Det kan ligge an til betydelig overkapasitet på olje og lavere priser. – Mer frykt for oljeprisen i 2025 enn det har vært på årevis, sier analytiker.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Analytikere utelukker ikke at oljeprisen kan falle helt ned til 40 dollar fatet i 2025 hvis Opec og Russland øker sin produksjon.
- Overkapasitet og dempet kinesisk etterspørsel er noe av det som bidrar til disse utsiktene.
- USAs oljeproduksjon er økende, men fallende priser vil kunne utfordre lønnsomheten for amerikanske skiferprodusenter, tror analytikere.
- Men faktorer som politisk uro, krig eller andre uforutsette hendelser kan fort sende prisene i været igjen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Oljemarkedet preges for tiden av overkapasitet og bekymringer rundt om Opec og Russland vil gjennomføre en planlagt produksjonsøkning som nylig ble utsatt til slutten av desember.
– Det er mer frykt for oljeprisen i 2025 enn det har vært på årevis – noe år jeg kan huske siden den arabiske våren, sier Tom Kloza, leder for global energianalyse i oljedataleverandøren OPIS, ifølge CNBC.
Han utelukker ikke at oljeprisen kan komme langt ned fra dagens nivå på rundt 72–73 dollar fatet.
– Du kan komme ned til 30 eller 40 dollar fatet hvis Opec øker og ikke lenger har noen reell enighet om å bremse produksjonen. De har sett markedsandelen virkelig falle gjennom årene, sier Kloza.
Leder for energi, klima og ressurser Henning Gloystein i Eurasia Group er enig i at økt produksjon fra Opec og Russland kan lede til «en veldig bratt nedgang i råoljeprisen, kanskje ned mot 40 dollar fatet», ifølge samme nyhetskanal.
Flere av analytikerne CNBC har snakket med tror imidlertid at Opec og Russland vil gå gradvis frem med å reversere de tidligere produksjonskuttene sine, for å unngå en priskrig på olje.
Så langt har de vært forsiktige med å trappe opp igjen produksjonen:
- I september utsatte Opec og Russland den planlagte produksjonsøkningen til november
- I november utsatte de produksjonsøkningen nok en gang, til slutten av desember
Økt produksjon i USA
For USAs del kan det ligge an til økt oljeproduksjon fremover, fra allerede svært høye nivåer.
Ifølge den amerikanske energiadministrasjonen EIA er USA oppe i en produksjon på hele 13,4 millioner fat per dag, og den er ventet å øke til 13,6 millioner fat per dag innen slutten av neste år. Eurasia Group tror USAs produksjon potensielt kan komme helt opp i 14 millioner fat per dag i 2025, skriver CNN.
USAs kommende president Donald Trump har valgt konsernsjef Chris Wright i oljeleverandørselskapet Liberty Energy som ny energiminister, og har snakket om behovet for billig energi i løpet av valgkampen.
– Vi skal drill, baby, drill. Det vil få ned prisene på alt, sa Trump tidligere i høst, ifølge nyhetskanalen.
Men hvis oljeprisen skulle falle til mellom 55 og 65 dollar fatet, så vil det skape trøbbel for lønnsomheten for en del amerikanske skiferoljeprodusenter, ifølge Eurasia Group. I så fall kan det dempe produksjonen igjen.
Kinas etterspørselsvekst dempes
Den siste tiden har veksten i oljeeetterspørsel fra Kina harket noe, og det har bidratt til bekymringene for global overkapasitet og lavere oljepriser fremover.
Det internasjonale energibyrået (IEA) venter et overskudd på én million fat per dag i oljemarkedet neste år.
Selv uten produksjonsøkning fra Opec og Russland vil det trolig ligge an til noe lavere oljepris neste år, ifølge CNBC.
Analytikerne i Citi anslår oljepriser på rundt 60 dollar fatet i snitt i 2025, skriver nyhetskanalen.
Men markedet kan endre seg fort. Bare i høst har man flere ganger sett at oljeprisen kan hoppe. Det kan for eksempel skje hvis det blir nye forstyrrelser i produksjonen i Libya, eller om uroen i Midtøsten skulle eskalere, for eksempel gjennom et nytt angrep fra Iran mot Israel. Nylig gikk Israel til angrep på Iran, etter at Iran hadde først hadde gått til angrep på Israel.
Oljeprisen hoppet mandag
Mandag steg oljeprisen med rundt to dollar fatet til 73 dollar fatet, blant annet etter at Equinor meldte om nedstengt produksjon på kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Dette var knyttet til tekniske årsaker, nærmere bestemt i strømleveransene fra land.
Johan Sverdrup-feltet produserer normalt 755.000 fat per dag, eller om lag 0,7 prosent av verdens samlede oljebruk på litt over 100 millioner fat per dag.
Oljeprisen påvirkes av mange faktorer og er notorisk vanskelig å spå. Dette er noen slike faktorer:
- den økonomiske veksttakten globalt er med på å avgjøre utviklingen i oljeeetterspørselen
- geologiske forhold avgjør hvor mye olje som finnes i reservoarene
- teknologisk utvikling påvirker hvor mye av oljen som kan hentes ut (for eksempel har fracking bidratt til økt produksjon i USA)
- tekniske forhold og uforutsette hendelser i driften kan påvirke produksjonen ved de enkelte anleggene (blant annet fører orkaner i Mexicogolfen ofte til at produksjon stanses)
- politikk kan påvirke oljeprisen, for eksempel gjennom kriger og konflikter i Midtøsten, gjennom endringer i regelverk, gjennom innføring av importtoller og skatter eller subsidier, eller gjennom politiske pålegg om å øke eller senke produksjonen (blant annet via Opec-sammenslutningen)