Fredsstyrke til Ukraina? Norge deltar i samtaler

1 hour ago 1


 Christian Hartmann / Reuters / NTBUSAs påtroppende president Donald Trump var i Paris for å markere restaureringen etter brannen i Notre-Dame-katedralen lørdag. Der møtte han Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB

Europeiske Nato-land diskuterer en mulig fredsbevarende styrke i Ukraina, dersom det blir enighet om en avtale med Russland som stopper krigen. Norge deltar i disse samtalene, får VG opplyst.

Torsdag 12. desember kl. 16:44

Kortversjonen

  • Europeiske Nato-land diskuterer en mulig fredsbevarende styrke i Ukraina, dersom det blir enighet om en avtale med Russland som stopper krigen.
  • Norge deltar i disse samtalene. Statsminister Jonas Gahr Støre skal delta på et nordeuropeisk toppmøte i Estland i neste uke.
  • Samtalene om sikkerhetsgarantier for Ukraina foregår i forkant av at Donald Trump overtar som USAs president 20. januar.

Samtalene om konkrete sikkerhetsgarantier for Ukraina foregår nå, i forkant av at Donald Trump overtar som USAs president 20.januar.

Mandag og tirsdag skal statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) delta på et nordeuropeisk toppmøte i Estland, som samler statsministrene i forsvarssamarbeidet Joint Expeditionary Force, (JEF).

Til JEF-toppmøtet kommer regjeringssjefene i Storbritannia og Nederland og møter sine nordiske og baltiske kolleger.

Toppmøtet i Tallin vil trolig fortsette diskusjonene om sikkerhetssamarbeidet med Ukraina, ifølge VGs opplysninger.

Fredsbevarende styrker

Reuters meldte torsdag at flere europeiske land ønsker å vise den nye amerikanske presidenten at Europa vil ta sin del av byrden for å få til en fredsavtale, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Frankrike og Storbritannia har diskutert muligheten for å sende europeiske soldater til Ukraina som en del av en fredsavtale. Ifølge Reuters har det også vært tilsvarende samtaler mellom Ukraina, de baltiske og de nordiske landene.

VG får opplyst at samtalene handler om muligheten for å stille opp med fredsbevarende styrker til Ukraina etter at en våpenhvileavtale eller en fredsavtale er på plass.

Nato-landene har svært ulike syn på om de vil være med å danne en slik styrke.

Reuters siterer en kilde på at ideen derfor er å danne en koalisjon med mellom fem og åtte europeiske land, uavhengig av Nato, som eventuelt inngår direkte avtaler med Ukraina.

 Cornelius Poppe / NTBStatsminister Jonas Gahr Støre møtte sin polske kollega Donald Tusk i Sverige 27. november. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Venter fredsforhandlinger

Polens statsminister Donald Tusk sa for noen dager siden at fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina kan komme i gang i løpet av denne vinteren.

Polen overtar EU-formannskapet fra Ungarn fra årsskiftet, og Tusk har de siste ukene møtt en rekke europeiske regjeringssjefer.

Tusk har også møtt statsminister Jonas Gahr Støre og statsministrene fra landene i Norden og Baltikum, under et nordisk-baltisk toppmøte i Sverige i november.

Påtroppende president Donald Trump har lovet å få i stand en rask våpenhvile og forhandlinger om en varig fredsavtale så snart han overtar som USAs president om fem uker.

Sa nei sist

Den franske presidenten Emmanuel Macron har tidligere luftet ideen om å sende europeiske soldater til Ukraina.

I februar tok Macron opp dette temaet da han samlet europeiske toppledere i Paris. Da var det ikke snakk om kampstyrker, men militær rådgivning og kanskje assistanse til minerydding og grensekontroll.

Da avviste Støre muligheten for at norske soldater skulle sendes inn i Ukraina:

« Det er åpnet for mange innganger. Men det som er nevnt her, er ikke en aktuell tilnærming for oss, sa Støre til VG 26. februar.

Beskytte Europa

Den polske statsministeren og den franske presidenten møttes i Warszawa torsdag. Etter møtet sa Tusk at det i øyeblikket er ingen planer om å sende polske soldater til Ukraina om partene inngår en avtale om våpenhvile.

– Sammen med Frankrike vil vi jobbe for en løsning som vil beskytte Europa og Ukraina mot at konflikten blusser opp igjen, dersom en avtale blir inngått, sa Tusk.

 Virginia Mayo / AP / NTBMark Rutte er Natos generalsekretær. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

– Langvarig konfrontasjon

Men Kreml har sagt at krigen vil fortsette til målene Putin har satt, blir oppfylt.

Natos generalsekretær Mark Rutte sa torsdag at han mener Natos evne til avskrekking er god i øyeblikket, og at Natos 32 medlemsland ikke er direkte truet.

– Vi er ikke i krig, men heller ikke i fred. Nato er ikke klar for det som kan komme om fire-fem år, sa Rutte.

Derfor må Nato-landene investere mer i forsvar - og ifølge Rutte er to prosent av BNP på langt nær nok:

– Russland forbereder en langvarig konfrontasjon med Ukraina og med oss. For Putin handler kampen om en ny verdensorden. Mange land deler dette synet, ikke minst Kina, sa Nato-sjefen.

Read Entire Article