Fallhøyden er enorm

5 months ago 45


Uavhengig av om Anders Besseberg blir felt eller frikjent, har rettssaken satt et viktig flomlys på en ukultur.

Fredag faller dommen mot Anders Besseberg. Foto: Magnar Kirknes / VG
fredag 12. april kl. 01:17

Enormt mye står på spill foran dommens dag. Påtalemyndigheten har brukt store ressurser på saken mot den tidligere skiskytterpresidenten, og gikk høyt på banen i rettssalen i Hokksund.

Fallhøyden er enorm for begge sider. Dersom han skulle bli frifunnet, vil det naturligvis være pinlig for Økokrim og en stor seier for Besseberg og forsvarerne. For Anders Besseberg er ettermælet etter 25 år som skiskytterpresident i spill.

Aktor Marianne Djupesland og forsvarer Christian Hjort har barket sammen gjennom vinteren. Foto: Gisle Oddstad / VG

Fredag er det juss og strafferett det handler om.
Men det er også en annen side ved det vi har sett og hørt i retten i vinter. Å få dette belyst har verdi uansett om retten mener at det har forekommet lovbrudd eller ei. 

Les også: Nye episoder: Hør podkasten «Skandalepresidenten»

Det handler om opprullingen av en usunn måte å drive en organisasjon på.

Selv har nordmannen kalt arbeidet sitt i IBU for stort og uegennyttig. Det første vil mange aktører i skiskyting kunne skrive under på. Det andre er åpenbart ikke korrekt. Det har mange årsaker:

  • IBU hadde ikke et velfungerende etisk regelverk.
  • IBU hadde ikke systemer som regulerte hvor dyre gaver en leder kunne motta.
  • IBU hadde ikke  regler for som satte tydelige grenser for sammenblanding av en privat hobby og utøvelse av et verv.
  • IBUs interne kontrollmekanismer hadde ikke tilstrekkelig respekt hos ledelsen.
  • IBU hadde ikke en kultur for åpenhet og innsyn rundt ledelsens valg i kontroversielle saker.

Alt dette må presidenten ta ansvar for. Det bygger opp under at internasjonal skiskyting ikke ble drevet på en sunn måte under Anders Besseberg. Det er et faktum uavhengig av jussen.

Selvsagt er det store temaet nå om klokkene, jaktturene, luksusbilen og kvinnekontaktene blir vurdert som korrupsjon. Like fullt er det relevant at IBU manglet mekanismer som satte grenser for at slikt var mulig å gjøre for en toppleder. En god kultur hadde for eksempel hatt regler som hindret mottak av så dyre gaver for sjefen.

Retten avgjør nå om fordelene har vært utilbørlige, altså noe det har vært sterkt klanderverdig å ta imot, og om de har vært knyttet til vervet.

Men det er udiskutabelt at han mottok en lang rekke goder, som retten har fått belyst i detalj. Uavhengig av jussen er det vanskelig å få det til å harmonere med en beskrivelse av at egennytte ikke var til stede.

Skiskyting er ikke alene om å ha hatt et ugreit styresett. Det er et fenomen vi har sett i en rekke internasjonale idrettsorganisasjoner. Et gjennomgangstema er at mye makt har vært konsentrert på få hender. Åpenhet har gjerne vært fraværende, og ledere har ofte blitt sittende ved makten i veldig mange år.

Da organisasjonen Play The Game kartla styresettet i ulike organisasjoner før Bessebergs avgang, kom ikke IBU særlig heldig ut. En av de positive konsekvensene av at denne saken sprakk, er at det ble tatt flere grep for å bedre idrettsdemokratiet i skiskyting.

Det betyr ikke at alt Anders Besseberg gjorde var galt. Han skal ha betydelig ære for den enorme veksten til det som en gang var en militær nisjeaktivitet. Men han har åpenbart ikke sørget for å vektlegge transparens, etiske kontrollmekanismer og et godt debattklima gjennom 25 år som leder.

Mangelen på gode nok interne regler for mottak av gaver og andre private fordeler, var en systemsvakhet presidenten må ta på sin kappe. Det er relevant uavhengig av om dommen lander i påtalemyndighetens eller Bessebergs favør.

Fortsatt er det mye å sette fingeren på i en rekke internasjonale idrettsorganisasjoner.

Det er altfor mange eksempler på at makt og tillit ikke forvaltes i tråd med de verdiene idretten liker å trekke frem i festtaler. Men for hver eneste sak som rulles opp, med de offentlige diskusjonene og den interne bevisstgjøringen det medfører, kan noe bevege seg i riktig retning.

Det har internasjonal skiskyting gjort etter Bessebegrs avgang

Det er et lyspunkt i en ellers mørk fortelling.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article