Russland trapper opp innsatsen for å øke sin globale innflytelse ved å utvide sin portefølje av kjernekraft.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Landet bygger nå mer enn 10 kjernekraftverk i utlandet, ifølge president Vladimir Putins spesialutsending for internasjonalt samarbeid om bærekraft. Det skriver Financial Times.
Boris Titov, Kremls spesialrepresentant for internasjonalt samarbeid om bærekraft, sier at Russland forventer høy etterspørsel etter kjernekraft fra utviklingsland som ønsker renere energikilder. I tillegg peker han på at teknologiselskaper med behov for strøm til datasentre for kunstig intelligens vil være en viktig målgruppe.
Han sier videre at Russland har prosjekter i land som Kina, Bangladesh, India, Iran, Egypt og Tyrkia. I tillegg har russerne vært med på et større prosjekt i Ungarn.
– Trenger mye energi
Financial Times skriver også at Russland forventes å bygge reaktorer i Usbekistan. De har også signert avtaler med militærjuntaen i Burkina Faso.
På verdensbasis har Russland en finger med i spillet i mer enn en tredjedel av nye reaktorer som bygges på verdensbasis, ifølge avisen.
Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) oppjusterte sine prognoser i år for verdens etterspørsel etter kjernekraft. I byråets optimistiske scenario anslås det nå at verdens kjernekraftkapasitet vil øke til 2,5 ganger dagens nivå innen 2050.
– Vi trenger mye energi. Vi vil ikke være i stand til å gi denne energien uten å bruke kjernekraft, sa Titov til Financial Times.
«Uakseptabelt»
EU og USA prøver å jobbe imot russernes fremgang på det internasjonale markedet.
I mai forbød amerikanske myndigheter å importere uran anriket av Russland. Før dette kom 24 prosent av uranet i amerikanske kjernekraftverk fra Russland, ifølge Det hvite hus.
EU har siden Russlands fullskala-invasjon i Ukraina jobbet for å gjøre Europa uavhengig av Russisk energiimport. De fleste landene i Øst-Europa som driver med kjernekraft importerer sin uran fra USA og ikke Russland.
Unntakene er EU-urokråkene Viktor Orban i Ungarn og Robert Fico i Slovakia. De to har tidligere vært tydelige på at de vil jobber for å berge den sivile russiske kjernekraftindustrien.
Sistnevnte jobber i disse dager for å få til en avtale for å fortsette leveransene av russisk gass til Slovakia via rørledninger i Ukraina. I den forbindelse har han snakket med både den russiske og den ukrainske presidenten.
Søndag kveld postet han et innlegg på Facebook der han blant annet sa at potensielle sanksjoner mot det russiske atomprogrammet vil «skade Slovakia økonomisk og truer strømproduksjonen i Slovakias kjernekraftverk, noe som er uakseptabelt».