Flertall for ny landbrukspolitikk – SV kritisk

5 months ago 36


Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen har fått flertall for ny landbrukspolitikk som skal øke selvforsyningen og tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper.

  • Bilde av NTB
fredag 12. april kl. 05:42

Nå skal bøndenes inntekter sammenlignes med lærere og sykepleiere istedenfor industriarbeidere. Inntektsgapet skal tettes inn 2027 og selvforsyningen skal øke fra 40 til 50 prosent.Og dyrene skal spise mer grovfor og gress istedenfor kraftfor.

– Det som vi har flertall for i næringskomiteen, er en svært ambisiøs stortingsmelding på vegne av norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) til NTB like over midnatt natt til fredag.

Kort tid i forveien hadde næringskomiteen avsluttet møtet hvor enigheten ble inngått.

Partiene er enige om en strategi for å få selvforsyningsgraden opp til 50 prosent. Nå skal også bøndenes lønn sammenlignes med lærere og sykepleiere istedenfor industriarbeidere. Og dyra skal spise mer grovfor og gress istedenfor kraftfor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mer plantemat

Regjeringen har fått støtte fra ulike partier til ulike deler av forslaget. Blant annet sikrer Rødt flertall for å tette inntektsgapet, mens Høyre og Venstre er enig med regjeringen om en ny modell for måling av inntekt i jordbruket.

Planene for å øke selvforsyningen har bred støtte.

– Hovedstrategien er at vi skal få flere til å velge norske varer. Vi skal greie å produsere mer av plantematen og sørge for at dyra spiser mer gress på beite. Så skal kraftfor blir mer norsk, sier Pollestad.

Da Pollestad presenterte politikken, understreket han at planene forutsetter at forbrukere vil ha norske varer og at produksjonen må være lønnsom.

– Oppfølging av strategien må skje i samarbeid mellom staten og alle ledd i verdikjeden for mat, sa han.

Venstre og Høyre skriver i en felles pressemelding at de er fornøyd med å inngå et samarbeid om en «ny og mer moderne kurs i landbrukspolitikken».

– Jeg vil gi ros til regjeringen for at de ser hvor viktig det er å vri landbruket i en mer moderne, robust og klimavennlig retning, sier Høyres Lene Westgaard-Halle.

SV: – Overrasket og skuffet

Sosialistisk venstreparti (SV) er ikke fornøyd.

– Vi har strukket oss mer enn langt for å forsøke å dra i land et forlik, men Senterpartiet og Arbeiderpartiet valgte istedenfor å gå til høyresiden for å få flertall. Vi er svært overrasket og skuffet, sier partiets nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i en uttalelse.

Han omtaler satsingen som halvhjertet.

– Regjeringspartiene var rett og slett ikke villig til å gjøre det som skal til for å få i gang en skikkelig opptrapping og økt selvforsyning for Norge. Dermed blir det en halvhjertet satsing, som ikke vil kunne snu den negative trenden vi ser i jordbruket i dag, hvor mange bruk rundt om i landet legger ned, og hvor dyrkamark gror igjen.

Stortingsmeldingen skal behandles i Stortinget 18. april.

Read Entire Article