Gutta vil ikke være et «likestillingsprosjekt»

5 months ago 54


Mannsutvalgets rapport mangler totalt det gutta våre faktisk trenger.

SKEPTISK: Alt tyder på at likestillingsministeren og Mannsutvalget har tenkt til å videreføre et likestillingsprosjekt i samme spor som tidligere, mener Torkel Johannes Bjuland. Foto: Privat
mandag 29. april kl. 15:18

Dette er saken

Mannsutvalgets rapport

– I halvannet år har Mannsutvalget sett på gutter og menns utfordringer med likestilling. I forrige uke la de fram 35 forslag for å bedre muligheten for alle til å delta i samfunnet.

- Mannsutvalget foreslår blant annet todelt foreldrepermisjon og fleksibel skolestart for å fremme likestilling. Andre forslag er mer praktisk undervisning, rett til læreplass og rekruttering av menn til kvinnedominerte yrker.

Rapporten har skapt debatt:

– Samfunnsdebattant Milan Aran skrev at han savner at gutter blir mer oppfordret til å ta styring i sitt eget liv.

– «Det finnes mange ekte problemer som rammer guttene ekstra hardt», mener Gaute Børstad Skjervø i AUF.

– Nå må vi snakke om unge gutter og menns utfordringer, skrev kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

– Even Hallås skrev i et leserinnlegg at «Menn er ikke ofre, vi må ta ansvar».

– «Ingen er mer utredet enn den norske mannen. Stilles det riktig diagnose denne gangen?», skrev VGs kommentator Hans Petter Sjøli.

Vil du bli med i debatten? Send en mail til ungemeninger@vg.no

TORKEL JOHANNES BJULAND, sentralstyremedlem i KrFU

Fokuset for «likestillingens neste steg» må være på de guttene som dropper ut av skolen, ender opp i ungdomskriminalitet, rus, ensomhet eller i verste fall selvmordsstatistikken.

De opplever ikke patriarkatet, men et samfunn som har sviktet.

Gutta som faller utenfor vil ikke ha, og kjenner seg ikke igjen i, tradisjonell likestilling.

Det må føre til en helomvending av hva som er relevant i likestillingspolitikken.

Under lanseringen av Mannsutvalget kom likestillingsminister Lubna Jaffery med tradisjonelle uttalelser som ikke speiler situasjonen i dag.

Med de kjente strofene om at menn har høye lønninger og nyter topposisjoner i næringslivet, antydet hun at det tross alt ikke er synd på menn.

Mannsutvalgets rapport peker derimot på at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i stor grad er på grunn av en liten gruppe menn med høye lønninger.

Og lønnsforskjellene mellom menn er faktisk større enn lønnsforskjellene mellom kvinner.

Problemet er at denne oppmerksomheten som har vært mot topp 1 prosent av menn på Oslo Børs, marginaliserer debatten som menn og gutter trenger.

KRITISK: «Mannsutvalget vil ikke hjelpe noen av de unge mennene som er i utdanningsløpet i dag», skriver Torkel Johannes Bjuland. Foto: Roar Hagen / VG

For hele likestillingsprosjektet har hatt en betydelig blindsone, mot de som ikke føler seg mer privilegert av å være mann i Norge, snarere tvert imot.

En undersøkelse fra skolevalget i 2023 viste at bare 21 prosent av guttene svarte at «likestilling må føres videre», mot 73 prosent av jentene.

Det er ikke rart unge gutter ikke vil ha, eller kjenner seg igjen i et likestillingsprosjekt, som har satt alle menn i bås med herreklubben på toppen og gjort dem til skurken i fortellingen.

Likestillingen i Norge kan ikke fortsette med utdaterte premiss og forestillinger om den skal ha legitimitet blant dem en prøver å nå.

Mannsutvalget lanserte et nytt likestillingsprosjekt for å fange opp guttene tidlig med fleksibel skolestart, fritidsaktiviteter, og en mer praktisk skole.

Her er det flere gode tiltak rettet mot forebygging som KrF har fremmet lenge. Disse tiltakene må likevel gjennomføres.

Historien viser at utredningen fra mannsutvalget i 1986, 2007 og 2017 ble alle lagt i en skuff, og vi har ingen garanti for at historien ikke vil gjenta seg.

Samtidig er det en rapport som totalt mangler det gutta trenger her og nå.

Hva tenker du?Synes du det er nok fokus på menns utfordringer?aJa, det er jo mange som løfter det.bNei, vi hører fortsatt altfor lite om hvordan det står til med gutta.cVet ikke helt, jeg.

Det å bli vurdert etter kjønn og trynefaktor isteden for faglige prestasjoner valgte utvalget å ikke si noe om.

Selv om vi vet at gutter gjør det vesentlig bedre på anonyme prøver som nasjonal prøve og eksamen enn læreren vurderer dem til.

Kjønnspoeng rammer også særlig gutter i utdanningsløpet, og på prestisjestudiene har vi eksempel på en person som byttet kjønn for å komme inn på ingeniør-studiet på NTNU.

ØNSKER ENDRING: Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery før hun mottok utredning fra Mannsutvalget onsdag i forrige uke. Foto: Ole Ber-Rusetn / NTB

Mannsutvalget er likevel positiv til kjønnspoeng.

Det på tross av at elever i dag vil bli vurdert etter hva de kan, og ikke etter kjønn.

Kjønnspoeng ble nylig foreslått fjernet av opptaksutvalget.

Mannsutvalget vil ikke hjelpe noen av de unge mennene som er i utdanningsløpet i dag.

Alt tyder på at likestillingsministeren og Mannsutvalget har tenkt til å videreføre et likestillingsprosjekt i samme spor som tidligere.

Det er ikke det gutter og unge menn vil ha, og det er ikke det som vil bedre deres situasjon.
Her kreves det en helomvending!

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article