Oljeselskapet Okea skal bygge ut olje- og gassfeltet Bestla til seks milliarder.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Okea og partnere skal investere seks milliarder kroner i utbyggingen av Bestla-feltet i Nordsjøen.
- Energidepartementet har godkjent utbyggingen, som forventes å starte i første kvartal 2027.
- Bestla-feltet vil kobles til Brage-feltet for prosessering av olje og gass.
- Rundt 70 prosent av investeringene skal gå til norske leverandører.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Det er viktig med nye utbygginger som Bestla-feltet. Det bidrar til god utnyttelse av eksisterende infrastruktur og kan også forlenge levetiden for Bragefeltet, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.
Energidepartementet godkjenner tirsdag utbyggingen av det Okea-opererte Bestla-feltet i Nordsjøen, som opprinnelig het Brasse.
Funnet ble gjort i nærheten av Brage-feltet i 2016.
Investerer seks milliarder
Energidepartementet skriver at investeringene i prosjektet anslått til rundt seks milliarder 2024-kroner.
Utbyggerne har anslått at rundt 70 prosent av dette vil gå til norske leverandører. Okea har anslått at utbyggingen vil kreve rundt 2.100 årsverk.
Ressursene i feltet er beregnet til rundt 24 millioner fat oljeekvivalenter, og det har forventet oppstart i første kvartal 2027.
Bestla skal bygges ut med en brønnramme på havbunnen som kobles til Brage-feltet. Der skal olje og gass prosesseres, før den fraktes videre gjennom eksisterende rør. Oljen vil gå til Oseberg-feltet og videre til Stureterminalen til land, mens gassen går til Statpipe og til Kårstø på land.
Okea tok over som operatør for Bestla i 2022 og eier 39,28 prosent av feltet. Partnerne er DNO Norge med samme prosentandel, Lime Petroleum med 17 prosent og M Vest Energy AS med 4,4 prosent.
Færre søknader
Etter en bølge av prosjekter i 2022 har det vært lenger mellom søknadene om å få bygge ut nye felt på norsk sokkel i 2023 og 2024.
Den eneste utbyggingsplanen på norsk sokkel i 2023 var Eirin-feltet til om lag fire milliarder kroner.
Året før ble det levert en mengde utbyggingsplaner. Fristen for å bli omfattet av Stortingets gunstige corona-skatteregler var ved utgangen av 2022, og det førte til en ketchupeffekt med mange prosjekter på én gang.