Forvalteren synes lite om å være veggpryd på SV-lederens kontor. Kirsti Bergstø selv tar kritikken med knusende ro.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Det er ikke noe som øker respekten for politikere. Jeg ser på det som et valgstunt som havarerer i den røde grøft, sier forvalter Jan Petter Sissener til E24.
Han er en av flere «rikinger» og gründere som har blitt veggpryd på Kirsti Bergstøs kontor. Der har SV-lederens har laget en collage av avisutklipp som hun kaller «Wall of Shame». Det kommer frem fra en sak i Børsen.
Sissener forstår ikke hva han har gjort for å fortjene å havne på veggen, bortsett fra å være uenig i politikken til SV. Han er administrerende direktør, porteføljeforvalter og hovedeier i forvaltningsselskapet Sissener AS.
– Jeg vet ikke hvordan hun ser på rollen som ansvarlig partileder, men hvis dette er hennes måte å drive politikk, så er det skremmende hvor lite hun har skjønt, sier han.
Stein Erik Hagen er også representert på Bergstøs vegg. Han ønsker ikke å kommentere saken, som han opplyser at han heller ikke har fått med seg fordi han er i utlandet
Vanlige folk?
Til Børsen sier Bergstø at hun ikke går på jobb for «disse folka», men for «helt vanlige folk». Jan Petter Sissener reagerer på det skillet Bergstø forsøker å skape.
– Jeg har jobbet i femti år med å bidra til fellesskapet, men jeg er kanskje ikke vanlige folk? Jeg skjønner ikke dette skillet hun prøver å skape, sier han.
– Hun får fortelle meg hva vanlige folk er. I min verden er i alle fall ikke «vanlige folk» folk med sugerøret ned i statskassen.
Sissener legger til at han tidligere har hatt interessante og faglige diskusjoner med SV-politiker Kari Elisabeth Kaski, som står i sterk kontrast til Bergsøs kontorvegg.
– Dette er bare dumt og noe jeg ikke orker å bruke tid på.
Dystert
Gründer bak kryptoplattformen Dune Analytics, Fredrik Haga, har også havnet på skammens vegg. Han flyttet til Sveits på grunn av beskatning på oppstartsbedriften – og har vært aktiv i skattedebatten her i Norge.
E24 har forsøkt å få tak i Haga, uten hell. Gründeren har publisert saken om Bergstøs kontorvegg på LinkedIn.
«Jeg er dessverre også glad for at jeg ikke lenger bor i et land der det å delta i det offentlige ordskiftet innebærer å havne på en vegg som "fiende" av et politisk parti», skriver han.
Hagas LinkedIn-post har fått mange reaksjoner. Tise-gründer Axel Frank Næss kaller det trist og drøyt.
«Ikke bare nettroll som gjør det lite attraktivt å delta i samfunnsdebatten», skriver Næss på LinkedIn.
Høyre-politiker Nikolai Astrup skriver at ord blir fattige og at dette er lavmål fra SV.
– Vil utfordre ham til rævkrok
Kirsti Bergstø har rukket å få med seg reaksjonene på «skammens vegg». Spesielt fra Tesla-gründer og nyslått DogeDogeDepartment of Government Efficiency (forkortet DOGE)-sjef i Trump-administrasjonen, Elon Musk, som har kalt den «crazy».
Eller som Bergstø selv kategoriserer ham:
– En aktiv fagforeningsknuser, som også forfekter et syn om at rike skal bli rikere, og har ytterliggående holdninger til demokrati.
Hun ønsker seg ikke nødvendigvis å møte Musk til debatt – dels fordi hun mener hun er for dårlig i engelsk, og dels fordi hun tror debatten mest hadde blitt at de kalte hverandre «crazy» etter tur.
– Jeg vil heller utfordre ham i rævkrok, sier Bergstø og ler.
Men fra spøk til alvor: SV-lederen kjenner ikke spesielt på beskyldningene om at veggen hennes er dum, eller skaper et fiendebilde av «rikinger».
– Man kan ikke i det ene øyeblikket komme med ytterliggående meninger om demokrati og samfunn, som mange av dem gjør, og så si at det er personangrep når noen sier deg imot, sier Bergstø.
Hun forteller at motivasjonen for å lage veggen var å vise frem at noen av Norges mest bemidlede vil lage et skremmebilde av samfunnet.
– Vi ser utsagn om at demokratiet har gått for langt, beskrivelser av skattesystemet som Sovjet, bananrepublikk – det er veldig harde ordelag, sier Bergstø.
– Samlet slik på veggen ser man helt tydelig at det er et sjikt i Norge som bærer frem en parallell virkelighet der de rike er ofrene og vanlige folks hverdag blir underordnet. Et sjikt som sprer frykt og usikkerhet for norske arbeidsplasser, til tross for at det går bra med landet vårt og norsk næringsliv.
– Så veggen lever videre?
– Jeg har ingen umiddelbare planer om å utvide den, selv om det sikkert kommer flere bidrag til denne fortellingen. Eksempelet er vist frem nå. Veggen står, og det gjør også SVs politikk.