Finansministeren om unoterte aksjer: – En helt annen verden

5 months ago 46


Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har fått spørsmål av andre finansministre om han ikke kan investere litt mer av oljefondet i deres land.

Finansminister Trygve Slagvold Vedum (Sp) sier nei til unoterte aksjer i Oljefondets portefølje. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Oljefondsjef Nicolai Tangen har i lang tid argumentert helhjertet for at Oljefondet skal få investere i aksjer som ikke er notert på børs - såkalt private equity.

I denne omgangen ble det et klart nei fra Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Fondsmeldingen, som skal på høring i Stortinget tirsdag.

– Hvordan er det å si nei til Tangen?

– Nei, det går bra. Vi har jo ulike roller... Det synes jeg er helt ukomplisert, sier Vedum.

– Han tok det pent?

– Ja, Tangen er en profesjonell, dyktig mann. Så jeg tror ikke han mister nattesøvnen av den grunn.

Vedum har en rekke bekymringer knyttet til en mulig åpning for investering i unoterte aksjer.

Les på E24+

Asker vurderer kutt i formuesskatten. – Kanskje Røkke flytter tilbake?

Får spørsmål fra andre finansministre

Vi begynner med bekymring 1: Økt risikoen for at fondet blir et politisk virkemiddel.

– Jeg merker jo at det er mange land som er interessert i oljefondet og forvaltningen av det, og som ber om at vi investerer mer i deres land.

– Er det et spørsmål du har fått?

– Ja.

– Av hvem?

– Jeg skal ikke si hvem, men av finansministre. Da er det bra at jeg kan være tydelig på at vi har spilleregler, og at vi ikke går inn og styrer fondet politisk, sier Vedum.

– Du vil slippe å møte finansministre som sier «vil du være med hjem og se på de unoterte aksjene mine»?

– Ja, Det kan være noen som vil friste med noen «kule unoterte aksjer», men så viser det seg etterpå at det var informasjon vi ikke visste om - da kan det fort bli skandale. Hvis Norge indirekte, gjennom investeringer i unoterte aksjer, kommer inn i prosjekter som er veldig omtridte, tar vi på oss større politisk risiko.

– En helt annen verden

Bekymring 2: Hvordan lønner man egentlig investorer som tar så stor risiko - og potensielt tar hjem enorm gevinst - på vegne av Norge?

– Det er helt andre honorarer til dem som jobber med unoterte aksjer. Vi snakker veldig høye nivåer. Dette kan utfordre likhetsidealet vi har i Norge, sier Vedum.

– På grunn av at det er skapt så stor merverdi, og slik honorarene er i dag, kan vi risikere at enkeltpersoner plutselig kan sitte igjen med for eksempel 100 millioner kroner for jobben.

– Og dere vil få enda flere toppledere som dere prøver å gi mindre lønn, uten å lykkes?

– Dette er en helt annen verden. Vi har dempet veksten i lederlønninger i staten, men her er det snakk om helt andre typer honorarer og lederlønninger. Med altfor store honorarer, kan vi miste den brede støtten til forvaltningen av fondet.

Les også

Vil åpne Oljefondet for unoterte aksjer: – En «no-brainer»

Mindre gjennomsiktig

Bekymring 3: Unoterte selskaper har ikke samme krav til seg om rapportering og gjennomsiktighet som børsnoterte selskaper har.

– Gjør det like vondt for en Finansminister som det gjør for en investor å la en mulighet til store ekstra inntekter til oljefondet gå fra seg?

– Jeg er veldig opptatt av at vi skal ha god avkastning over tid, med akseptabel risiko, og innenfor de etiske rammene vi har satt for fondet. Det er en helhetsvurdering vi i politisk ledelse må ta.

Read Entire Article