Justisministeren om drapsbølgen: – Umulig å ikke bli sterkt berørt

5 months ago 65


Foto: Tore Kristiansen / VG

I løpet av de siste 12 månedene er 55 personer drept i Norge. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener det er for tidlig å si hvorvidt tendensen er tilfeldig eller vedvarende.

fredag 12. april kl. 20:00

Kortversjonen

  • 55 personer drept i Norge de siste 12 månedene, en økning fra tidligere år
  • Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) følger nøye med på utviklingen
  • Hun mener det er for tidlig å si om dette er en vedvarende trend eller tilfeldig variasjon
  • Regjeringen jobber bredt forebyggende for å unngå tap av liv

De siste ti årene har Norge i gjennomsnitt hatt i underkant av 30 drap i året. I fjor steg tallet til 38, og det var særlig stor økning i siste halvdel av fjoråret.

Dette året har fått en brutal start, med 23 drap så langt.

Fra mai i fjor til april i år har totalt 55 personer blitt drept, viser VGs kartlegging av drap siden 2000. Der er hvert enkelt drap omtalt – mange med navn og bilde av drapsofferet.

– Jeg tror det er umulig å ikke bli sterkt berørt av alle de historiene som er bak drapstallene. Det er et samfunnsoppdrag å forebygge drap. Det blir vi aldri ferdig med, sier Enger Mehl.

– Veldig trist

Justisministeren følger nøye med på tallene som har utviklet seg i negativ retning.

– Den store økningen i drap det siste året, men også i år, er veldig trist. Det er vanskelig å si på nåværende tidspunkt om det er uttrykk for at det er en vedvarende trendendring eller om det er en tilfeldig variasjon. Men det er jo mennesker bak disse tallene.

– Hva tenker du når du ser alle disse ansiktene?

– At dette er mennesker vi gjerne skulle ha hatt med oss videre – og som har blitt utsatt for det mest brutale man kan. Det sitter igjen folk som har mistet noen de var glad i og som sikkert har mange spørsmål de aldri får svar på.

– De får aldri gitt dem en klem igjen. Det er den store skyggesiden av dette og et stort samfunnsansvar vi må jobbe videre med.

Her er 32 av personene som er drept siden april i fjor.

– Er du bekymret over utviklingen?

– Det er umulig å ikke bli preget av en stor relativ økning i drap. Samtidig har vi jo relativt få drap i Norge sammenlignet med en god del andre land. Vi har jo også heldigvis et politi som klarer å oppklare de fleste drapssaker, som heller ikke er en selvfølge.

Hun peker på ulike mulige årsaker til økningen, som psykiatri, terror, ekstreme holdninger, nære relasjoner og æreskultur.

– Det er veldig viktig for regjeringen at vi fortsetter å jobbe bredt forebyggende, for å unngå at det er ytterste konsekvens ender med tap av liv.

Foto: Tore Kristiansen / VG

– Ikke en rask løsning

Justisministeren sier at det nå jobbes fra flere hold.

– Det er viktig at vi har et politi som tar sakene på alvor, og det opplever jeg at vi har.

Hun nevner også den såkalte opptrappingsplanen mot vold i nære relasjoner som kom før jul, og som inneholder en rekke tiltak på området.

Før nyttår ble det lagt inn ekstra bevilgninger til politiet, og det signaliseres også ekstra bevilgninger i revidert nasjonalbudsjett som kommer senere i vår.

– Så jobber vi sammen med Helse- og omsorgsdepartementet for å se på psykiatri. Hvordan vi på generelt grunnlag kan få et bedre psykiatritilbud i Norge, slik at vi forebygger at noen blir så syke at de kanskje får en voldsrisiko og ender på å drepe eller skade andre.

Foto: Tore Kristiansen / VG

Justisministeren mener at hele samfunnet har ansvar for å forebygge drap – ved alt fra å forebygge forskjeller og utenforskap til å gi hjelp til de som har det vanskelig.

– Det er ikke en rask løsning på dette, det er mange ting man må inn i.

– Hvordan er det å være justisminister nå og se det som skjer med antall drap?

– Den dagen jeg ble justisminister, var jeg veldig klar over at det innebar et stort ansvar for alle de tingene vi ikke ønsker skal skje i Norge.

Hun peker på at på sin aller første dag som justisminister måtte håndtere at fem mennesker hadde blitt drept i Kongsberg kvelden før.

– Det illustrerte alvoret på dette området, og som jeg har med meg hver dag. Det har også politiet og andre som jobber med disse sakene. Men det er aldri bra når vi ser en negativ utvikling i tallene.

Read Entire Article