Fostermor rørt av minister-beskjed: – Vil alltid være barnet vårt

5 months ago 111


Kortversjonen

  • Regjeringen foreslår lovendringer i Barnevernsloven for å bedre forholdene for fosterforeldre.
  • Tiltakene inkluderer flere rettigheter og tjenestepensjon for fosterforeldre.
  • Forslaget skal sendes på høring før det vurderes i Stortinget.
  • Slik kan lovendringene hjelpe familier som bidrar med omsorg til sårbare barn og potensielt redusere køen av 200 barn som venter på et fosterhjem.

– Uansett hva som skjer, vil hun være barnet vårt, sier Wenche Skog Sørlie.

I fem år har hun vært mamma for jenta som kom til dem som nyfødt.

– Det er fantastisk å være fostermor, fortsetter hun.

Fostermor Wenche Skog Sørlie. Foto: Line Møller / VG

Mandag kom regjeringen med forslag til lovendringer i Barnevernsloven, for å bedre forholdene for fosterforeldre.

Den største endringene blir å frikjøpe tjenestepensjon for fosterforeldre så lenge de har fosterbarn, og å utvide rettighetene deres. Forslaget skal nå ut på høring.

FOKUS PÅ FOSTERHJEM: Fra venstre finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP), fostermor Wenche Skog Sørlie, fosterbarn Heidi Åsheim, barne- og familieminister Kjersti Toppe (SP) og stortingsrepresentant Mona Nilsen (AP). Foto: Line Møller / VG

– Med trygge økonomiske rammer får flere mulighet til å ta vare på de sårbare barna. Det er viktig, ikke minst for oss som samfunn, å gi barn et trygt hjem å vokse opp i, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Dette gjør vi for å bidra til at vi får nye fosterforeldre og for at flere skal ha økonomi og ressurser til å stå i fosterforeldre-oppgaven over tid, så barna opplever en trygg og stabil oppvekst, sier barne – og familieminister Kjersti Toppe.

TRYGGE RAMMER: Jenterommet til Wenches fosterdatter. Foto: Line Møller / VG

Dette er et fosterhjem

Fosterhjem er et privat hjem som tar vare på barn som ikke kan bo hos foreldrene sine. I Norge bor rundt 8000 barn i fosterhjem. En plassering i fosterhjem skjer etter bestemmelsene i barnevernsloven, og kan skje med foreldrenes samtykke eller etter at barnevernet har overtatt omsorgen for barnet.

Barnevernstjenesten i kommunen der fosterhjemmet ligger, har ansvaret for godkjenning av hjemmet. Barnevernet skal også oppnevne en tilsynsperson, som har ansvar for å føre tilsyn med at det fosterbarnet får forsvarlig omsorg i fosterhjemmet.

Det finnes flere ulike fosterhjem

  • Ordinære, kommunale fosterhjem
  • Fosterhjemsplassering hos familie eller nettverk
  • Beredskapshjem
  • Spesialisert fosterhjem

KILDE: Store norske leksikon

Hjemme hos fostermor Wenche Skog Sørlie sitter en gjeng fosterbarn og fosterforeldre. De er synlig rørt over forslagene som ministrene kommer inn døren med.

VIKTIG PRAT: Politikerne Slagsvold Vedum, Toppe og Nilsen får vite noe om virkeligheten til Tone Granaas (til høyre), Wenche Skog Sørlie (nummer fire fra høyre) og Heidi Åsheim (nummer tre fra høyre). De to førstnevnte er fostermødre. Heidi vokste opp som fosterbarn. Foto: Line Møller / VG

– Det er et problem at fosterforeldre får en utrygg familieøkonomi. Det som rapporteres fra Fosterhjemsundersøkelsene igjen og igjen, er behovet for forutsigbarhet og trygge arbeidsforhold når du tar på dette viktige samfunnsoppdraget som fosterforeldre, sier generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening, Tone Granaas.

– Du skal ikke risikere å bli minstepensjonist fordi du har et stort hjerte, sier finansministeren.

Den kommentaren går rett hjem hos de fosterhjems-engasjerte, og Tone Granaas må ta til tårene.

DETTE ER FORSLAGENE TIL FORANDRINGENE I BARNEVERNSLOVEN

  1. Sikre fosterforeldre tjenestepensjon.
  • I dag er det slik at fosterforeldre ofte blir frikjøpt sin vanlige jobb for å ta vare på et fosterbarn. De får kompensert for sin lønn, men ikke for tjenestepensjon. Dette ønsker Regjeringen skal kompenseres for ved statlige overføringer til kommunen. De igjen får i oppgave å betale fosterforeldre en kompensasjon for bortfallet av tjenestepensjon. Overføringen er estimert til rundt 130 millioner årlig.

2. Utvide fosterforeldrenes rettigheter

  • Fosterforeldre skal kunne klage på et vedtak om å flytte barnet ut av fosterhjemmet, Denne klageretten til Statsforvalteren skal lovfestes.
  • Tydeliggjøre rettighetene fosterforeldrene har, blant annet i møter med barnehage, skole, helse, fritidsaktiviteter, bank og helse.
  • Lovregulere at de kommunale barnevernstjenestene sikrer godtgjøring og utgiftsdekning til fosterforeldre.

Førskolelærer Wenche Skog Sørlie var beredskapshjem i flere år før hun, mannen og de to døtrene bestemte seg for å ta på seg oppgaven som fosterfamilie.

– Som beredskapshjem vet du aldri hvor lenge barnet blir værende hos deg. For oss var det en stor sorg når de flyttet, og etter syv barn på tre år visste jeg ikke om jeg klarte flere farvel. Jeg begynte derfor å forberede meg til å søke jobber og begynne som førskolelærer igjen, forteller Wenche.

BARNEROMMET: Fosterdatteren til Wenche er halv tid i barnehagen. Resten av tiden er hun hjemme. Foto: Line Møller / VG

Hun var 49 år og tenkte at “nå blir det siste gang”, da forespørselen om å være beredskapshjem for spedbarnet kom. Etter et halvt år kom en ny forespørsel:

Vil dere bli hennes fosterfamilie?

Foto: Line Møller / VG

– Jeg måtte tenke på det. Jeg vil bli en voksen småbarnsmor, hvordan vil det være? I tillegg: Hvordan vil dette slå ut økonomisk og for pensjonen min? På den andre siden, hadde vi allerede blitt så glad i henne. Det var umulig å si nei.

– Hvordan har det vært?

– Fantastisk. Hun kommer alltid til å være barnet vårt.

– Tungvint

Skog Sørlie legger ikke skjul på hvordan lovendringene vil lette hverdagen til familien. Ikke minst når det gjelder fosterforeldres rett til å ta avgjørelser for barnet i møte med barnehage, skole, helse og banker. I dag må alt gå gjennom barnevernet.

– En må ha fullmakt for å ta ut reseptbelagte medisiner på apoteket. Jeg har også gått glipp av viktige møter fordi innkallingene har vært elektroniske og de har ikke jeg som fostermor tilgang til.

Fosterbarnet

Heidi Åsheim (24) var under året da hun kom i fosterhjem. Der var hun frem til hun var 18 år.

ERFARINGSPRAT: Wenche Skog Sørlie og Heidi Åsheim har mye å snakke om. Foto: Line Møller / VG

– Å sikre fosterhjemsfamiliene handler ikke bare om økonomi. Det handler om å sikre barnets liv. Det betyr enormt mye for et barn å ha en trygg og stabil oppvekst. Jeg var så heldig å få det, sier hun.

Heidi forteller hvordan manglende rettigheter for fosterforeldrene hennes kunne gjøre det unødvendig vanskelig.

Siden ansvaret for fosterbarnet ligger under Barnevernet, var det de som hadde møter med skolen under oppveksten. Opplysningene fra læreren til hjelpeapparatet fikk aldri foreldrene tilgang til.

Når Heidi skulle ha egen bankkonto måtte det søkes og underskrives av hjelpeapparatet, og fosterforeldrene hadde ikke myndighet til å hjelpe. Det samme gjaldt helseopplysninger. Hennes helsedokumenter fikk ikke fosterforeldrene se før hun som voksen ga dem tillatelse.

Foto: Line Møller / VG

– Med lovfestet rett til å avgjørelser når det gjelder helse, skole, bank. Mulighet til å klage på vedtak om å flyte barnet ut av fosterhjem, og økonomisk trygget, håper vi flere ønsker å bli fosterforeldre. Det er en fantastisk jobb de gjør, sier Toppe.

– Hvorfor mangler vi hjem til 200 fosterbarn?

– Det er nok ulike grunner. Økonomi, byråkrati, usikkerhet på hjelp. Derfor foreslår vi nå disse endringene.

– Hva med individualiseringen, alle har nok med sitt?

– Vi må hvert fall ramme inn tiltakene. Hver generasjon må få vite hva slags rettigheter denne samfunnsoppgaven gir. Det er et stort valg å bli fosterforeldre, men vi som samfunn må kunne ta vare på de aller mest sårbare. Dette er noe vi skal løfte sammen, derfor kommer disse forslagene.

Forslagene til lovendringene i Barnevernsloven skal først ut på høring før de sendes til Stortinget for lovendring. Går forslagene gjennom kan det vedtas neste vår.

Read Entire Article