Hoffet kan få sarkofag-smekk

2 months ago 23


Det kongelige hoff nekter å offentliggjøre hvordan Snøhetta fikk millionkontrakt for å bygge kongeparets sarkofag.

Sarkofagen til Kong Harald og Dronning Sonja blir klagenemnd-mat. Her avbildet på årets stortingsmiddag på slottet. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

I statsbudsjettet for 2025 ble det klart at Det Kongelige Hoff får 20 millioner kroner til bygging av kongeparets siste hvilested.

Arkitektfirmaet Snøhetta har fått i oppdrag å bygge sarkofagen.

Når det gjøres offentlige innkjøp, skal oppdraget legges på anbud. Slik får flere aktører anledning til å konkurrere om oppdraget. Regelverket skal sørge for effektiv bruk av det offentliges ressurser.

Men sarkofagen ble aldri lagt på anbud. Hoffet vil ikke si noe om hvordan kontrakten med Snøhetta kom til, hvorfor arkitektfirmaet ble valgt, og hvordan kontrakten ser ut.

Nå er saken sendt til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa).

– Ingen grunn til å bryte regelverket

Bak klagen står organisasjonen Norge som republikk. De har som hovedmål å avskaffe monarkiet.

– Jeg kan forstå at kongehuset ønsker at et prestisjetungt arkitektfirma skal designe sarkofagen, men det er ingen grunn til å bryte regelverket, sier leder Craig Aaen-Stockdale i Norge som republikk.

Ifølge Forskrift om offentlige anskaffelser skal plan- og designoppdrag med en anslått verdi på over 1,49 millioner kroner legges ut på anbud. Resultatet av konkurransen skal også publiseres.

Craig Aaen-Stockdale i Norge som republikk. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Klagen er registrert som en gebyrsak. Det vil si at Hoffet kan bli ilagt et overtredelsesgebyr dersom nemnda finner at de har brutt reglene for offentlig anskaffelse. Ifølge paragraf 12 i Anskaffelsesloven, kan Kofa ilegge gebyr på inntil 15 prosent av anskaffelsens verdi. Det blir altså maksimalt tre millioner kroner.

Aaen-Stockdale forteller at organisasjonen reagerer på den store summen som er bevilget til sarkofagprosessen – men først og fremst på at Hoffet ikke følger vanlig prosedyre.

– For oss er det en prinsippsak. Ingen skal stå over loven i Norge, sier han.

Advokat: – Åpenbart tull

Heller ikke advokat og anbudsekspert Robert Myhre i Veritas Advokatfirma kan se noen grunn til at sarkofag-oppdraget ikke skulle vært lagt ut på anbud.

– Nå som Kofa har saken, får Hoffet en bedre mulighet til å redegjøre for grunnlaget for å unnta sarkofagen. Tidligere har de bare vist til en hjemmel, sier Myhre, som tidligere har vært sekretariatsleder i Kofa.

Advokat Robert Myhre mener Hoffet må komme med en bedre begrunnelse dersom de skal overbevise om at de ikke har brutt loven i sarkofag-anskaffelsen. Foto: Markus Aarstad / VG / NTB

Hoffet har overfor Dagbladet vist til paragraf 13–4 (1) (b) i Forskrift om offentlige anskaffelser. Der står det at anskaffelser kan skje uten konkurranser dersom oppdraget gjelder «ytelser som bare en bestemt leverandør kan levere» fordi «formålet er å skape eller anskaffe et unikt kunstnerisk verk».

Myhre mener denne begrunnelsen ikke er god nok.

– Da er det et lovbrudd, helt til de kan komme med en begrunnelse. Så får vi se om det kommer noen nye argumenter.

– Kan du se noen mulige gode argumenter?

– Nei, jeg kan ikke det.

Advokaten gravlegger Hoffets sarkofag-unnskyldning, som lener seg på at Snøhetta er det eneste firmaet som kan lage sarkofag.

– Det er åpenbart tull. Jeg vet ikke om Snøhetta har laget en eneste sarkofag tidligere, men jeg tviler på det.

Holder prosessen hemmelig

Hos Hoffet er det stille som i graven da E24 tar kontakt med spørsmål om kontrakten med Snøhetta, samt om hvordan arkitektkontoret sikret seg oppdraget.

Kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Det kongelige hoff forteller at det ikke er aktuelt å gå ut med dokumenter i saken mens klagesaken er oppe i Kofa.

– Som tidligere nevnt vil vi etter hvert være mer åpne om prosessen knyttet til anskaffelsen, men vi forholder oss per nå til saksgangen i Kofa, skriver Varpe i en e-post til E24.

Dette er ikke første gang Hoffet er klaget inn for Kofa. I 2019 konkluderte de med at Det kongelige hoff hadde brutt loven da de kjøpte inn malertjenester for 6,9 millioner kroner i 2016, uten å sende oppdraget på anbud.

Hoffet oppga da at de i 2018 hadde innført strengere retningslinjer for innkjøp.

Read Entire Article