste at vannet skvulpet frem og tilbake hvert 90. sekund. Det er den samme svingningen som ble observert i de seismiske bølgene. Den perfekte matchen viser hvordan kraften fra vannmassen skaper seismisk energi i jordskorpen, sier Finn Løvholt.

Tsunamien utfordret modellene som tidligere har vært brukt til å simulere bølgebevegelser.

Glimsdal forteller at de måtte bruke en ekstra høyoppløselig matematisk modell for å forklare det som skjedde på Grønland. Modellene som vanligvis brukes, klarte ikke å gjenskape signalene som ble plukket opp.

– Dette åpner opp nye muligheter for å forstå hvordan vi best kan modellere tsunamier, sier han.

Referanse:

Kristian Svennevig mfl.: A rockslide-generated tsunami in a Greenland fjord rang Earth for 9 days. Science, 2024. Sammendrag. DOI: 10.1126/science.adm9247

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article